Egeszsegedre
Legfrissebb

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

- Atomenergia - a zöld energia világában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Egeszsegedre

2017. november 12. 19:23:16  nyomtatási kép
 

A szó ebben a formában - nem elírás. Egy fiatal orosz hölgy jókívánsága, a paksi Sárgödör téren. Mielőtt megtudjuk ki ő, előzetesen egy pár gondolat, érdemes időzni rajta.

 

A Sárgödör téren minden Márton napkor megrendezett újboráldás nekünk, helybelieknek már hagyomány, az is, hogy a bor felett áldást mondanak a lelkészek, ízlelünk, kóstolunk, hálásak vagyunk az égieknek, hogy megadatik, van kenyerünk és borunk. Nem is akármilyen. Lehet, dicséretet is mondunk, de tudjuk –e értékelni is, őszintén, igazán?

 

Az értékelés szubjektív műfaj, vitatkozni is érdemes. De olyan lelkes dicséretet régen hallottunk, mint szombaton este, egy orosz hölgytől. És nem csupán a vendéglátóknak szánt udvariasságból.

 

Svetlana Sargsyan. A hölgy két éve lesz februárban, hogy Pakson él, a Roszatom fővállalkozójánál az Atomsztrojexportnál dolgozik, a Paks II. projektben. Kisebb, itt dolgozó orosz társaságban első alkalommal vettek részt a 2017-es Márton napi Újboráldáson, szombaton.  

 

A hölgy szívesen válaszol kérdéseinkre. Jól forog a nyelve, kezében egy pohár paksi újbor. De még csak nem is spicces, az egyenes kérdésekre egyenes választ ad. Arra vagyunk kivácsiak, hogy érzik magukat abban a magyar városban, ahol ismét atomerőművet építenek.

 

Itt minden évszak nagyon kellemes, mondja, a nyár és a tél is. Az emberek nagyon kedvesek, a város rendezett, örömmel látjuk, hogy az emberek szeretik, megbecsülik, tisztán tartják házaikat, környezetüket. Gyakran fényképezzük a szép házakat, a városképet, hogy hírét vigyük, milyen itt az élet, ne gondoljanak semmi rosszra – mondja, miközben nevet, látszik őszinte örömmel. Aztán azzal folytatja, hogy a városban tiszta a levegő, nyugalom és béke van.

 

Az elragadtatás kicsit meglep, lehet, mert ez számunkra már megszokott. Az élet azonban nem mindenütt, nem minden országban ilyen. Mert igen, nekünk, magyaroknak is értékeink vannak, az sem árt, ha valaki erre emlékeztet bennünket.

 

Svetlana aztán arról beszél, hogy érkeznek az orosz szakemberek a városba, a feladattól függően a munkatársak jönnek, itt vannak, majd van, akinek mandátuma lejár, visszamennek Oroszországba. Nincs még állandó kontingens – teszi hozzá.   

 

Aztán visszatérünk a paksi hagyományokra, az új bor ünnepére. Csodálatos tradíció ez az ünnep – mondja, itt a Sárgödör téren voltunk már több pincében, számunkra nagy élmény, ahogy a paksiak viszonyulnak az ünnephez és a magyar ételek és borok kiválóak. A magyar borkultúra, a készítés, a fogyasztás mikéntje számunkra új élmény, mint ahogyan az is, hogy mennyire természetesek az itteni borok, a gyümölcsössége, a frissessége is nagyszerű.

 

Eddig azt hittük, hogy az olasz, vagy a francia, a kaliforniai vagy a spanyol boroknál nincs jobb, itt tanultuk meg, hogy a magyar borokat jobban érdemes fogyasztani, mint ezeket és dicsérni, és nem utolsó sorban megáldani, mint ahogyan itt ezt Pakson is teszik – magyarázza.

Aztán itt van siller. Ez tényleg kitűnő, mint, az a vörös is, amit most éppen az új termésből, a poharába töltöttek.


Itt véget ér a beszélgetés, kicsit állunk, mosolygunk. Magyarul köszön el. Viszontlatasra, mondja kissé tört magyarsággal. Aztán hozzá teszi még, emelve poharát: egeszsegedre.

 

Egy igazán nehéz magyar szó az idegen ajkúaktól, nem is sikerül mindenkinek elsőre. De tört magyarul is nagyon szép.

 

Kiss G. Péter

 

Paks, 2017. november 12., vasárnap (PAKS-PRESS)  +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű