A roma kisebbség és a rendőrség szót ért egymással
Legfrissebb

- Cím nélkül

- Paks-Dunakömlőd kerékpárút építés – szerződéskötés

- Felmentették tisztségéből Aszódi Attilát

- Továbbra is biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

- Városunk arca: védelem, szabályozás

- Kulcsszerepben az atomenergia

- Szabó Péter: a fejlődés látható éve lesz 2019

- Paks, városi szilveszter

- Karácsony után összeült a képviselő-testület

- Sikerrel zárult a karácsonyi cipősdoboz-akció

- Együttműködési megállapodás

- Gerjen a fejlődés útjára állt

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A roma kisebbség és a rendőrség szót ért egymással

2018. február 28. 16:13:14  nyomtatási kép


Paks, 2018. február 28., szerda (PAKS-PRESS) – Nincs hivatalos nyilvántartás arról, hogy egy-egy szabálysértést, bűncselekményt milyen, a többséghez, vagy a kisebbséghez, vagy milyen vallási felekezethez tartozó ember követi el, párbeszéd és a napi kapcsolattartás arra való, hogy jobban értsük egymás szavát, és az előítéletek szűnjenek meg – mondta a rendőr-roma közös évértékelő előtt a paksi kapitányság vezetője, szerdán.

 

Dr. Kuti István ezredes annak okán tér ki erre, hogy 2005. május 24-én kötötték meg a Paksi Rendőrkapitányság vezetői és a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzatok képviselői az első együttműködési megállapodást, a kisebbségi érdekeket képviselőinek kérésére.

 

A kölcsönös előítéletek abból származtak, hogy a roma kisebbség elve „ferde szemmel” tekintett a rendőrökre, minthogy azok „utaztak rájuk”, a rendőrök egy része pedig hitte, hogy a bűncselekmény elkövetője majdnem biztos, hogy roma volt. 

 

Ezekről akkor sokkal szemérmesebben beszéltek, mint amikor a nyíltság jegyében egy asztalhoz ülnek most már az együttműködő „felek”, úgyis, hogy ebben már egyfajta rutin van: a kapcsolat jóval több, mint tíz évre tekint vissza. A 2005-tös szerződésben szándéknyilatkozatot fogalmaztak meg: hogyan és milyen módon tudják egymás munkáját. Ez folytatódik most már évről-évre.

A megállapodás tartalmazza, hogy ki mit vállal, és abban a kérdésben is megállapodás született, hogy végrehajtását évente egy alkalommal, közös értekezleten - értékelik.

 

– A főbb tartalmi kérdésekben azóta sem történt változás, folytatta a kapitány. Szavai szerint akkor a párbeszéd megindítása jelentett áttörést, azóta ott tartunk, hogy a bűncselekményekhez, szabálysértéshez vezető okokat, később névtelenül áttekintjük, elemezzük. – Ismerjük egymás telefonszámát és érték az is, hogy azt eltelt időben nem volt kisebbséget érintő, vagy rendőrt inzultáló támadás – fűzte hozzá.

 

Kuti István kiemelte: csökkentek a bűnelkövetések száma a paksi kapitányság illetékességi területén, továbbra is jelen van a vagyon megkárosítását jelentő lopások, a jelentős értékre elkövetett nagybetörés inkább az utazó bűnözők számlájára írhatók. 

 

Ami a paksi rendőrség munkáját ezekben a napokban jellemzi, most inkább a hajléktalanokra való odafigyelésről, mint humanitárius segítségről szól, ebben a polgárőrséggel is együttműködnek.

 

Kérdésre válaszolva Kuti István még azt is elmondta, hogy a korábban, a vezetői állomány önkéntes vállalása alapján megkezdett orosz nyelvi tanfolyam befejeződött, de vannak olyanok, akik folytatják. A közterületi állomány orosz nyelvi képzése, a tervek szerint a tavasz folyamán megkezdődik.

 

Képünkön: A roma kisebbség és a rendőrség képviselői az elmúlt év eseményeit és tanulságait értékelik a paksi kapitányság épületében 2018. február 28-án. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű