Aszódi: a munkával a nyáron sem pihenünk
Legfrissebb

- E-taxik állnak forgalomba Pakson

- Tábor, Cseresznyésben

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Süli János: hasznos tapasztalatok

- Miklósa Erika szabadtéri koncert Pakson

- Egy vendég, Moszkvában

- Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

- Gastroblues - Woodstock 50. évfordulója jegyében

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Aszódi: a munkával a nyáron sem pihenünk

2018. június 20. 13:05:51  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. június 20., szerda (PAKS-PRESS) – Megkezdődött a terület előkészítése, a létesítési engedély benyújtásán dolgoznak a szakemberek, újabb csaták várnak az EU-ban a Paks II-re az építéshez hozzájáruló brüsszeli adminisztráció és az engedélyt megtámadó felperes Ausztria között – hazánk beavatkozik a perbe, de lehet, hogy mások is – közölte Dr. Aszódi Attila államtitkár a Telepaks Kistérségi Televízió stúdióbeszélgetésén, szerdán.

 

- A paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséhez szükséges létesítési engedélykérelmet a tervek szerint még az idén benyújtja a projekttársaság, a nukleáris hatóságnak egy éve van az elbírálásra, amely szükség esetén két-három hónappal meghosszabbítható – erre az atomtörvény ad lehetőséget – mondta el az államtitkár. Az engedélyezési folyamatba, nemzetközi szakértőket is bevonnak. - A létesítési engedély birtokában indulhat a főépület építése – fűzte hozzá.

 

Hozzátette, a terület előkészítésének első feladatai között van a létesítési-támogatói bázis megépítése, ez a munka már megkezdődött, több épület tervét az orosz fél elkészítette, az áramellátást biztosító trafóállomás kiépítése folyamatban van. 

 

Aszódi Attila szavai szerint a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséhez szükséges létesítési engedélykérelmet, mintegy 200 ezer oldal szöveget, valamint 100-150 ezer oldal táblázatot, műszaki mellékletet adnak be engedélyezésre a hatóságnak, a terveket és elemzéseket tartalmazó követelményjegyzék 11 ezer dokumentumot tartalmaz. Az előírások, amely a magyar szabályozásból és az uniós követelményrendszerből adódnak, egyben igazodnak a helyi viszonyokhoz, ezért a más hasonló blokkokhoz képest kisebb módosításokat is tartalmaznak.

 

Az államtitkár kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy jelenleg is komoly energiapolitikai vitát tapasztalhatunk az Unióban, az érvek és ellenérvek mellett tény, hogy továbbra is az atomerőművek adják a legtöbb széndioxid-mentes energiát. Megkérdőjelezhetetlen, hogy az alaperőművekre továbbra is szükség van, miután télen-nyáron folyamatos, egyre nagyobb mennyiségű villamos-energia ellátásra van szükség. Ezért is fontos, hogy Pakson a termelőkapacitás megmaradjon. - Mindezek tükrében, a brüsszeli vitában majd meglátjuk ezt a folyamatot – mondta el.

 

Mint az korábbról ismeretes, Ausztria megtámadta a brüsszeli hozzájárulást adó döntést az európai bíróságon. Aszódi Attila emlékeztetett arra, hogy a különböző álláspontot képviselő feleknek van lehetőségük a beavatkozásra, a perben. - Magyarország beavatkozóként a brüsszeli döntés helybenhagyása mellett érvel majd – fogalmazott. - Arra is számítunk, hogy mások is beavatkoznak, de a pernek, a Paks II. munkálatainak folyamatára nincs halasztó hatálya, a folyamat akár két éven keresztül is elhúzódhat – szögezte le.

 

Ugyancsak kérdésre válaszolva felidézte, hogy van már nyertes a fővállalkozó által turbinatenderre, amit a GE nyert el, de folyamatban vannak további tenderek is, így például a felvonulási épületek esetében is.

 

Az utóbbi idők történései között Aszódi Attila megemlítette, hogy a 2018-as, Szocsiban megrendezett Atomexpón a Társaság tájékoztató kamionja kommunikációs elismerésben részesült, és szólt arról is, hogy előadást tartott ezen a nemzetközi nukleáris seregszemlén az üzemanyag-kazetták tárolásának elhelyezésének kérdéseiről is. Ez utóbbi paksi vonatkozásairól azt mondta, hogy az átmeneti tároló tízéves időtartamú kapacitással rendelkezik, továbbá a Paks II. projekt esetében külön átmeneti tárolót építenek majd.  

 

Végezetül az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyári hónapokban is erőteljes munka folyik a Társaságnál, és az ezt lekövető-kísérő kommunikációs feladatok között a tájékoztató kamion továbbra is járja az országot, elsősorban a fesztiválok egyik szereplője lesz, elsőként Sopronban, a VOLT Fesztiválon június 26-án.

 

Fotó: Paks II. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű