Orosz munkavállalók érkezése Paksra – tájékoztatók
Legfrissebb

- Aszódi: a munkával a nyáron sem pihenünk

- Paks II.: létesítési engedélykérelem, atomenergetikai szakjogász képzés

- Nem lesz változás a tanév hosszában

- Népszavazáson utasították el Madocsán a kavicsbánya nyitását

- Paksi részvétellel holnap kezdődik a regatta Siófokon

- Balesetmentesen, biztonságosan és gazdaságosabban működik az RHK Kft

- Az atomerőmű azonnal képes a műszaki hibák elhárításra

- Teljesítménycsökkenés az 1. blokkon

- Az üzemanyag útját ismertették

- Az atomenergia fontos eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

- Nemzeti összetartozás, Paks

- Országos Sillerfesztivál, Paks

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Orosz munkavállalók érkezése Paksra – tájékoztatók

2017. augusztus 11. 11:05:44  nyomtatási kép

 

Paks, 2017. augusztus 11., péntek (PAKS-PRESS) – Augusztus utolsó hetétől a lakosságot fórumokon tájékoztatja az önkormányzat az elkövetkezendő másfél évben, mintegy ezres nagyságrendben Paksra és az agglomerációba érkező orosz munkavállalók érkezéséről elhelyezéséről – közölte Szabó Péter megbízott polgármester Becskeházi Attila államtitkárral folytatott megbeszélése után tartott sajtóbeszélgetésen. A tájékoztatók kitérnek majd az egészségügyi ellátásra, a köznevelésre, a helyi vállalkozásokat érintő kérdésekre.

 

Már ebben az évben, számottevően a következő évben az önkormányzatra jelentős feladatok hárulnak a mintegy 1000-es számot kitevő orosz munkavállalók és családjuk megfelelő ellátásra – közölte Szabó Péter. Elmondása szerint az elhelyezésükhöz területet kell biztosítani, ezt követően építőipari vállalkozások lakásépítésekbe kezdenek. Az orosz munkavállalókkal kapcsolatban az önkormányzat feladata lesz a köznevelési, nyelvi, szolgáltatási, egészségügyi ellátás biztosítása.

 

- Mindezekkel összefüggésben az önkormányzat szakmacsoportos tájékoztatást indít a város lakossága részére, várhatóan már az augusztusi ünnep után. Első alkalommal az egészségügyi részletekre terjed ki a tájékoztatás, az önkormányzat elhatározása szerint a rendelőintézet-gyógyászati központot a harmadik ütemű fejlesztése során 4-5000 négyzetméter területtel bővítik, további háziorvosi paraxisok elindítását tervezik, és szeretnék, hogyha orosz nyelvtudás is társulna ehhez, az egészségügyi dolgozók nyelvtanfolyamát támogatják. - Elindulhat a városban orosz nyelvi tanfolyamok megszervezése – mondta el Szabó Péter.

 

Kitért arra is, hogy a köznevelés ügyében szintén lesznek önkormányzati feladatok. Az orosz gyermekek oktatását a tervek szerint orosz tanárok biztosítják majd, elhelyezésük várhatóan a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában lesz.  

 

A vállalkozások felkészítése is megtörténik a fórumokon, az önkormányzat ezeket az ismertetőket, tájékoztatókat ezért tartja, hogy a lakossággal együttműködésben hozzon újabb döntéseket, és kívánatosnak tartják azt is, hogy a beruházással kapcsolatban a vállalkozások és a lakosság minél többet érjen el, ne csupán részese legyen a Paksra jutó terhekből, hanem annak haszonélvezőjévé váljon is egyben – fogalmazott Szabó Péter.

     

A Paks II. beruházásnak a városra jutó terhelését pénzügyekben támogatja a központi kormányzat húszmilliárd forinttal, amely egyben útfelújítási alapokat is tartalmaz, és az önkormányzat is biztosít saját erőből forrásokat. Az orosz munkavállalók beérkezése elindul 2017 végén, és folyamatos lesz 2018-ban. +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű