Nemzeti összetartozás, Paks
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nemzeti összetartozás, Paks

2018. június 05. 16:17:04  nyomtatási kép


Paks, 2018. június 5., kedd (PAKS-PRESS) - Elvették tőlünk történelmi bölcsőnk, szép hazánk területének kétharmadát ezzel lakosságunk felét - emlékeznünk kell, ezt újra és újra el kell mondani gyermekeinknek, unokáinknak, hogy mi történt velünk 1920. június negyedikén - mondta emlékező beszédében Szabó Péter polgármester a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen, a Duna-parti korzón álló emlékműnél, hétfőn. 

 

- Megszégyenítettek, megaláztak ezzel egy olyan nemzetet, amely mindig Európa védőbástyája volt, melynek polgárain keresztül több áldás szállt a mindenkori Nyugatra, mint baj és veszedelem - mondta beszédében Szabó Péter. Megjegyezte, hogy a sötét erők akkor sem tudtak bölcsen, igazságosan gondolkodni, önző, hatalmi, gazdasági érdekeket szolgálva döntöttek, nem törődve a családok millióival?

 

A döntéshozók azonban nem számoltak a viszont a magyar nép lelkületével, mindent túlélő természetével, hitével, akaratával. Ezért már a harmincas évekre új fejlődő országot épített, persze a sebeket és a megaláztatást is magában hordva.

 

Napjaink aktualitásaira is kitért Paks polgármestere. Szavai szerint örömteli, hogy 2010 óta olyan kormányok vezetik az országot kétharmaddal, akiknek fontos minden magyar ember, határon kívül és belül.

 

Hozzátette, hogy azonban a sötét erők azonban újra itt vannak, a humanizmus eszméje alatt próbálják átírni egész Európa identitását, vallási kulturális értékrendszerét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy "össze kell fognunk, mert mi tudjuk, hogy mit jelent leigázottnak lenni, török, Habsburg, vagy szovjet által és tudjuk, hogy mit jelent megalázottnak, szétszakítottnak, kitelepítettnek lenni saját országunkban."

 

Emlékezzünk és fogjuk össze, hogy olyan magyar hazát adhassunk át unokáinknak, amely az övék is marad - mondta befejezésül Szabó Péter.

 

Ezt követően az önkormányzat tagjai, más közéleti személyiségek, a politikai pártok közül a Fidesz-KDNP és a kulturális szervezetek, valamint az Erdélyi Magyarok Tolna megyei Egyesülete elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Duna-parti korzón álló emlékműnél.

 

Mint ismeretes, az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét.

 

 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű