Ideges lett a Paks III-ra az LMP
Legfrissebb

- Rezsicsökkentés – igénybejelentés az önkormányzatnál

- A Malomhegy komfortzónája

- Szent Istvántól tanulhatunk

- A megújulók nem adnak rendszer-biztonságot

- Nem lesz kavicsbánya Madocsán

- Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

- A Malomhegyen nincsenek rejtélyek

- A magyar természet szépségei – gyermekszemmel

- Nemzetközi rézfúvós napokat rendeznek Pakson

- A mezőgazdaságnak is szüksége van az olcsó energiára

- Hőség: csökken a paksi atomerőmű hatásfoka

- Jutalomban részesültek a Kereszt utcában szolgálatot teljesítő rendőrök

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Ideges lett a Paks III-ra az LMP

2017. október 08. 19:34:50  nyomtatási kép
 

Budapest, 2017. október 8., vasárnap (PAKS-PRESS) – Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter véleménye szerint már most újabb blokkok tervezését kellene mérlegelni. A felvetésére Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja vasárnap, úgy reagált, hogy pártja addig fog népszavazási kérdéseket benyújtani a "fideszes" Nemzeti Választási Bizottságnak, amíg annak vezetője "idegességében le nem mond".

 

Az ellenzéki politikus arra az újságírói felvetésre, hogy eddig a Nemzeti Választási Bizottság jobbára azért utasította el az LMP Paks II.-vel kapcsolatos népszavazási kérdéseit, mert azok megkötött nemzetközi szerződésre vonatkoznak, Ungár Péter úgy reagált: a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter által felvetett Paks III-ról még nincs nemzetközi szerződés.

 

A "Paks III"-ról Süli János a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferenciáján csütörtökön beszélt, amikor arra hívta fel a figyelmet, már nem Paks II építését kellene mérlegelni, hanem újabb blokkok tervezését. A tárca nélküli miniszter a 2030-ra elöregedő erőművek pótlásának szükségességével érvelt.

 

Felidézte: a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító az elöregedő erőművek leállása miatt 2030-ra mintegy 5000 megawatt teljesítményhiányt prognosztizál. A tárca nélküli miniszter kitért arra: a magyar villamosenergia-ellátás 30-32 százalékát importból fedezik, de idén januárban a rendkívüli hideg miatt ez az arány 54 százalékra is felment. - Ha ilyen helyzetben üzemzavar történik, az komolyan veszélyeztetheti a hazai ellátásbiztonságot - jelentette ki.

   

Az LMP, amely a Nemzeti Választási Bizottság vezetőjét idegesítené, valószínű attól is ideges lett, hogy az Európai Bizottság a döntését pénteken, angol nyelven nyilvánosságra hozta. Ebben egyebek mellett szerepel, hogy a bizottság versenyjogi igazgatósága abban az esetben tartja a belső piac szabályainak megfelelőnek a paksi bővítés állami finanszírozását, ha az atomerőművet üzemeltető cég a nyereséget a magyar államnak fizeti meg.

 

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár blogbejegyzésében le is írta: nyereséget termelnek majd az új paksi blokkok.

- Az atomerőmű nyereséget is termel majd, ezt alátámasztja az Európai Bizottság határozata - hangsúlyozta. A szakember arra reagált, hogy a bizottság versenypolitikai főigazgatósága nyilvánosságra hozta március 6-ai döntésének részleteit. Mint írja, a Bizottság szerint 7, 35 százalékos hozamot hoz a Paks II. projekt.

 

A Miniszterelnökség államtitkára felidézte, az Európai Bizottság 2015 novemberében indított mélyreható vizsgálatot a projekt gazdaságosságára és az állami támogatás kérdésére vonatkozóan.

 

Aszódi Attila kiemelte, részletes és hosszan tartó vizsgálatai eredményeképpen az Európai Bizottság határozatában rögzítette, hogy a Paks II. projekt állami finanszírozása az európai uniós joggal összhangban történik.

 

A beruházás közös európai célt szolgál, profitot termel, az állam befektetése a projektbe ösztönző hatású, megfelelő, arányos, piaci hibát küszöböl ki, valamint nem torzítja aránytalanul a magyar és a regionális villamosenergia-piacot - foglalta össze.

 

A 16 hónap időtartamú, a fővállalkozói szerződés közvetlen megvalósítását felfüggesztő állapotot eredményező európai bizottsági vizsgálat lezárultával az utolsó uniós akadály is elhárult a projekt elől. Az orosz féllel közösen azon dolgoznak, hogy az új blokkok 2026-2027-ben kereskedelmi üzembe léphessenek - jelezte az államtitkár.

 

Aszódi Attila leszögezte: Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos és klímabarát áramellátás Magyarországon. A paksi új blokkokban megtermelt áram részben ellensúlyozni tudja a növekvő fogyasztás és az öregedő erőművek bezárása következtében várható villamosenergia-hiányt.

 

Az új blokkok által termelt bevételek elegendőek lesznek a költségek fedezésére, beleértve a tőkét, a tőke költségeit - amelyek tartalmazzák a kamatkiadásokat is -, valamint az üzemanyag, az üzemeltetés, a karbantartás, a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit, sőt a beruházás nyereséget is termel - hangsúlyozta.

 

Az Európai Bizottság szerint a Paks II. projekt összhangban van az EURATOM szerződés célkitűzéseivel és segít azokat teljesíteni.

- Összeurópai érdekeket is szolgál, mert erősíti az uniós ellátásbiztonságot a villamosenergia-piacon - mutatott rá Aszódi Attila. 


Képünkön: Süli János tárca nélküli miniszter és Aszódi Attila államtitkár (balról-jobbra,) egy közös sajtótájékoztatón, Budapesten.

Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű