Vannak, akik nem akarnak se Paksot, se olcsó áramot
Legfrissebb

- Lezárult a paksi atomerőmű tízéves biztonsági felülvizsgálata

- Megváltozhat az elkerülő út tervezett nyomvonala

- Szerződéskötés – az Ősz és a Völgy utca felújítására

- Paks II. a biztonságos áramellátás garanciája

- Szeptemberben indulhat a katolikus óvoda

- Továbbra is Paks termeli a legtöbb áramot

- Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül

- Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

- Mintegy kétezer nevezés érkezett az Alkotó Energia pályázatra

- Külföldi nyelvi kurzus

- Tizenöt év alatt legalább 4000 megawatt pótlása szükséges

- Szerződés a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítéséről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Vannak, akik nem akarnak se Paksot, se olcsó áramot

2018. február 06. 18:46:08  nyomtatási kép
 

Budapest, 2018. február 6., kedd (PAKS-PRESS) - Sokaknak nem érdeke, hogy Magyarország saját maga állítson elő áramot, ezért a magyar ellenzék közreműködésével egyes külföldi lobbikörök folyamatosan támadják a paksi bővítést.

 

A nagyobbik kormánypárt ezt azok után közölte, hogy a Demokratikus Koalíció, az LMP és az Együtt is kifejtette álláspontját a beruházással kapcsolatban. Vadai Ágnes (DK) elképesztőnek tartja, hogy kevéssel a választás előtt a kormány az adófizetők pénzéből odaad 24 milliárd forintot "Orbán tartótisztjének", Vlagyimir Putyinnak előtörlesztésként. Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje bejelentette, hogy feljelentést tesz, Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje pedig azt közölte: újra bebizonyosodott, hogy az ország csak rosszul járt Paks 2-vel.

 

A Fidesz reagálásban azt írta, a külföldi lobbikörök jobban szeretnék, hogy nőjön Magyarország importáram függősége, mert úgy sokat kereshetnének rajta.

 

Közölték továbbá: azok az ellenzéki politikusok, akik rendszeresen támadják a paksi atomerőművet, a külföldi energiavállalatok érdekében és a rezsicsökkentés ellen lobbiznak. A paksi atomerőmű a garanciája annak, hogy a magyar lakosság és a vállalkozások áramellátása hosszútávon is olcsó, kiszámítható és biztonságos legyen.

A paksi bővítés az EU, a magyar és nemzetközi hatóságok teljes kontrollja és engedélye mellett zajlik - olvasható a Fidesz közleményében. 


A magyar gazdaság jó teljesítménye és kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzete révén hazánk előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió euró összegű hitelrészletet. Az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítást ér el az ország.

​Ahogy arról Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaságnak beszámolt, a 2014. évi XXIV. törvénnyel kihirdetett hitelszerződés tartalmazza, hogy a magyar félnek jogában áll bármely felvett összeg előtörlesztése névértéken és további díjak nélkül. 

A miniszter levélben értesítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert a magyar szándékról. A szerződés értelmében a tranzakció 90 nap elteltével valósulhat meg. Varga Mihály elmondta: az eddig lehívott teljes összeget, 78,2 millió eurót (24,2 milliárd forintot) fizeti vissza Magyarország.

Hazánk mindaddig élni fog az előtörlesztés lehetőségével, amíg azt a kamatkörnyezet lehetővé és célszerűvé teszi – tette hozzá a miniszter.
- Az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon szükségszerű, mivel az egy biztonsági védőhálót nyújt a Paks II. projekthez, és fix feltételekkel áll rendelkezésre akkor is, ha esetleg a jelenlegi kedvező piaci finanszírozási feltételek megváltoznának – fűzte hozzá Varga Mihály a gazdasági napilap hasábjain. +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű