Madocsának nem kell kavicsbánya
Legfrissebb

- Cím nélkül

- Paks-Dunakömlőd kerékpárút építés – szerződéskötés

- Felmentették tisztségéből Aszódi Attilát

- Továbbra is biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

- Városunk arca: védelem, szabályozás

- Kulcsszerepben az atomenergia

- Szabó Péter: a fejlődés látható éve lesz 2019

- Paks, városi szilveszter

- Karácsony után összeült a képviselő-testület

- Sikerrel zárult a karácsonyi cipősdoboz-akció

- Együttműködési megállapodás

- Gerjen a fejlődés útjára állt

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Madocsának nem kell kavicsbánya

2018. február 26. 21:41:32  nyomtatási kép


 

Madocsa, 2018. február 26., hétfő (PAKS-PRESS) – A Madocsára tervezett kavicsbánya ügye uralta Süli Jánosnak, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjének lakossági fórumát, hétfőn. Már a rendezvény kezdete előtt több olyan autó sorakozott fel a művelődési ház előtt, amelyeknek ablakára kikerültek a tiltakozás plakátjai.

 

- Úgy nem lesz kavicsbánya Madocsán, hogy az nem lesz törvényes, a Kormány a madocsai bányatelepítésről nem tárgyalt és nem függ össze a paksi beruházással - mondta Süli János. A Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a régiófejlesztésről, a mezőgazdaságból élő lakosság lehetőségeiről is szólt a sorrendben 18. lakossági fórumán.

 

A napi közbeszéd alaptémája azonnal bekerült az országgyűlési képviselő jelölttel való párbeszédbe, jóllehet azért, mert a félelmek nagyon is erősek – egyebek között ez derült ki a lakossági fórumon.

Az világosan látszik, hogy a helybeliek nagy többsége elutasítja a bányalétesítésnek még a gondolatát is, féltve a termőföldeket és a vízbázist.

Süli János elmondta, hogyha egy vállalkozás kavicskitermeléssel akar foglalkozni ezen a területen, be kell járnia a törvényes utakat, amelyben benne vannak a különböző felügyeleti engedélyek, és természetesen a közmeghallgatás intézménye is. Ez utóbbin kifejtheti a lakosság a véleményét, elmondhatja a tiltakozásának okait.

 

„Egyelőre nem tartunk itt” – fogalmazott Süli János, aki azt is értésre adta, hogy a bányatelepítés terve egy vállalkozónak az elképzelése, a paksi bővítés nem számol a madocsai kaviccsal, mint építőanyaggal, mert nem ismert annak minősége és minősítése, felhasználhatósága. Hangsúlyozta, hogy a lakosság tiltakozása ellenére nagy valószínűséggel nem lehet szó a bánya kialakításáról. A paksi két blokk építéséhez szükség lesz kavicsra, az máshonnan is beszerezhető - vélekedett.

 

A lakossági fórumon volt olyan hozzászóló, aki kiegyenesített kaszát emlegetett arra az esetre, ha valamilyen módon a vállalkozás mégis képes lenne a szükséges engedélyek megszerzésére.

 

Süli János röviden ismertette a bővítés ütemtervét, és szólt arról is, hogy a Madocsa-Paks közötti utat is javíthatják, de a közlekedési feltételek lényeges javítása várhatóan 2020 környékén kerül igazán előtérbe. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a mezőgazdaságból élők jelentős piaci előnyhöz juthatnak majd az ellátásban, ezért törekedni kell a minél jobb minőségre és a feldolgozás magas színvonalára. Mindezek ügyében együttműködésre, közös gondolkodásra kérte a madocsaiakat.

 

Süli János kérte a madocsaiakat arra, hogy támogassák jelöltségét a közelegő országgyűlési képviselő-választáson, hiszen a helyben élők érdekeit, akkor tudja a legjobban képviselni, ha erre elegendő lakossági támogatással bír.

 

Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a lakossági fórum után újságírók előtt elmondta, hogy a rendszerváltás óta az egyik legfontosabb feladat a termőföld védelme, ez itt is hangsúlyt kapott. A klímavédelem, a vízbázisok megőrzése szükséges a mezőgazdaság a jó eredményeinek eléréséhez, ehhez járulhat hozzá az atomenergia, mint kibocsátás-mentes erőforrás- fogalmazott.

Szavai szerint a térségfejlesztés lehetősége adott ebben a körzetben is. Jakab István, mint mondta, a lakossági fórum után találkozik majd a helyi gazdákkal, szó esik a szabályozók változásairól, az agrárpolitika időszerű kérdéseiről.

 

Képünkön:

Külső borító: a rendezvény kezdete előtt több olyan autó sorakozott fel a művelődési ház előtt, amelyeknek ablakára feltették a tiltakozás plakátjait.

Belső kép: a lakossági fórum résztvevői.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű