Szakmai vita Paks II.-ről
Legfrissebb

- Nem indokoltak a változások az új blokkoknál

- Családbarát intézkedésekért kapott elismerést Paks

- Intézkedések Pakson, a Duna alacsony szintje miatt

- Karbantartás – másképpen

- Céggyűrű-átadó ünnepség

- Paks közterületeinek megújítása

- Családbarát Díj Paks Polgármesteri Hivatalának

- Költségvetés : három rekonstrukció is elindulhat

- Ismét politikai terepen a paksi bővítés ügye

- Húsz díjazott a buszkifestő rajzpályázaton

- Koszorúk – Aradért

- A térségben élők kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szakmai vita Paks II.-ről

2017. november 16. 13:51:38  nyomtatási kép

Paks, 2017. november 16., csütörtök - (PAKS-PRESS) - Az Ökopolisz Alapítvány szervezésében szerda este rendezett „Paks II. - az évszázad üzlete, de kinek?” című, nyilvános vitán a projekt szükségessége, annak üzleti és pénzügyi kérdései voltak a fő témák.

 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes szerint a legfontosabb, hogy a mindenkori államnak kell szavatolnia az ellátás biztonságát és az elfogadható árú energiaszolgáltatást. A magyar energiarendszerben a paksi atomerőmű biztosítja a termelés mintegy 40 százalékát, ez a projekt pedig a jelenlegi kapacitás fenntartását biztosítja.  A fennmaradó 60 százalékot kell majd megújuló és fosszilis energiaforrásokból biztosítani.


Ehhez az állásponthoz csatlakozott Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár is, aki szerint stabil energiarendszerre van szükség, amely atomenergia nélkül nem biztosítható. Ezt támasztják alá a különféle nemzetközi, így például a NAÜ felmérései is, melyek szerint világszerte növekedni fog az energiaigény, miközben jelentős meglévő erőművi kapacitásokat kell leállítani, melyeket valamilyen forrásból újakkal kell kiváltani. 


Mint mondta, Magyarországon a MAVIR előrejelzése szerint 2030-ig 7000 MW új kapacitásra lesz szükség. Az új paksi blokkok a nukleáris kapacitás fenntartását jelentik és szabályozhatóak lesznek, így követni lehet velük az energiaigény változását, vagyis visszaterhelhetőek lesznek.


Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője többek között az atomenergia olcsóságát vitatta, elmondta, hogy az atomenergia alkalmazását kockázatosnak tartja. Hozzátette, hogy egy ilyen jelentős és hosszú évtizedekre kiható beruházásról népszavazáson kell dönteni.


Felsmann Balázs, kutató főmunkatárs (Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont, REKK) megkérdőjelezte a projekt szükségességét, hozzátéve, hogy a beruházáshoz felvett hitel törlesztését 2026 márciusában meg kell kezdeni. Az Európai Bizottság állami támogatással kapcsolatos döntése kapcsán elmondta, hogy e szerint a projektet az adott feltételek mellett egy magánbefektető nem valósítaná meg. Aszódi Attila ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az Európai Bizottság is elismerte a projekt előnyeit, jelezve, hogy gazdaságosan működhet majd az erőmű. A projekt megtérül és versenyképes áron fog energiát termelni, éves szinten 7,35 százalék megtérülési rátával.


Mártha Imre, energetikai szakértő, az MVM korábbi vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy atomenergia párti, de az új blokkok építését korainak tartja. Szerinte inkább a jelenlegi paksi blokkok üzemidejének további meghosszabbításán kellene dolgozni. Aszódi Attila erre reagálva elmondta, hogy az üzemidő meghosszabbításának műszaki korlátai vannak.


A kétórás rendezvény végére az álláspontok ugyan nem közeledtek, de a hallgatóság mindkét oldal érveit, véleményét megismerhette a Paks II. projekt kapcsán. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű