Emléktábla az erőművet építő katonáknak
Legfrissebb

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

- Atomenergia - a zöld energia világában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Emléktábla az erőművet építő katonáknak

2017. december 19. 19:46:09  nyomtatási kép
 

Paks, 2017. december 19., kedd (PAKS-PRESS) – Történelmünk egy szeletére emlékezünk az egykori laktanyák helyén, ahol most méltó emléket állítunk, eljött az idő, hogy köszönetet mondjunk, ma ugyan olyan városátalakító munkába kezdünk, mint több évtizeddel ezelőtt – mondta Süli János tárca nélküli miniszter a Barátság úton felállított Emléktábla avatásán, 2017. december 19-én.

 

Az emléktáblát Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és Bencze János, az egykor Pakson szolgáló alakulat utolsó parancsnoka leplezte le.

 

Korábban, Süli János az atomerőmű vezérigazgatója, Bencze János és Beregnyei Miklós üzemtörténész tárgyalásokat folytatott arról az akkori városvezetéssel, hogy szobrot állítanának a Barátság úti körforgalomnál, de ez elmaradt.

 

Süli János mint fogalmazott, amikor ismét erőműépítésről beszélünk, kevésbé vagyunk ilyen szerencsés helyzetben – ma a honvédség nem tud munkaerőt biztosítani, másképpen kell megoldani a munkaerőgondokat.


Az akkori állapot valóban „szerencsés” volt, különösen, ha arra gondolunk, hogy az akkor itt dolgozó katonák nemcsak közvetlenül az atomerőmű építésben vettek részt, hanem jelen voltak a város szinte minden pontján, még a lussoniumi ásatáson is, vagy például a Villany utcában, a könyvtár mögött óvodát építettek. Azóta ezt az óvodát lebontották. A katonák 1987-ben érkeztek ide és 1990-ben mentek el.

 

Szálláshelyüket, laktanyájukat - a Barátság úti épületeket -, lakásokká alakították át, egy-egy lépcsőház, egy-egy századot is jelentett akkor. Van olyan lakás itt, amelyben két fürdőszoba, vagy két konyha van és ma luxuslakásoknak számítanak.

 

A katonák oktatásban is részesültek, 1370 fiatal végezete el az általános iskola, különböző osztályait, mások szép számmal váltak szakmunkásokká, 500-an szerzetek szakmunkás bizonyítványt. Nemcsak kétkezű fizikai dolgozók voltak, nagyon sok szakmunkásként érkezett ide.


Beregnyei Miklós a Paks-Press Hírügynökségnek elmondta, az építés csúcsidejében 10 század dolgozott itt. A hiedelmekkel ellentétben katonaként nem ingyen, a szolgálat fejében dolgoztak, amikor sorkatona idejüket Pakson töltötték, nagyon jó pénzt kerestek, megfizették őket. 

 

A paksi alakulat egykori parancsok-helyettese, Csécs István emlékezett vissza azokra az időkre. Mint mondta, akkori értéken 15,5 millió forint értékű munkát végeztek el. 1990-ben az átlagfizetés havi 10-12 ezer forint volt.  

 

Szabó Péter, Paks polgármestere beszédében azt emelte ki, hogy azok a fiatalok, akik itt dolgoztak, akkor még nem gondoltak arra, hogy történelmet írnak és egyben megteremtik az új blokkok építésének alapjait is.

- Békeidőben megtették azt, amit megkövetelt tőlük a haza – tette hozzá, majd a város nevében mondott köszönetet az egykor Pakson szolgáló katonáknak. +++


Képünkön: Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója, Szabó Péter, Paks polgármestere, dr. Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, Süli János tárca nélküli miniszter, Mittler István a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, Domina János nyugállományú dandártábornok, Kados Tamás őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási-és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szekszárdi irodájának vezetője, Durgonics János nyugállományú ezredes, a Zrinyi Miklós a Honvéd Nyugdíjas klub szekszárdi elnöke és Dohóczki Csaba az MVM Paksi Atomerőmű Tájékoztató -és Látogató Központjának vezető munkatársa (balról-jobbra) az emléktábla avatásán, 2017. december 19-én. Beszédet mond Csécs István, az egykori paksi alakulat parancsok-helyettese.

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű