Hármas rekord a paksi atomerőműben
Legfrissebb

- Süli János miniszter a fejét fogta

- Muszorgszkij: Egy kiállítás képei - mesében

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Hármas rekord a paksi atomerőműben

2018. február 15. 15:27:36  nyomtatási kép
 

Budapest, 2018. február 15., csütörtök (PAKS-PRESS) – A paksi atomerőműnél a megtermelt villamos energia mennyisége és a blokkok teljesítményének kihasználtsága minden korábbinál magasabb volt 2017-ben, ugyanakkor továbbra is a legalacsonyabb áron biztosította a hazai áramtermelés felét - mondta el Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón.

 

A paksi atomerőmű biztonságos és kiegyensúlyozott termelésének köszönhetően a hazai széndioxid-mentes villamosenergia-ellátás alappillére, az MVM Csoport meghatározó tagja. Az atomerőmű nem csupán az olcsó áram garanciája, de fenntartható módon járul hozzá a klímavédelmi célokhoz, a levegőtisztaság megőrzéséhez is – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, dr. Zsuga János, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

 

- Termelési-, teljesítmény-kihasználási-, és a kollektív dóziscsökkentés területén hármas rekordot ért el a paksi atomerőmű 2017-ben - mondta el Hamvas István vezérigazgató.

 

Tájékoztatása szerint a négy blokk összesen 16 097,6 GWh villamos energiát termelt 2017-ben, ami a 35 éve működő létesítmény történetének legmagasabb értéke.    

 

A blokkok teljesítmény-kihasználása szintén rekordértékű, 91,9 százalék volt 2017-ben, világszínvonalon is kiemelkedő. A 15 hónapos termelési ciklusra átállás eredményeként a 2. blokk az év minden pillanatában áramot termelt, miközben a biztonsági kultúra javult, illeszkedve a másfél évtizede tartó folyamatba.    

Mindezeket az eredményeket úgy érte el az atomerőmű, hogy nem a rekordok hajszolása volt az első, hanem a biztonság - hangsúlyozta Hamvas István, aki megjegyezte, hogy nyugodt év volt a tavalyi, különösen a munkabéke szempontjából.  

Az atomerőmű a bruttó hazai áramtermelésből 50 százalékkal, a fogyasztásból 35,7 százalékkal vette ki a részét, miközben a magyarországi áramimport 28,6 százalék volt tavaly.

 

Hamvas István kiemelte: az atomerőmű mindvégig a legolcsóbban termelő erőmű volt Magyarországon, így a nagy mennyiség és az alacsony ár miatt meghatározó szereplő volt a piacon. Kitért arra, hogy a 3. blokk után 2017-ben a 2. blokk is 100 százalékos kihasználással működött.

A világban létesített ugyanilyen típusú blokkok öt legjobbja között három paksi blokk szerepel - jelezte Hamvas István, aki szerint az eredményeket az innovatív gondolkodás hozza, amelynek egyik példája a 15 hónapos üzemanyagciklusra való átállás.

 

A vezérigazgató, mint mondta, rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy a 2016-ban Fejlesztési Innovációs Díjjal, 2017-ben a Minőség-Innováció Nemzeti Díjjal elismert 15 hónapos üzemeltetési ciklus (C15) alig egy héttel ezelőtt megkapta Bilbao-ban a Minőség-Innováció Nemzetközi Díjat is. A C15 az atomerőmű innovációjának egyik csúcsa, amiben jelentős szerepet játszott a saját kollégáink elgondolása alapján kifejlesztett új üzemanyag – fűzte hozzá.

 

Az elmúlt év fontos eredményének nevezte a vezérigazgató azt, hogy a négy blokk közül utolsóként a 4. blokk is megkapta a hatóságtól az üzemidő hosszabbítási engedélyt. 

A vezérigazgató szólt arról, hogy másfél évtizede folyamatosan, mérhetően javul a biztonsági kultúra. A biztonság színvonalát nemzetközileg elfogadott rendszerben, 83 paraméter vizsgálatával mérik. Egyike ezeknek, a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála.

 

- Tavaly a paksi erőműben csak 0-ás besorolású esemény történt, szám szerint 17, ami a létesítmény történetében a második legalacsonyabb érték - mondta el.

 

Szólt arról is, hogy alapos előkészítő munkát követően, 2017-ben a paksi atomerőmű sikeresen engedélyeztette a biztonsági rendszerek berendezéseinek - az eddig megszokott, főjavítások alatt történő karbantartása helyett - a blokkok teljesítményüzeme alatti üzem közbeni karbantartását is. E megközelítést alkalmazva úgy sikerült megnövelni az üzem közbeni karbantartási terjedelmet, hogy az eddig elfogadott biztonsági színvonal nem romlott, sőt éves szinten tovább nőtt a biztonság szintje.

 

A Paksi Atomerőmű környezetre gyakorolt hatásáról Hamvas István elmondta, hogy a nemzetközi egyezményeken alapuló hatósági korlátok alatt maradnak jelentősen a mért értékek. A folyékony hulladék esetében a megengedett mennyiség 0,264 százalékát, a légnemű kibocsátás esetén a 0,083 százalékát mérték tavaly.

 

Hamvas István kitért arra is, hogy az atomerőmű életre hívta az Alkotó Energia Programot, amelynek célja, hogy minél többek számára megismerhetővé és elérhetővé tegye a saját kezű – Csináld magad!, DIY – alkotáshoz szükséges ismereteket.

A program keretében 2017 októberében immáron második alkalommal meghirdetett Alkotó Energia Pályázatra 2312 db pályamunka érkezett négy kategóriában, két életkori csoportban. A használt vagy kidobásra ítélt bútorok és anyagok, eszközök felújítását és újrahasznosítását célul tűző kezdeményezéssel az atomerőmű – a pozitív példák és lehetőségek bemutatásával – arra szeretné ösztönözni a társadalmat, hogy minél többen csatlakozzanak az értékőrző, értékteremtő alkotók közösségéhez. +++

 

Képünkön: Zsuga János, az MVM Zrt. vezérigazgatója, Hamvas István az atomerőmű vezérigazgatója, és Kovács Antal az atomerőmű kommunikációs igazgatója (balról-jobbra) a Társaság évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten, 2018. február 15-én.

(Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű