Újabb kétmilliárdos tendert ír ki Paksra a Roszatom
Legfrissebb

- Nem indokoltak a változások az új blokkoknál

- Családbarát intézkedésekért kapott elismerést Paks

- Intézkedések Pakson, a Duna alacsony szintje miatt

- Karbantartás – másképpen

- Céggyűrű-átadó ünnepség

- Paks közterületeinek megújítása

- Családbarát Díj Paks Polgármesteri Hivatalának

- Költségvetés : három rekonstrukció is elindulhat

- Ismét politikai terepen a paksi bővítés ügye

- Húsz díjazott a buszkifestő rajzpályázaton

- Koszorúk – Aradért

- A térségben élők kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Újabb kétmilliárdos tendert ír ki Paksra a Roszatom

2017. november 20. 11:05:12  nyomtatási kép

Budapest, 2017. november 20., hétfő (PAKS-PRESS) - A turbógenerátorokra idén kiírt tender után, jövőre további, mintegy két milliárd euró értékű tender kiírását tervezi a Roszatom – közölte a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:

 

Kirill Komarov az Atomex Europe 2017 budapesti beszállítói fórumán azt is elmondta, minden érdeklődő számára lehetővé teszik, hogy megismerjék a kiírásokat és segítik az érdeklődőket, a magyar cégeket abban, hogy teljesíteni tudják a szerződésben szereplő 40 százalékos beszállítói részarányt.


Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítésért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy mindent megtesznek azért, hogy a hazai vállalkozásokat felkészítsék a beszállítása. – Ez nem egyszerű feladat, mert a korábbi nagyipar leépült, kevés az olyan cég, amely képes megfelelni az elvárásoknak – tette hozzá.


- Arra törekszünk, hogy konkrét információkat adjunk át partnereinknek, akár a szerződéskötés, akár a várható munkákkal kapcsolatosan, folytatta Süli János. Felidézte, hogy a 2009-es parlamenti döntést követően, „most jutottunk a legfontosabb fázisba, miután már megkapta a projekt a környezetvédelmi, a telephelyi és vízjogi engedélyeket és a brüsszeli vizsgálat is - amely hat kérdésben vizsgálta a beruházást - zöld utat adott, jelezve, hogy a projekt mindenben megfelel az uniós elvárásoknak.”


Süli János szavai szerint Európa két legjobb blokkját építjük fel, ezek garantálják majd az ország hosszú távú, olcsó és biztonságos energiaellátását. Utalt arra, hogy a világ 30 országában jelenleg 447 atomerőművi blokk üzemel, és azt látjuk, hogy egyre több országban is felülvizsgálják azokat a korábbi döntéseket, amelyek a nukleáris energiatermelés visszaszorítására irányultak.


Mint rámutatott, látni kell, hogy a „klímapolitikai célokat nem lehet atomerőművek nélkül teljesíteni, valamint az is kijelenthető, hogy az atomenergia nem áll a megújuló energiaforrásokkal szemben”. Magyarországon is az érvényes energiapolitika egyaránt számol az atomenergiával, a megújuló energiaforrásokkal és a hagyományos, fosszilis energiaforrásokkal is. Süli János jelezte azt is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik azokat a referencia blokkokat, amelyek a paksi blokkokkal megegyezően a 3+ generációt képviselik.


Kirill Komarov a referencia blokkokkal kapcsolatban jelezte, hogy például Novovoronyezsben már üzemel egy ilyen 3+ generációs blokk, valamint idén befejezik a leningrádi erőműben is a hasonló létesítményt.


- Csak olyan blokkot ajánlunk partnereinknek, amelyeket már otthon kipróbáltunk és ezek az erőművek mindenben megfelelnek a legszigorúbb előírásoknak is. A paksi blokkok mellett, amennyiben megvalósul a projekt, Csehországban is hasonló típusú atomerőművet építünk – tette hozzá.


Képünkön: Kirill Komarov beszél, a Roszatom, Atomex Europe 2017 budapesti beszállítói fórumán, Budapesten, a Hotel Corinthia nagytermében, 2017. november 20-án.

Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++                                               


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű