Ötmilliárddal emelkedett Paks költségvetése
Legfrissebb

- Lezárult a paksi atomerőmű tízéves biztonsági felülvizsgálata

- Megváltozhat az elkerülő út tervezett nyomvonala

- Szerződéskötés – az Ősz és a Völgy utca felújítására

- Paks II. a biztonságos áramellátás garanciája

- Szeptemberben indulhat a katolikus óvoda

- Továbbra is Paks termeli a legtöbb áramot

- Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül

- Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

- Mintegy kétezer nevezés érkezett az Alkotó Energia pályázatra

- Külföldi nyelvi kurzus

- Tizenöt év alatt legalább 4000 megawatt pótlása szükséges

- Szerződés a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítéséről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Ötmilliárddal emelkedett Paks költségvetése

2018. február 14. 20:41:33  nyomtatási kép

Paks, 2018. február 14., szerda (PAKS-PRESS) – Megszületett Paks város 2018-as költségvetése, több mint tizenhatmilliárdos bevételi és kiadási főösszeggel  - erről döntött egyebek között a képviselőtestület, szerdai ülésén. Ez közel ötmilliárdos emelkedést jelent az elmúlt évihez képest – mondta el Szabó Péter polgármester újságírók előtt, szerdán.

 

A költségvetésben figyelembe vettük, a beruházások és felújítások tekintetében a hétéves gazdasági program célkitűzéseit, a kötelező és önkéntes vállalások aránya 30-70 százalék, amely országosan is kiemelésre méltó – fogalmazott a város első számú vezetője. Hozzátette, a feladatvállalások mellett a város közéletének szinte minden területén három százalék feletti a növekmény.

- Ugyancsak jelentős, 2,2 milliárd forint jut a beruházási, tervezési-felújítási munkák elvégzésére, ugyanakkor számítunk a Kormánnyal kötött külön támogatás összegére – folytatta Szabó Péter. Kiemelte, hogy 130 milliót is meghaladja az intézményekre fordított összeg.


Kitért arra is, hogy az önkormányzat még decemberben hozott döntést arról, hogy a Paksi Ipari Park Kft-t az állam részére értékesíti. A közel 2,3 milliárdot kitevő összegből a Balneo Központot (Gyógyászati Központ, Gyógyfürdő) egy milliárdért visszavásárolják, tehát a nettó összeg 1,3 milliárd, ezt az összeget a városüzemeltetési sorra tették a költségvetésben.  

 

A város hétéves gazdasági programjából, amit lehet, megvalósítunk, az uniós projektek a megvalósulás fázisában vannak, időarányosan jól tartjuk a tempót – mondta el Szabó Péter.

 

A képviselő testületi ülés elején, a közérdekű bejelentések tárgyalásakor Kovács Sándor alpolgármester arról tájékoztatta a grémiumot, hogy tovább folytatva a karácsonyi jótékonysági akciót, húsvétkor is gondolni kívánnak a szegényebb sorsú paksi emberekre. Ennek keretében egy havi juttatását, hozzávetőlegesen nettó negyedmillió forintot ajánlja fel, és arra kért mindenkit, hogy csatlakozzanak minél többen ahhoz a javaslatához, hogy továbbra is segítsenek a rászorulóknak.

 

A képviselők ezt követően az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás rendeletét módosították, majd a választásokra való tekintettel a reklámok, reklámhordozók elhelyezésével kapcsolatos döntést hoztak. A város településképi rendelete elkészült. A választási kampány rövidesen indul, az elhelyezhető plakátok és hirdetmények ügyében önkormányzati rendeletet tárgyaltak. Heringes Anita (MSZP) országgyűlési képviselő a testület hozzájárulásával szót kért az ülésen, kifogásolta a korlátozó intézkedéseket és kérte, hogy azt a testület vonja vissza.


Ezt elutasította a képviselők többsége, a testületi döntés ellen szavazott Horváth Zoltán képviselő (Jobbik) és Barnabás István alpolgármester (Néppárt). Dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyző elmondta, hogy a rendelet-tervezetet a megyei Kormányhivatal illetékes szerve láttamozta és nem emelt kifogást. Kovács Sándor alpolgármester ehhez azt fűzte hozzá, hogy amennyiben mégsem felelne meg a rendelet a törvényességnek, a későbbiekben módosítják a rendeletet, ezt a többség elfogadta.

 

A testület tárgyalt a közlekedési intézkedési tervről is, ezt a későbbiekben egy sajtótájékoztató keretei között részletesen is ismertetik a Városházán.

 

Tárgyaltak a képviselők a településrendezési eszközök módosításáról, majd újabb kiemelt fejlesztési területről hoztak döntést. Ennek keretében a közösségi közlekedés kerül előtérbe, elhangzott, hogy tíz elektromos busz részére 400 négyzetméteres garázs, 1000 négyzetméteres parkoló és szervizhely készül, az akkumlátor tároló 800 négyzetméteres lesz.

 

Egyéni bejelentés történt arról, hogy egy 40 hektáros területet kíván egy magánbefektető az önkormányzattól, napelempark létesítésére, ezt az igényt a képviselők elutasították.

 

Döntöttek arról is, hogy a JETA pályázat keretében 22 millió forint önerőt ad az önkormányzat játszó udvarok felújításához, a pályázat teljes értéke eléri a 76 millió forintot, a többi összeg a Jövőnk Energiája Alapítvány kasszájából folyhat be.

 

A képviselő testület összesen 26 napirendi pontot tárgyalt, egy napirendet kivettek a tervezetből. Ezt követően zárt ülésen döntöttek a „Tisztes Polgár” kitüntetésekről.

Ennek nyomán az elismerést Polgár Zoltán és Enyedi János kapja meg, hagyományosan, március 15-én. +++

 

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű