Paks és Salgótarján: közlekedés, energetika
Legfrissebb

- Cím nélkül

- Paks-Dunakömlőd kerékpárút építés – szerződéskötés

- Felmentették tisztségéből Aszódi Attilát

- Továbbra is biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

- Városunk arca: védelem, szabályozás

- Kulcsszerepben az atomenergia

- Szabó Péter: a fejlődés látható éve lesz 2019

- Paks, városi szilveszter

- Karácsony után összeült a képviselő-testület

- Sikerrel zárult a karácsonyi cipősdoboz-akció

- Együttműködési megállapodás

- Gerjen a fejlődés útjára állt

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks és Salgótarján: közlekedés, energetika

2018. június 01. 13:31:50  nyomtatási kép

 

Paks, 2018. június 1., péntek (PAKS-PRESS) - Együttműködési megállapodást írt alá Szabó Péter Paks, és Fekete Zsolt Salgótarján polgármestere a Smart City és Smart Grid fejlesztések kidolgozására és megvalósítására az Erzsébet Nagy Szállodában, pénteken.

 

Együttműködési megállapodást írt alá Smart City és Smart Grid fejlesztések kidolgozására és megvalósítására a két város polgármestere. Az együttműködés lehetőséget biztosít a felek számára az összehangolt elektromos közlekedés-fejlesztésre, az elektromos buszok vezetőinek közös képzésére is.


A megállapodás egyik fő eleme a megújuló forrásból származó villamos áramtermelés, tárolás és újraelosztás. Ennek keretében a felek vizsgálni fogják a naperőmű parkok és a decentralizált naperőművek együttes alkalmazásának összehangolási lehetőségeit más zsinóri energiatermelő rendszerekkel.


A paksi Protheus Holding – amely a városfejlődési-közlekedési modernizálásért is felelős önkormányzati Társaság, a hasonló fejlesztésekben érdekelt Salgótarjánnal közös intelligens város programon dolgozik, többek között az E-mobilitás megvalósítását tűzték ki célul. A most kötött megállapodás a tartalmazza az okosváros feladatokkal való közös rendszereket, a szerverek működtetésére, így is csökkenthetők a fajlagos költségek.


Szakemberek folyamatos konzultációjával, konferenciák rendezésével cserélnek tapasztalatokat, a megállapodást hosszabb időre tervezik. A későbbiekben az együttműködés keretei kiterjeszthetők más városok bevonására, befogadására is.


Salgótarján polgármestere a megállapodás aláírása előtti sajtótájékoztatón elmondta, a harmincötezeres megyei jogú város a fejlődés útját az önfenntartó, megújuló, elsősorban a napenergiára alapozó beruházásokban látja. 

– Fontosnak gondolom, hogy ebben a tevékenységben Paks városával találkoztak az elképzeléseink, a közös tudás együttes felhasználásával tudjuk egymást segíteni – mondta el Fekete Zsolt.


Szabó Péter Paks polgármestere a partnerség előnyeit felidézve, arról beszélt, hogy az elektromobilitás első lépéseiben is könnyebben tudunk haladni. Az együttműködés rendszere ezzel a mai megállapodással is bővül, hiszen korábban hasonló példákat jelentett Kaposvár, Debrecen és most Salgótarjánt is már a partnerek között említhetjük – fogalmazott.  


Az együttműködés a közlekedésre, a pályázatokra és energetika területére nézve jelentős eredményeket hozhat – emelte ki Szabó Péter.

 

Képünkön: a két város polgármesterének közös sajtótájékoztatóján, az Erzsébet Nagy Szállodában, 2018. június 1-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű