Újra kell gondolni Paks városszerkezetét
Legfrissebb

- Atomerőmű a Tudományok fővárosában

- Újabb utakat javítanak a városban

- Dr. Kovács Antal a Hírességek Csarnokában

- Paks II.: „sok ellenfél, sok támogató”

- Elkészült a Paks megújított térfigyelő rendszere

- Minisztériumi elismerés a pénzügyi osztály dolgozóinak

- Megkezdődött a NAÜ 62. közgyűlése

- Bükkösd térségében tervez kutatófúrásokat az RHK Kft.

- Szent István-díjat adott át Süli János

- Forgalomkorlátozások az Atomfutás rendezvény alatt

- Harminc döntés a Városházán

- Paks 2: nincs szükség a környezetvédelmi engedély felülvizsgálatára

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Újra kell gondolni Paks városszerkezetét

2017. október 16. 19:41:58  nyomtatási kép

Paks, 2017. október 16., hétfő – (PAKS-PRESS) - A nagyszabású terület-előkészítési folyamatok során jelenleg négy részletre kiterjedő, szabályozásra vonatkozó, tervelőkészítő munkálatokról szóló társadalmi egyeztetésre hívta a lakosságot az önkormányzat, ezen kiemelt fejlesztési területek kialakítását a szokásosnál gyorsabb ütemben kívánják végrehajtani.

 

A megjelent tíz-tizenöt érdeklődő előtt, Paks főépítésze a Polgármesteri Hivatalban tartott előadásában ismertette, hogy három kiemelt fejlesztési terület Csámpát érinti. Horváth András szavai szerint ebből két részen naperőmű létesül, és egy harmadik, ahol korábban falusias környezet volt, de régóta gazdasági területnek használják. Ez utóbbi mellett egy olyan erdőrész van, amely terület erre a művelési ágra nem igazán megfelelő: ezen terültek sorsát rendezték és az új feladatokhoz igazítva gazdasági-kereskedelmi tevékenységhez alkalmassá tették.


A negyedik terület a Sárgödörtéren két lakótelket érint, ahol kisüzemként a borturizmushoz kapcsolódó feladatokat láthatnak el.

 

A menetrend szerint a lakossági meghallgatás után szakhatósági véleményezés következik, majd az állami főépítész is véleményt mond.

 

A kijelölt területekhez számos lakossági módosító javaslat is érkezett, a most folyó munkálatok ezzel nagy területek szabályozását készítik elő, miután újra kell értelmezni a város használatát.

- Újra kell gondolni a közlekedési infrastruktúrát is – mindez új szabályozási elemeket jelent, nagyságrendben pedig a közigazgatási terület mintegy negyven százalékáról beszélünk – fogalmazott Horváth András. Mint mondta, ilyenek a Pollack Mihály út, az Ürgemező, a tehermentesítő út.

 

Úgy fogalmazott a főépítész, hogy Paks, kisvárosi ellátottsága messze meg kell, hogy haladja a hasonló méretű, nagyságrendű városok ellátottságát, az atomerőmű bővítést megelőző időszakot erre kell felhasználni. Több tanulmány is készül, amelyek kitérnek a beépíthető részekre, foghíjakra, mindezek a térbeli elképzelések azonban nem lépik át a már meglévő kereteket.

 

- Paks új struktúrája tizenöt év alatt alakulhat ki, mire újra „nyugalmi helyzetbe” kerülhet – vélekedett Horváth András főépítész. 


Képünkön: Horváth András főépítész tart előadást a közmeghallgatáson, a Polgármesteri Hivatalban 2017. október 16-án.

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű