Új blokkok: felgyorsultak a létesítéshez kapcsolódó munkák
Legfrissebb

- Nem indokoltak a változások az új blokkoknál

- Családbarát intézkedésekért kapott elismerést Paks

- Intézkedések Pakson, a Duna alacsony szintje miatt

- Karbantartás – másképpen

- Céggyűrű-átadó ünnepség

- Paks közterületeinek megújítása

- Családbarát Díj Paks Polgármesteri Hivatalának

- Költségvetés : három rekonstrukció is elindulhat

- Ismét politikai terepen a paksi bővítés ügye

- Húsz díjazott a buszkifestő rajzpályázaton

- Koszorúk – Aradért

- A térségben élők kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Új blokkok: felgyorsultak a létesítéshez kapcsolódó munkák

2018. március 20. 11:05:00  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. március 20., kedd (PAKS-PRESS) - Az új blokkok létesítése kapcsán rövidesen megkezdődő helyszíni munkálatok az Országos Atomenergia Hivatal számára is többlet feladatot jelentenek, előre láthatóan a hónap végéig döntés születik a folyamatban lévő kérelmek alapján, az Erőmű Beruházási Központ és a Fővállalkozói irodaépület építési engedélye ügyében.

 

- A helyszíni tevékenységek engedélyezése, illetve felügyelete komoly szaktudást és erőforrás ráfordítást igénylő feladat, amelyet körültekintően kell megoldani – írja a nukleáris hatóság, honlapján.

 

Az OAH ehhez igazítja munkáját: szükség esetén átcsoportosítások és túlmunkák szervezésével biztosítja, hogy az új blokkokkal kapcsolatos tevékenységek minden esetben szigorú hatósági felügyelet mellett, a legkorszerűbb szakmai elvárások megfelelően, és a jogszabályok teljeskörű betartásával történjen – fogalmaznak a közleményben.

 

Az OAH 2017 eleje óta eddig több mint húsz alkalommal vett részt a tervezésben résztvevő alvállalkozók és lehetséges beszállítók auditjain. Az ellenőrzések kétharmada oroszországi cégeket érintett.

 

A jogszabályokban meghatározott ügyintézési idők betartása érdekében az OAH szakértői jelentős túlmunka mellett értékelik az új blokkal kapcsolatos engedélykérelmeket. Összhangban a jogszabályi ügyintézési időkkel, előre láthatóan a hónap végéig döntés születik a folyamatban lévő kérelmek alapján, az Erőmű Beruházási Központ és a Fővállalkozói irodaépület építési engedélye ügyében.

 

Az OAH szakemberei 2018. március 20-án, a helyszínen tekintik meg a Leningrád II-es atomerőmű üzembehelyezési munkálatait. A folyamat részeként tavaly év végén megkezdődött a Leningrád II. atomerőmű 1. blokkjának fizikai indítása, amely során első alkalommal hoznak létre önfenntartó láncreakciót. Az üzembehelyezési folyamat aktuális helyzetét az Országos Atomenergia Hivatal szakértői a helyszínen tekintik meg.

 

A Leningrád II. telephelyen üzembe helyezés alatt álló blokk AES-2006 típusú, a tervek szerint hasonló épül majd a Paks II. beruházás keretében is.

 

Az OAH rendszeresen részt vesz nemzetközi munkacsoportokban, amelyek új atomerőművek építésével kapcsolatos tapasztalatokat dolgoznak fel, illetve kiemelten kezeli a kétoldalú kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyekben szintén új, orosz tervezésű atomerőmű építését tervezik.

 

Fotó: Rosatom. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű