Új blokkok: felgyorsultak a létesítéshez kapcsolódó munkák
Legfrissebb

- Ulbert Sándor: amit lehet, megteszem

- Az új lakatokat is ki kellene nyitni

- A negyven százalékot is meghaladta júniusban az áramimport

- Liget utca: várakozó álláspontok

- Orbán Viktor és Putyin a paksi atomerőmű projektről is tárgyalt

- Süli János közleménye az Európai Unió Bíróság döntéséről

- Tolna megyében 35 kilométer hosszan épülnek kerékpárutak

- Rövidesen beszüntetheti az adást a Fortuna rádió

- Polgármesteri, alpolgármesteri adomány a Vöröskeresztnek

- Süli János: Az új blokkok határidőre elkészülnek

- Süli János felel az európai uniós szakmai koordinációért is

- Ulbert Sándor a Fidesz-KDNP közös jelöltje

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Új blokkok: felgyorsultak a létesítéshez kapcsolódó munkák

2018. március 20. 11:05:00  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. március 20., kedd (PAKS-PRESS) - Az új blokkok létesítése kapcsán rövidesen megkezdődő helyszíni munkálatok az Országos Atomenergia Hivatal számára is többlet feladatot jelentenek, előre láthatóan a hónap végéig döntés születik a folyamatban lévő kérelmek alapján, az Erőmű Beruházási Központ és a Fővállalkozói irodaépület építési engedélye ügyében.

 

- A helyszíni tevékenységek engedélyezése, illetve felügyelete komoly szaktudást és erőforrás ráfordítást igénylő feladat, amelyet körültekintően kell megoldani – írja a nukleáris hatóság, honlapján.

 

Az OAH ehhez igazítja munkáját: szükség esetén átcsoportosítások és túlmunkák szervezésével biztosítja, hogy az új blokkokkal kapcsolatos tevékenységek minden esetben szigorú hatósági felügyelet mellett, a legkorszerűbb szakmai elvárások megfelelően, és a jogszabályok teljeskörű betartásával történjen – fogalmaznak a közleményben.

 

Az OAH 2017 eleje óta eddig több mint húsz alkalommal vett részt a tervezésben résztvevő alvállalkozók és lehetséges beszállítók auditjain. Az ellenőrzések kétharmada oroszországi cégeket érintett.

 

A jogszabályokban meghatározott ügyintézési idők betartása érdekében az OAH szakértői jelentős túlmunka mellett értékelik az új blokkal kapcsolatos engedélykérelmeket. Összhangban a jogszabályi ügyintézési időkkel, előre láthatóan a hónap végéig döntés születik a folyamatban lévő kérelmek alapján, az Erőmű Beruházási Központ és a Fővállalkozói irodaépület építési engedélye ügyében.

 

Az OAH szakemberei 2018. március 20-án, a helyszínen tekintik meg a Leningrád II-es atomerőmű üzembehelyezési munkálatait. A folyamat részeként tavaly év végén megkezdődött a Leningrád II. atomerőmű 1. blokkjának fizikai indítása, amely során első alkalommal hoznak létre önfenntartó láncreakciót. Az üzembehelyezési folyamat aktuális helyzetét az Országos Atomenergia Hivatal szakértői a helyszínen tekintik meg.

 

A Leningrád II. telephelyen üzembe helyezés alatt álló blokk AES-2006 típusú, a tervek szerint hasonló épül majd a Paks II. beruházás keretében is.

 

Az OAH rendszeresen részt vesz nemzetközi munkacsoportokban, amelyek új atomerőművek építésével kapcsolatos tapasztalatokat dolgoznak fel, illetve kiemelten kezeli a kétoldalú kapcsolatokat azokkal az országokkal, amelyekben szintén új, orosz tervezésű atomerőmű építését tervezik.

 

Fotó: Rosatom. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű