Nemzeti összetartozás, Paks
Legfrissebb

- Lezárult a paksi atomerőmű tízéves biztonsági felülvizsgálata

- Megváltozhat az elkerülő út tervezett nyomvonala

- Szerződéskötés – az Ősz és a Völgy utca felújítására

- Paks II. a biztonságos áramellátás garanciája

- Szeptemberben indulhat a katolikus óvoda

- Továbbra is Paks termeli a legtöbb áramot

- Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül

- Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

- Mintegy kétezer nevezés érkezett az Alkotó Energia pályázatra

- Külföldi nyelvi kurzus

- Tizenöt év alatt legalább 4000 megawatt pótlása szükséges

- Szerződés a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítéséről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nemzeti összetartozás, Paks

2018. június 05. 16:17:04  nyomtatási kép


Paks, 2018. június 5., kedd (PAKS-PRESS) - Elvették tőlünk történelmi bölcsőnk, szép hazánk területének kétharmadát ezzel lakosságunk felét - emlékeznünk kell, ezt újra és újra el kell mondani gyermekeinknek, unokáinknak, hogy mi történt velünk 1920. június negyedikén - mondta emlékező beszédében Szabó Péter polgármester a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen, a Duna-parti korzón álló emlékműnél, hétfőn. 

 

- Megszégyenítettek, megaláztak ezzel egy olyan nemzetet, amely mindig Európa védőbástyája volt, melynek polgárain keresztül több áldás szállt a mindenkori Nyugatra, mint baj és veszedelem - mondta beszédében Szabó Péter. Megjegyezte, hogy a sötét erők akkor sem tudtak bölcsen, igazságosan gondolkodni, önző, hatalmi, gazdasági érdekeket szolgálva döntöttek, nem törődve a családok millióival…

 

A döntéshozók azonban nem számoltak a viszont a magyar nép lelkületével, mindent túlélő természetével, hitével, akaratával. Ezért már a harmincas évekre új fejlődő országot épített, persze a sebeket és a megaláztatást is magában hordva.

 

Napjaink aktualitásaira is kitért Paks polgármestere. Szavai szerint örömteli, hogy 2010 óta olyan kormányok vezetik az országot kétharmaddal, akiknek fontos minden magyar ember, határon kívül és belül.

 

Hozzátette, hogy azonban a sötét erők azonban újra itt vannak, a humanizmus eszméje alatt próbálják átírni egész Európa identitását, vallási kulturális értékrendszerét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy "össze kell fognunk, mert mi tudjuk, hogy mit jelent leigázottnak lenni, török, Habsburg, vagy szovjet által és tudjuk, hogy mit jelent megalázottnak, szétszakítottnak, kitelepítettnek lenni saját országunkban."

 

Emlékezzünk és fogjuk össze, hogy olyan magyar hazát adhassunk át unokáinknak, amely az övék is marad - mondta befejezésül Szabó Péter.

 

Ezt követően az önkormányzat tagjai, más közéleti személyiségek, a politikai pártok közül a Fidesz-KDNP és a kulturális szervezetek, valamint az Erdélyi Magyarok Tolna megyei Egyesülete elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Duna-parti korzón álló emlékműnél.

 

Mint ismeretes, az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét.

 

 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű