Civil ellenőrzés a paksi atomerőműben
Legfrissebb

- Lezárult a paksi atomerőmű tízéves biztonsági felülvizsgálata

- Megváltozhat az elkerülő út tervezett nyomvonala

- Szerződéskötés – az Ősz és a Völgy utca felújítására

- Paks II. a biztonságos áramellátás garanciája

- Szeptemberben indulhat a katolikus óvoda

- Továbbra is Paks termeli a legtöbb áramot

- Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül

- Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

- Mintegy kétezer nevezés érkezett az Alkotó Energia pályázatra

- Külföldi nyelvi kurzus

- Tizenöt év alatt legalább 4000 megawatt pótlása szükséges

- Szerződés a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítéséről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Civil ellenőrzés a paksi atomerőműben

2018. február 01. 17:42:33  nyomtatási kép

Paks, 2018. február 1., csütörtök (PAKS-PRESS) – A paksi atomerőmű környezetében fekvő településeket tömörítő Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) Ellenőrző Bizottságának (EB) tagjai ma a helyszínen tájékozódtak a létesítmény földrengés-biztonságosságáról.


Mint ismeretes, a civil szervezet időről időre felkeresi az atomerőmű üzemi területét, hogy az ott folyó tevékenységről személyes tapasztalatokat és információkat szerezve közvetlenül informálhassa a Paks 30 kilométeres körzetében élő települések lakóit és a magyar közvéleményt.


- Nagyon jól teljesít a négy paksi blokk, ami a megbízható technológia mellett egyrészt a folyamatos innovációnak, másrészt a biztonságtudatos, elkötelezett, magasan képzett szakembergárdának köszönhető tájékoztatta a szervezet tagjait Hamvas István vezérigazgató. Mint mondta, ez a speciális, ez a biztonsági kultúra az, ami nélkül a rekordteljesítmény, elképzelhetetlen. - Az olyan természetes folyamatokkal, mint a süllyedés kérdése, illetve a földrengés-biztonságosság már az erőmű indulása óta foglalkoznak és ellenőrzik azokat – tette hozzá.


A kilencvenes években olyan földrengés elleni megerősítéseket kapott az atomerőmű, amely a mai kor elvárásainak is maradéktalanul megfelel, és ezt számos hazai és nemzetközi vizsgálat, így a fukusimai atomerőmű-baleset után végrehajtott „stressz-teszt” is igazolta. A főbb épületek süllyedését pedig – ami erős összefüggést mutat a szomszédunkban lévő Duna vízszintjének változásával – egy 130 pontból álló mérőrendszerrel felügyelik – tájékoztatott Hamvas István.


Mint fogalmazott, a süllyedés mértéke, illetve annak egyenlőtlensége nem veszélyezteti a szerkezet épségét és funkcióját, sem az épületben elhelyezett atomerőművi technológia épségét és funkcióját, nincs szükség semmiféle beavatkozásra. Hozzátette, „a civil szervezetek rendszeresen érdeklődnek a nálunk zajló események iránt – mi pedig szívesen megmutatjuk, mi történik nálunk, bárki megismerheti, aki felkeres minket” – mondta a vezérigazgató.


- A helyszínen tájékozódhattunk úgy látjuk valóban nincs okunk az aggodalomra – mondták el a TEIT EB tagjai. Fülöp János faddi polgármester a látogatás után úgy fogalmazott, hogy „mindazon témákról, amelyekről ma szó esett, már jó ideje tudunk, hiszen a földrengés elleni védelem, illetve az épületek időszakos süllyedése nem új keletű dolgok, de megnyugtató látni a precizitást és fegyelmezettséget, amivel az atomerőműben találkozunk". +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű