Önkormányzati döntések, a felkészülés jegyében
Legfrissebb

- Szabó Péter: Paks hozzájárul a magyar kultúra gyarapításához

- A magyar kormány kitart a paksi kapacitásfenntartás mellett

- Ausztria a Paks II-vel békétlenkedik

- Ötvenmillió forint a hátrányos helyzetű– és fogyatékos gyermekek támogatására

- Új Duna-partja lesz Paksnak

- Újabb kiemelt fejlesztési területek, szervezeti változások

- 18 milliárd forint támogatást kapnak az önkormányzatok

- Süli János: az ajtóm ezután is nyitva áll

- Új mozi, közösségi tér, megújuló jégpálya

- Süli János lesz a KDNP paksi, országgyűlési képviselő jelöltje

- Bán István nyerte a megismételt polgármester-választást

- A paksi ASE judós egyesület az ország egyik legjobb műhelye

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Önkormányzati döntések, a felkészülés jegyében

2017. december 12. 09:04:46  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. december 12., kedd (PAKS-PRESS) - Paks önkormányzata folytatja a felkészülést a Paks II. beruházásra, a december 11-én tartott testületi ülésen több ilyen döntés is született, hivatali átszervezéssel, új társaság alapításával, újabb kiemelt fejlesztési terület kijelölésével segítik a munkát, csökkentették az építmény-adó mértékét - többek között ezekről is határoztak a képviselő-testület 2017 évben utolsóként tartott, közel harminc napirendet megtárgyaló ülésén.

 

A testület közmeghallgatással kezdte munkát, az egyetlen jelentkező Binder Edit a Petőfi utca és a csatlakozó utcák ároklefedésének kérdéseit és javaslatait vitte a testület elé. Válaszában Szabó Péter polgármester emlékeztetett arra, hogy a város közlekedési koncepciója már véleményezési szakaszban van, amely tárgyalja ezeket a gondokat. 

A felvetéssel kapcsolatban arról is szólt, hogy a városi piac elköltöztetésére nem gondolnak az önkormányzatnál, de szóba került egy vásárcsarnok megépítése, különös tekintettel arra, hogy a vásárlói forgalom a város várható létszámemelkedése miatt szükségessé válhat.

 

A képviselők ebben az évben már a hetedik alkalommal módosították a város költségvetését, a mostani fejezetben erre azért volt szükség, mert a térfigyelő kamera-rendszert mintegy hatvanmilliós költséggel bővítik és cserélik is, a településrendezés során a kiemelt fejlesztési terület átminősítési költsége több mint húsz millióba kerül, továbbá az élvonali sportegyesületek, az ASE és a PSE önkormányzati támogatásokhoz jut.

 

A testület az inflációs mértékkel, a karbantartási költségekre való tekintettel, három százalékkal emelte az önkormányzati lakások bérleti díját, ugyanakkor 3,6 százalékról 2,2-re csökkentették az építményadó mértékét, a kis- és középvállalkozóknak kedvez ez a döntés, korábban az atomerőművel erről már megállapodtak.  

 

A Liget utcai borkombinát területének kiemelt fejlesztési területté nyilvánítását is elhatározta a testület, a tervek szerint ezen a helyen lakások, vagy lakópark épülhet. Azzal a feltétellel döntöttek így, hogy előzetes tanulmány készül, elfogadták a Pollack Mihály utcától északra fekvő terület terveit azzal, hogy egy záportározó építésének szükségességét megvizsgálják. Később a befektetők jelentkezésével még változtathatnak.

 

Az SZMSZ-t is módosították annak érdekében, hogy a hivatal illetve az önkormányzat működése gördülékenyebb lehessen. Ennek megfelelően változik a hivatali struktúra, hatósági és humán osztály is létesül, mindez a Paks II. beruházással összefüggésben várható megnövekedett feladatok ellátásával kapcsolatos és a létszám várható emelkedésével jár majd.

 

Ugyancsak a Paks II-vel összefüggésben elhatározták a Paksi Fejlesztési és Vagyongazdálkodási Zrt. létrehozását, dr. Darányi Attilát nevezte ki az önkormányzat az új cég vezérigazgatójának. A Társaság a Paks II. projekttel kapcsolatos infrastrukturális, önkormányzati beruházásokat látja majd el. A törzstőkét 30 millió forintban állapították meg.

 

A DC Dunakom Plusz Kft.-t zártkörűen működő részvénytársassággá alakítják. A feladat elvégzésével dr. Sárosi Józsefet bízták meg.

 

A testület döntött a „Paks Város Kultúrájáért” kitüntetés odaítéléséről is.  Szeriné Hipszki Györgyinek a Paksi Vak Bottyán Gimnázium tanárának ítélte oda az elismerést az önkormányzat a 2017. december 11-én tartott ülésén. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű