Balesetmentesen, biztonságosan és gazdaságosabban működik az RHK Kft
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Balesetmentesen, biztonságosan és gazdaságosabban működik az RHK Kft

2018. június 08. 11:56:10  nyomtatási kép
 

Mőcsény, 2018. június 8., péntek (PAKS-PRESS) – Az első földalatti kamra már megtelt a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT), jelenleg az új elhelyezési rendszer alkalmazása, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. munkatársainak felkészítése folyik annak érdekében, hogy a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékának végleges tárolását folytatni lehessen – hangzott el a tároló közeli települések közös tájékoztató eseményén, a XVIII. TETT-re Kész Napon Mőcsényben, pénteken.

 

Eddig 6536 hordót szállítottunk balesetmentesen és biztonságosan, a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba, ebből 4833 darab került, betonkonténerekbe ágyazva, a felszín alatt 250 méterre található egyes kamrába – mondta el újságírók előtt a létesítményt üzemeltető állami tulajdonú társaság, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója.

 

 – Társaságunk elkötelezett abban, hogy tevékenységét minél gazdaságosabban végezze, a legnagyobb fokú biztonság mellett – fogalmazott Dr. Kereki Ferenc. Kiemelte, hogy a tárolókamra területi kihasználtsága 24 százalékról 50 százalékra emelhető az új technológiának köszönhetően. Az új koncepció „főpróbáját”, vagyis az első beszállítást, a hatóságok jelenlétében végrehajtott, úgynevezett komplex inaktív próbát, az év végére tervezzük – jegyezte meg. Hozzátette, a szükséges engedélyek megszerzését követően jövő év elejétől érkeznek majd az új típusú hulladékcsomagok Bátaapátiba. 

- Munkánkat számos hatóság ellenőrzi nem csak az NRHT-ban, de a másik két létesítményünkben is. Nemzetközi szakmai szervezetek képviselői is gyakori vendégeink, akik elismerően szólnak a látottakról – tette hozzá.

 

Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, az érintett nyolc település önkormányzatait tömörítő szervezet, a TETT elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tároló továbbra is élvezi az itt élők támogatását. Úgy fogalmazott, hogy a Lakossági Ellenőrző Csoport folyamatosan figyelemmel kíséri a létesítmény működését, és minden alkalommal rendben találnak mindent.

Szólt arról is, hogy 2018-ban mintegy 20 millió forinttal tovább emelkedett a tájékoztatással összefüggő szerződés összege, ez jelenleg meghaladja a 471 millió forintot. Az érintett nyolc település a lakosság létszámának arányában részesül a támogatásból az összegeket fejlesztésre, kommunikációra és működési kiadásokra fordítják.

 

- A Társulás céljai között szerepel, hogy minél szélesebb körben informálják az NRHT működésével kapcsolatban az itt élő embereket. Ebben kiemelt szerepe van az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett TETT-re Kész Napnak is, ahol az érintett települések lakosai ismeretterjesztő előadásokat is hallhatnak az aktualitásokról – mondta el.

 

A helybelieknek szóló szakmai programban Kovács Pál miniszteri kabinetfőnök szólalt fel, a növekvő hazai energiaigény kiszolgálásának megoldási lehetőségeit vázolva hangsúlyozta, hogy az atomerőmű jelenleg a hazánkban termelt villanyáram felét adja, ám gondoskodni kell az üzemidő lejárta után kieső termelés pótlásáról is. Az érdeklődők előtt a nemzeti energiastratégia végrehajtásának aktuális kérdéseiről is beszélt előadásában.

 

A Paks-Press Hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy 2010-ben, helyettes államtitkárként az ő nevéhez fűződve elkészült nemzeti energiastratégiát, 2011-ben fogadta el a Parlament. Az eltelt közel hét évben ugyanakkor változás, elmozdulás történt az atom-szén-megújulók közötti energia-mixben, tovább növekedett a megújulók részaránya, a szén felhasználása viszont csökkent. Kiemelte, hogy az eltelt évek alatt fokozatosan emelkedett a villamos-energia felhasználás, és ezzel együtt a behozatal is, amely a gazdaság növekedésével áll összefüggésben.

- Hazánk úniós kötelezettségének is maximálisan eleget tett, hiszen az atomenergia alkalmazásával és a megújuló napenergiával 65 százalékot ért el a széndioxid-mentes áramtermelésben, ezzel Magyarország az időarányos teljesítési kötelezettségének messzemenően eleget tett – erősítette meg.

 

A TETT településein lezajlott közvélemény-kutatás eredményeiről Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetője számolt be a tanácskozás résztvevőinek. Szavai szerint a véleményfelmérés is igazolta törekvéseket: az itt élők jól tájékozottak nukleáris kérdésekben, jószerével mindenki tudja, milyen tevékenység zajlik a környezetükben, jól ismerik a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, és támogatják annak működését. A felmérésben résztvevők 94 százaléka ismerte a tevékenységet, 80 százalékos egyetértés mellett.

 

A TETT-re Kész Napon a Társulás a Lakossági Ellenőrző Csoport leköszönt vezetőjét, Kardos Zsuzsannát a Gránit-díjban részesítette. Ezt az elismerést azok kapják minden évben, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a térség fejlődéséhez, a szervezet munkájához.

 

A TETT-re Kész Napon a gyerekeknek szellemi vetélkedő tartottak Cikón. A tagtelepülések általános iskolásai négyfős csapatokban versenyeztek, a játékos feladatok során a radioaktivitás kérdéskörével, a radioaktívhulladék-kezelés alapjaival, a tárolóban folyó tevékenységgel, illetve a társulás működésével ismerkedtek.

 

Képünkön: Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetője, Krachun Elemér Mőcsény, Darabos Józsefné Bátaapáti polgármestere, Dr. Kereki Ferenc az RHK Kft ügyvezető igazgatója, és Haures Csaba, Cikó polgármestere (b.-j.), a mőcsényi Közösségi Házban tartott sajtótájékoztatón, 2018. június 8-án.  

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű