Paks: eskütétel, megyei jogú városi rangot kér Paks
Legfrissebb

- Szent Istvántól tanulhatunk

- A megújulók nem adnak rendszer-biztonságot

- Nem lesz kavicsbánya Madocsán

- Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

- A Malomhegyen nincsenek rejtélyek

- A magyar természet szépségei – gyermekszemmel

- Nemzetközi rézfúvós napokat rendeznek Pakson

- A mezőgazdaságnak is szüksége van az olcsó energiára

- Hőség: csökken a paksi atomerőmű hatásfoka

- Jutalomban részesültek a Kereszt utcában szolgálatot teljesítő rendőrök

- Az időjárás nem akadályozza a paksi atomerőmű működését

- Lomonoszov „megálmodta” a róla elnevezett egyetemet

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks: eskütétel, megyei jogú városi rangot kér Paks

2017. október 09. 19:32:44  nyomtatási kép

Paks, 2017. október 9., hétfő (PAKS-PRESS) – Paks képviselő-testülete és a választási bizottság elnöke előtt letette a hivatali esküt Szabó Péter. A képviselő-testület arról is határozott, hogy kérik, Paks városa kapjon megyei jogú városi rangot.

 

Szabó Pétert szeptember 10-én választotta polgármesterré a város lakossága, a képviselő testület mai ülésén Bedecs Ferenc, a választási bizottság elnöke ismertette a választási eredményeket, majd az eskütétel következett. Ezt követően Bedecs Ferenc átadta Szabó Péter megbízólevelét.

 

A képviselő testület ülésén a továbbiakban Bana János, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester arra tett javaslatot, hogy Szabó Péter levélben kérje a miniszterelnök urat, hogy Paks megyei jogú városi rangot nyerjen. Mint indokolt, a város olyan fejlesztések, építkezések előtt áll, amelyhez nélkülözhetetlen az előléptetés, azok a jogok és jogosultságok, amelyek megfelelő forrásokat biztosítanak. A megyei jogú városok esetében ezek könnyebben elérhetők, akár a „Modern városok” programjában is.

 

A város lakosságának a lélekszáma megközelítheti majd az építkezés idején Szekszárd lakosságáét, de Paks nem megyeszékhely lesz, hanem megyei jogú város, ismert, hogy más megyékben is létezik ilyen, például Fejér megyében, Székesfehérvár és Dunaújváros esetében is.  

 

Szabó Péter az eskütétel után újságírók előtt azt mondta, munkájával szeretné megszolgálni és meghálálni a város lakosságának a kapott bizalmat. – Mindent megteszek annak érdekében, hogy Paks minél többet nyerjen az új atomerőművi blokkok építésekor – mondta. Szabó Péter és Bana János is felidézte, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi paksi látogatása idején ígéretet tett arra, hogy a Kormány támogatja a helyi fejlesztéseket, beruházásokat, és kész különmegállapodást kötni a várossal, hogy minél jobban eleget tudjon tenni annak a kihívásnak, amely az évszázad építkezését jelenti.  

 

Ugyancsak bővítés előkészületeire gondolva, a képviselő-testület újra módosítja a költségvetési határozatát, várhatóan már az október 18-án tartandó ülésén. Szabó Péter polgármester tájékoztatása szerint a fejlesztésekre 700-800 millió forintos átcsoportosítást hajtanak végre.

 

– Szeretném végig vinni, amit Süli János miniszter úr rám hagyott, a hétéves programot folytatjuk – fogalmazott Szabó Péter. Kérdésre válaszolva azt mondta, „polgármesterként nem két évben gondolkozom, szeretnék itt lenni és a munkát folytatni, 2019-ben is. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű