Az atomerőmű azonnal képes a műszaki hibák elhárításra
Legfrissebb

- Lezárult a paksi atomerőmű tízéves biztonsági felülvizsgálata

- Megváltozhat az elkerülő út tervezett nyomvonala

- Szerződéskötés – az Ősz és a Völgy utca felújítására

- Paks II. a biztonságos áramellátás garanciája

- Szeptemberben indulhat a katolikus óvoda

- Továbbra is Paks termeli a legtöbb áramot

- Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül

- Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

- Mintegy kétezer nevezés érkezett az Alkotó Energia pályázatra

- Külföldi nyelvi kurzus

- Tizenöt év alatt legalább 4000 megawatt pótlása szükséges

- Szerződés a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítéséről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Az atomerőmű azonnal képes a műszaki hibák elhárításra

2018. június 07. 10:50:58  nyomtatási kép

Paks, 2018. június 7., csütörtök (PAKS-PRESS) – Az atomerőmű szakemberei megkezdték a szerdán keletkezett hiba elhárítását, a blokk várhatóan a pénteki nap folyamán újra eléri névleges teljesítményét – közölték a paksi atomerőműben, csütörtökön. Hozzátették, az eseménynek a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nem volt.

 

Mint tegnap azt már hírül adtuk, 2018. június 6-án 11:58 órakor a Paksi Atomerőmű 1. blokkján, a 2. generátornál gerjesztés kimaradás miatt védelmi működés történt. A turbina kiesése miatt a reaktorblokk jelenleg 50 százalékos teljesítményen üzemel. Az atomerőmű felkészült a feladat megoldására, rendelkezik az ehhez szükséges tartalék alkatrésszel. - Munkatársaink azonosították a problémát és vizsgálják a korábbi meghibásodással való esetleges kapcsolatot is – írja az atomerőmű közleménye.

 

Az atomerőműben történt tegnapi termeléscsökkenést követő, az esemény súlyához képest szokatlanul aránytalan médiaérdeklődés kapcsán szükségesnek tartjuk ismételten hangsúlyozni, hogy a meghibásodás a nukleáris szigettől távol, a „nem atomerőmű specifikus” részen történt. A generátor gerjesztője - amely bármilyen más típusú erőműben is megtalálható - hibásodott meg, ez pedig még akkor sem tekinthető a biztonságot érintő eseménynek, ha ebben az évben már másodszor fordult elő.

 

A Paksi Atomerőmű közleményében azt is hangsúlyozza, hogy a nemzetközi összehasonlításban is magasnak számító 92 százalékos teljesítmény-kihasználási mutató arra utal, hogy a leállások aránya kifejezetten alacsony.

 

Közleményben hangsúlyozzák, hogy az olyan összetett technológiát alkalmazó, bonyolult rendszerek alkalmazása, mint egy atomerőmű, tervezetten együtt jár meghibásodásokkal – de igaz ez minden más áramtermelőre is. Az esetlegesen mégis fellépő meghibásodások kezelésére, a következmények kivédésére az atomerőmű tervezetten fel van készülve, megfelelő védelmi és biztonsági rendszerekkel, eljárásokkal. Így gátoljuk meg, hogy az üzemi berendezések esetenkénti meghibásodásai biztonsági következményekkel járó üzemzavarrá fejlődhessenek.


A folyamatosan végzett biztonsági felülvizsgálatok és a végrehajtott biztonságnövelő átalakítások, rekonstrukciók szavatolják, hogy a berendezések meghibásodásainak száma kellően alacsony, és a biztonsági rendszerek hatékonysága és megbízhatósága az erőmű teljes üzemideje alatt az elvárt mértékű maradjon.

 

- Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az atomerőmű több évtizedes működése alatt nem történt olyan esemény a létesítményben, amely akár dolgozóink, akár a lakosság biztonságát veszélyeztette volna –áll a közleményben.

 

Az atomerőmű – mint ahogyan eddig is tette azt a hasonló esetekben – minden illetékes hatóságot és szervezetet tájékoztatott az eseményről, és publikus weboldalán is azonnal közzétette az információt.

 

Annak, hogy megszaporodtak a Paksi Atomerőmű weboldalán az üzemi eseményekkel kapcsolatos információk, csupán egyetlen oka van: az atomerőmű – a transzparencia jegyében – közzétesz minden, 100 MW-nál nagyobb teljesítménycsökkenéssel járó eseményre vonatkozó információt – fogalmaz az atomerőmű csütörtökön kiadott közleménye. 

 

Az atomerőmű közleményének megjelenése után és annak ellenére az LMP azt követeli, hogy az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) szakértőinek vagy civil szervezeteknek a bevonásával vizsgálják ki a Paksi Atomerőműben történt szerdai meghibásodást.

 

A „meghibásodások” száma, amely a statisztikák szerint csökken – sokkal inkább a tájékoztatás  a korrektségét támasztja alá: a létesítmény vezetése az átláthatóságra vonatkozó elvárásokat a teljes nyitottsággal kezeli. +++

 FACEBOOK

Paksi Atomerőmű