Paks II: Munka és még több munka
Legfrissebb

- Suzuki Barta: tízmilliókat fizetünk a város költségvetésébe

- Önkormányzat, nagyadózói fogadás

- Paks II.: sikeres bírálatra készülnek

- Süli János miniszter ünnepi beszéde Borjádon

- Szabó Péter: sikeres várost építünk

- Átadták a Paksi Atomerőmű újságírói díjait

- Az elkerülő út sok fejtörést okoz

- Rövidesen elkezdi idei országjáró körútját a Paks II.

- A tiszta, okos és megfizethető energiára alapoz az új nemzeti energiastratégia

- Új feketególyapár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket

- Letartóztatásba helyezték a szekszárdi kislány megölésével gyanúsított férfit

- Egy 19 éves férfit gyanúsítanak a szekszárdi kislány megölésével

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks II: Munka és még több munka

2018. május 28. 17:48:31  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. május 28., hétfő (PAKS-PRESS) - Az Atomexpón kötött megállapodásokról és az ott megkötött szerződésekről, tapasztalatokról, a Paks II. projekt előtt álló feladatokról, valamint a   magyar atomipart elismerő kitüntetésekről számolt be Lenkei István a Társaság vezérigazgatója, és Mittler István kommunikációs igazgató a Telepaks Városi Televízió stúdiójában tartott sajtóbeszélgetésen, hétfőn.

 

Mint arról már korábban a haza és a helyi médiumok is beszámoltak, a Szocsiban tartott X., jubileumi Atomexpón népes küldöttség képviselte a magyar iparágat, jelen volt Süli János tárcanélküli miniszter és államtitkárai, valamint a Paks I. és Paks II. Társaságok vezetői, szakértői, munkatársai.

 

Az „ATOMEXPO 2018”, az atomenergia-ipar nemzetközi seregszemléjét május 14 és 16 között tartotta meg a szervező Roszatom. A Fórumon résztvevő Lenkei István vezérigazgató most a részletek között elmondta, hogy alkalma nyílt egy találkozó keretei között tárgyalást folytatni Alexej Likhacsevvel, a Roszatom energetikai konszern miniszteri rangban lévő vezetőjével.

 

– A tárgyalás alatt áttekintettünk olyan fontos kérdéseket, mint a létesítési engedély kérem aktuális állása – ez a közeli időszak egyik legfontosabb lépései közé tartozik – fogalmazott a vezérigazgató.

 

A mai televíziós tájékoztatón kitértek arra is, hogy az Atomexpón folytatott kerekasztal beszélgetések mellett a magyar vezetők első kézből jutottak hozzá a legfrissebb információkhoz, új kapcsolatok jöttek létre, valamint ugyancsak tárgyalásokat folytattak a Paks I és Paks II. vezetői Roszatom Service vezetőivel, szerződéseket, megállapodásokat kötöttek.

 

Ugyancsak együttműködési megállapodást kötött a Magyar Atomfórumot is jegyző Lenkei István vezérigazgató arról, hogy az Atomfórum és a Roszatom Service együttműködik az oktatás és az információk, felek közötti szabad áramlása területén.

 

Lenkei István felidézte, hogy a tárgyalások során is megerősítették, alapos remény van arra, hogy a Paks II. projektben a 40 százalékos beszállítói részarány tartható lesz. 

 

Szólt arról is, hogy Paks II., illetve az orosz féllel kötött pénzügyi szerződés használható modellként, mintaként szolgálhat az Európai Unió területén. - Ezt alátámasztja, az a tény is, hogy Projekt okán a nemzetközi figyelem is ránk irányul – fűzte hozzá Lenkei István.

 

Mittler István kommunikációs igazgató arról beszélt, hogy az Atomexpo Díj pályázaton oklevéllel ismerték el az emberi erőforrás fejlesztés kategóriában az MVM Paks Atomerőmű Zrt. mentor programját, illetve a társadalmi kommunikáció kategóriában a Paks II. Atomerőmű Zrt. interaktív tájékoztató kamion pályázatát.

 

Hozzátette, ismeretes, hogy a tájékoztató interaktív kamion 2009 óta működik, az eltelt időszak számos jó tapasztalatot hozott, és az elismerést azzal is indokolták, hogy mint kommunikációs eszköz jó példával szolgálhat más országok számára is. Magyarországon is komoly figyelem kíséri, a kamion itthon volt Pakson a közelmúltban megtartott Város Napján, ekkor 1500 látogató kereste fel, pedig a paksiak már jól ismerik. Jelenleg Budapesten van, és középiskolások látogatják. 

A nagy érdeklődésre tekintettel a kiállítás idén is felkeres nyolc, nagy magyarországi zenei és kulturális fesztivált, elsőként majd a VOLT Fesztivált június 26-30. között.

 

Lenkei István a továbbiakban kitért arra, hogy ezekben a hetekben, hónapokba erőteljesen dolgoznak a létesítési engedélykérelem összeállításán, elfogadása és annak lehetőségén, hogy az Országos Atomenergia Hivatalhoz azt benyújthassák.

 

A munkával várhatóan az év végére készülnek el, nukleáris hatóságnak az elbírálásra, ettől az időponttól számítva 15 hónap áll majd rendelkezésére, a döntéshozatalra. A vezérigazgató felidézte, hogy az orosz félnek az előkészített területet átadták, ahol az első épületek elkészülhetnek. A földmunkák következnek és útban van az OVIT első villamos-alállomásának létesítése is. A földmunkák kezdetének időpontja 2019 kezdete után lehetségesek.

 

Ami a személyi feltételeket illeti, új csoportot hoznak létre egy szervezeti átalakítással, az elvégzendő munkák támogatására. Képzések indulnak, együttműködési megállapodásokat kötöttek-kötnek egyetemekkel, szakképző iskolákkal. A továbbképzésben segítség lehet a helybeni képzés is, ennek nevesített formája a Paks II. Akadémia. A fiatal szakembergárda megtartásában, kinevelésében segíthet az ösztöndíjrendszer.

 

Az eddig eltelt időszakban a szakembergárda már fokozatosan épült. Jelenleg 345 munkavállalója van a Projektnek, ebből 112 jött a Paks I. szervezetéből, ismertette Lenkei István.

 

A Paks I. és a Paks II. szervezete továbbra is teljes együttműködésben dolgozik, az úniós elvárásoknak tesznek eleget a szerződések megkötésekor – húzta alá a tájékoztatón Lenkei István vezérigazgató, aki végezetül kitért a várossal történő együttműködésre is.

 

Mint ismeretes, a szervezeten belül a Becskeházi Attila államtitkár foglalkozik a „kerítésen kívüli ügyekkel” a partnerség itt is megvalósul, hiszen folyamatosan egyeztetnek az érintett vezetők és a város önkormányzata: a helyi építési szabályzatok megalkotásakor is figyelembe veszik a Paks II. projektből jövő kéréseket.

 

Képünkön: a paksi televízióban tartott tájékoztatón. Fotó: Paks II. Zrt. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű