Ausztria a Paks II-vel békétlenkedik
Legfrissebb

- Volt egyszer egy étterem

- Süli János: aki akar, megtalál

- Az LMP Tolna megyében: akár lehet atomerőmű is…

- Aszódi: rövidesen kezdődik a munka a felvonulási területen

- Heringes Anita folytatná a munkát a Parlamentben

- Hármas rekord a paksi atomerőműben

- Ötmilliárddal emelkedett Paks költségvetése

- Akár tizenöt jelölt is lehet Pakson

- A paksi atomerőmű Nemzetközi Minőség-Innováció 2017 díjat nyert

- Lakótelep, központi park: kezdődik a felújítás

- Vannak, akik nem akarnak se Paksot, se olcsó áramot

- Fejlesztési stratégia Mezőföldvíznél

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Ausztria a Paks II-vel békétlenkedik

2018. január 22. 13:18:58  nyomtatási kép

Bécs, 2018. január 22., hétfő (PAKS-PRESS) - Az osztrák környezetvédelmi minisztérium hétfőn bejelentette, Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságnak a paksi atomerőmű bővítése ellen – írja a Die Presse.

 

„Az Európai Bizottság rossz üzenetet küld az energiapolitikában azzal, ha habozás nélkül jóváhagyja az atomerőmű építéséhez nyújtandó támogatást” – szólt a tárca indoklása, erre hivatkozva kérik a bíróságot, hogy semmisítse meg az Európai Bizottság határozatát, mellyel jóváhagyták a bővítést.

 

Mint emlékezetes, 2015. szeptemberben, higgadt és nyugodt hangulatban, mintegy hét és fél órán át zajlott a Paks II. beruházás környezeti hatásairól szóló bécsi konzultáció, az osztrák fővárosban, az osztrák résztvevőket elsősorban a hulladékkezeléssel, a sugárterheléssel és a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kérdések foglalkoztatták.

Számos felvetés hangzott el a Duna hőterhelésével kapcsolatosan, valamint arról is, hogy milyen mértékben tanult a magyar partner a csernobili és a fukusimai atomerőművek katasztrófáinak tapasztalataiból.

 

Aszódi Attila a bécsi közmeghallatáson kifejtette: ha Magyarország széndioxid-kibocsátás mentesen, nagy mennyiségben kíván energiát előállítani, akkor az ország terepviszonyából fakadóan nem marad más megoldás, mint atomenergia-termelés.

 

Ausztria és különösen az osztrák környezetvédők nincsenek kibékülve az atomenergiával, a környezetvédők 2000. decemberben például blokádokat alakítottak ki a cseh-osztrák határon. Most Paksra támadnak, a Környezetvédelmi Minisztérium semmisségi panaszt nyújt be az Európai Bizottság határozatával szemben.

 

Magyarország 30 európai országot értesített a környezetvédelmi engedélyezési eljárásról az espoo-i egyezmény keretében.  +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű