Városfejlesztési fórum
Legfrissebb

- Süli János miniszter a fejét fogta

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Városfejlesztési fórum

2017. november 27. 20:13:00  nyomtatási kép

Paks, 2017. november 27., hétfő (PAKS-PRESS) - Paks építészeti beruházásait foglalja össze a napokban megjelent „Paks, A város jövője – A jövő városa” című kiadvány, egyebek között ezt is bemutatták azon a lakossági, városfejlesztési tájékoztató programon, amelyet a Paksi Képtárban tartottak több mint száz érdeklődő előtt, hétfőn.

 

A törvényi előírás alapján Településarculati kézikönyvet is készítenek a szakemberek, akik a lakossággal egyeztetve szeretnék meghatározni azokat az elemeket, amelyek a város arculata, annak fejlődése szempontjából fontosak. A könyv szerkesztési módját, készítésének technikáját is bemutatták a fórumon.

 

Folyamatban van a Pollack Mihály utcától északra fekvő lakóterület telepítési tanulmánytervének elkészítése. A tervezési folyamat jelenlegi állásáról a város főépítésze és a tervezők tájékoztattak, a kérdéseiket, észrevételeiket is megfogalmazhatták az érdeklődők.

A képtárban január 14-ig tekinthetők meg a városközpont fejlesztésére, valamint a Pollack Mihály utcától északra fekvő terület beépítésére kiírt ötletpályázatok díjazott munkái.

 

A Pollack Mihály úttól északra tervezett beépítés gondolata nem új keletű, ez már a nyolcvanas években  is felmerült. Az idő azért sürgető, mert a Paks II. projekt megvalósítása során befogadó lakások, lakótelep és annak, járulékos részeinek megépítése időszerűvé vált. A tervezők legalább egy ötszáz lakásos új városrész megépítésével számolnak.

 

Paks polgármestere a rendezvény előtt újságíróknak azt mondta, gyakorlat, hogy a várossal kapcsolatos terveket rendszeresen megbeszélik a lakossággal. – Ez a harmadik ilyen alkalom – tette hozzá. A terület egy részét állami kisajátításban szerzi meg az önkormányzat, a földterületet biztosítjuk az építkezéshez, fogalmazott Szabó Péter.

Ötletpályázat segíti a munkát, a közös gondolkodást, használható, élhető várost szeretnénk – fűzte hozzá a polgármester.  

 

Horváth András, Paks főépítésze a megjelentek előtt Paks, "A város jövője – A jövő városa” című kiadványt ismertette. A kiadvány részletesen foglalkozik Pollack Mihály utcai „bővítéssel”, terv- és ötletpályázatok készültek, ezek láthatók a Képtár galériáján is.

A kiadvány egy új városközpontot is ismertet, a Táncsics park és a volt konzervgyári területekre koncentrál és véleményeket fogalmaz meg. Ugyancsak pályázatok születtek a Teller utcai park kialakítására is.

 

Kivehető, hogy a városfejlesztés abba az irányba mutat, hogy a Dózsa György út, jelenlegi egy központúságát igyekezzék feloldani, majd megszüntetni. A Dózsa György úton kialakult helyzet ezt egyre inkább sürgetővé teszi. Amennyiben az új részek megvalósulhatnak, ez az erős koncentráció megszűnhet, jelenleg az üzletek, a hivatalok is itt vannak, ezért a forgalom is ide terelődik. A decentralizáció ebben segíthet, de a megvalósítás akár évtizedes léptékű is lehet.

Abban biztos mindenki, hogy a huszonnegyedik órában van a városszerkezet átalakításának programja.

 

A fentiek jegyében is, a jövőképet alkotó fejlesztés fontosabb elemei között találjuk többek között még az atomerőműtől északra fekvő gazdasági területeket, a tehermentesítő út nyomvonalának kialakítását, az Ürgemezőt, a hatos út melletti gazdasági területeket, a Malomhegyet, mint tartalék lakóterületet, és Csámpát, mint gazdasági területet.


Képünkön: „Paks, A város jövője – A jövő városa”

Paks, 2017. november 27., hétfő (PAKS-PRESS) – Lakossági városfejlesztési tájékoztató a Paksi Képtárban, 2017. november 27-én. A találkozón bemutatták „Paks, A város jövője – A jövő városa” című kiadványt.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) 

Külső borítókép: Részlet, Paks, Pollack Mihály utcától északra fekvő terület városrendezési és építési ötletpályázat anyagából.  +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű