PAKS II.: új atomenergiát tanulnak Oroszországban
Legfrissebb

- Süli János lakossági fóruma Pakson

- Víz világnapi köszöntések a Mezőföldvíznél

- Elter József elismerése

- GE: a paksi projektben számítanak a magyar beszállítókra

- Új blokkok: felgyorsultak a létesítéshez kapcsolódó munkák

- Újabb utakat korszerűsítenek Pakson

- Paksi óvoda kapott idén Kincses Kultúróvoda címet

- Elhunyt id. Morgen Frigyes

- Napközis Erzsébet Tábor a nyári szünetben

- Nincs alternatívája nemzetünk függetlenségének

- Szabó Péter: tanuljatok bátorságot az ifjú forradalmároktól

- Süli János: képesek vagyunk ma is megvédeni hazánkat

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


PAKS II.: új atomenergiát tanulnak Oroszországban

2017. december 02. 18:32:20  nyomtatási kép


Paks/Budapest, 2017. december 2., szombat (PAKS-PRESS) – A Paks II. Zrt. több éves, oroszországi tanfolyamra küld szakembereket, több, mint negyven munkatárs külhoni képzésében gondolkodnak – erről a Társaság helyettes vezérigazgatója beszélt egy szakmai konferencián, Budapesten.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:

 

Az atomenergetikával foglalkozó előadók a paksi atomerőmű jelenleg működő négy blokkjával és felépítés előtt álló két új blokkal kapcsolatos előadásokban több fontos részletre is kitértek.

 

A Magyar Épületgépészek Napja rendezvény és kiállítás keretében tartott rendezvényen dr. Czifrus Szabolcs egyetemi docens, BME Nukleáris Technika Tanszék igazgatója előadásában az atomenergiai általános helyzetet ismertette. Kiemelte, hogy a nukleáris energia részesedése a villamosenergia-termelésben növekszik, a világon 449 atomerőművi blokk üzemel, és 60-at építenek.

 

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az üzemidő meghosszabbításról úgy fogalmazott, jó döntés volt, hangsúlyozta, a paksi atomerőmű folyamatos fejlesztetéssel növelte a blokkok biztonságát. Arra mutatott rá, hogy az atomerőművi blokkok átlagos kihasználtsága 91,38 százalékos volt, a többi nagyerőmű pedig átlagosan 40 százalékos kihasználtsággal működött. Felidézte, a Paksi Atomerőmű 1-es blokkjánál 2032-ig, a 2-es blokknál 2034-ig, a 3-as blokknál 2036-ig már meghosszabbította a hatóság az üzemidőt, a 4-es blokknál 2017. december végén jár le az üzemidő, a további húsz évre szóló engedély, döntés előtt áll.

 

- Az új paksi blokkok rugalmasan képesek alkalmazkodni az aktuális villamosenergia-igényekhez, de a kihasználtság 92 százaléknál magasabb lehet – erről Horváth Miklós, a Paks II. Zrt. vezérigazgató helyettese beszélt. Szavai szerint a blokkok biztonsága kiemelkedő, minden tekintetben Fukushima-álló megoldásról beszélhetünk – fogalmazott.

A közeljövő feladatairól szólva hozzátette, jövőre kezdődik a felvonulási épületek első fázisának építése, ez 15 komplexumból áll, és 72 épületet jelent, ezeket a tervek szerint 2018 első felében adják át rendeltetésének.

 

Horváth Miklós szerint a Paks II. Zrt működtetéséhez további szakemberekre is szükség lesz, ezért elkezdődött egy program, melynek keretében 42 munkatársat választanak ki, akik egy oroszországi, több éves képzést kaphatnak. Az első nyolc tagot számláló csoportba való jelentkezésre a lehetőség még nyitott.


Becskeházi Attila államtitkár vezette szakembergárda segíti a hazai vállalkozások részesedési esélyeit. Mint mondta, a közeljövőben is számos egyeztetés és konferencia lesz. 

Újdonságnak számít, hogy azok a cégek, amelyek sikeres beszállítókká válnak a paksi projektben, azok számára megnyílik a lehetőség a Roszatom több, más tenderén való indulásra.

 

Képünkön: Látogatók Magyar Épületgépészek Napja rendezvény és kiállításon.  

(A szerző felvétele.) +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű