Elkészült az önkormányzat nappali melegedője
Legfrissebb

- Volt egyszer egy étterem

- Süli János: aki akar, megtalál

- Az LMP Tolna megyében: akár lehet atomerőmű is…

- Aszódi: rövidesen kezdődik a munka a felvonulási területen

- Heringes Anita folytatná a munkát a Parlamentben

- Hármas rekord a paksi atomerőműben

- Ötmilliárddal emelkedett Paks költségvetése

- Akár tizenöt jelölt is lehet Pakson

- A paksi atomerőmű Nemzetközi Minőség-Innováció 2017 díjat nyert

- Lakótelep, központi park: kezdődik a felújítás

- Vannak, akik nem akarnak se Paksot, se olcsó áramot

- Fejlesztési stratégia Mezőföldvíznél

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Elkészült az önkormányzat nappali melegedője

2017. október 05. 11:24:36  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. október 5., csütörtök (PAKS-PRESS) – A hajléktalanok testi-lelki és egészségügyi állapotának megtartásáról való gondoskodást fontosnak tartja az önkormányzat, ezért október 9-étől hivatalosan is megnyitja a Síp utca 7. szám alatt nappali melegedőt – mondta el Szabó Péter polgármester a mai, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

 

Az önkormányzat átmeneti szállója 2014-ben zárt be, miután működésre alkalmatlanná vált, mint ismeretes, a hajléktalanok ellátása nem kötelező feladat, de az önkormányzat kereste az intézményesült segítség lehetőségét – fogalmazott Szabó Péter. Hozzátette, az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket a Paks Kistérségi Szociális Központ látja el.

 

Mint azt Borbás László, a Paks Kistérségi Szociális Központ igazgatója ismertette, egy önkormányzati tulajdonban álló házat építettek újra, és alakítottak át a feladathoz. A tapasztalatok szerint átlagosan 20 alatt van a rászoruló a téli időszakban, a ház jelenleg tíz ember befogadására, ellátására kapott engedélyt, a legfontosabb feladatnak az életmentést tekintik a téli időszakban.

Felidézte, mint a korábbi szállás esetében is, a házirendet be kell tartani, az iszákosság csak az elfogadhatóság mértékéig engedélyezett.

 

A ház ugyanakkor nem átmeneti szálló, az éjszakai időszakban az alvás matracokon lesz lehetséges, erre egy külön konténert biztosítanak. A házat a tavasz beálltával sem zárják majd be, a nappali melegedőben Pakson.

 

Mint elhangzott, korszerű körülmények, szociális segítők is várják a perifériára szorult embereket. Az akadálymentes épület összkomfortos, a korszerű vizesblokkokon kívül közösségi tartózkodásra alkalmas hely is van benne.

 

Az alacsony-küszöbű ellátást bárki vizsgálat nélkül, díjmentesen igénybe veheti, aki betartja a házirendet és az együttélés íratlan szabályait. A nappali melegedő mindennap délután két órakor nyit, és reggel hat óráig fogadja az ellátottakat, akiket mindig zsíros kenyér és tea vár, módjuk nyílik a tisztálkodásra, mosásra.

 

- A nappali melegedőben felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező, négy munkatárs dolgozik majd szociális segítőként és mentorként, akik kapcsolatban állnak az egészségügyi ellátás szakembereivel, és a jótékonysági felajánlások közvetítését is végzik – tájékoztatott Borbás László.

 

Szavai szerint az általuk nyújtandó szociális támogatásba a lakhatási megoldások és a munkalehetőségek felkutatásának segítése is beletartozik, de ezen kívül csoportos fejlesztő foglalkozásokat is tartanak. 


Képünkön: a kerítésen túl, egy jobb világ várja a rászorulókat. Az éjszakai alvás lehetősége a nappali melegedő területén, egy külön konténer házban is biztosított lesz. Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter.FACEBOOK

Paksi Atomerőmű