Süli János: Az új blokkok határidőre elkészülnek
Legfrissebb

- Bemutatkoztak a Fidesz-KDNP jelöltjei

- Testületi döntések

- Szabó Péter: gyarapodó jövőt építhetünk Szent István örökségéből

- Bemutatkoztak a Deák Ferenc Egyesület jelöltjei

- A Paksi Képtár felírható receptre

- Valótlanok a Duna vízének felmelegedéséről szóló hírek

- Könyvben a város jelene, jövőképe

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Nem jelent biztonsági kockázatot a vízhőmérséklet

- Szezonnyitó sajtótájékoztató a Paksi Fc-nél

- Október 13-ra tűzték ki a választásokat

- A klímavédelmi célkitűzéseket Paks II-vel lehet teljesíteni

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Süli János: Az új blokkok határidőre elkészülnek

2018. július 05. 16:21:36  nyomtatási kép

 

Paks, 2018. július 5., csütörtök – (PAKS-PRESS) – Az új atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek – mondta el Süli János, a Paks II. beruházásért felelős miniszter az Országgyűlés Gazdasági bizottságának kihelyezett ülésén. Bánki Erik, a bizottság elnöke kiemelte: a Paks II. projekt megvalósítása nemzetgazdasági érdek, és egyben a hosszútávú, olcsó villamosenergia-ellátás garanciája.

 

 

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága 2018. július 5-én kihelyezett ülést tartott Pakson, amelyen a bizottságba delegált összes párt képviseltette magát. A bizottság tagjai az ülést megelőzően látogatást tettek a paksi atomerőmű látogatóközpontjában és üzemi területén, majd megtekintették az új atomerőművi blokkok telephelyét, a felvonulási területet, valamint a 22/11 kV-os transzformátor állomás építési munkálatait.

 

A látogatás után a bizottság ülést tartott. Süli János beszámolt a Paks II. projekt aktualitásairól. A beruházásért felelős miniszter megerősítette, hogy az új blokkok határidőre elkészülnek. Hozzátette: az orosz fővállalkozó kiemelt projektként tekint a Paks II. projektre. Süli János egyebek mellett elmondta, hogy jelenleg az egyik legfontosabb feladat a létesítésiengedély-kérelem több százezer oldalas dokumentációjának összeállítása.

 

Képviselői kérdésekre válaszolva a miniszter leszögezte: a nukleáris biztonság mindennél fontosabb, műszaki kérdésekben nincs kompromisszum. Elmondta, hogy az új blokkok megvalósítása fix áras szerződés keretében történik, a projekt megtérülését pedig az Európai Bizottság is megerősítette versenyjogi döntésének indoklásában. Kitért arra is, hogy az orosz és a magyar fél közösen dolgozik a 40 százalékos hazai beszállítói arány elérésén.

 

Prof. Dr. Aszódi Attila államtitkár kifejtette, hogy rendkívül részletes telephely vizsgálat után megállapítható volt, hogy a telephely alkalmas az új atomerőművi blokkok létesítésére.

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az új blokkok a legszigorúbb biztonsági szabályoknak és előírásoknak is megfelelnek majd.

 

A bizottsági ülés után Bánki Erik elnök és Süli János miniszter sajtótájékoztatón foglalták össze az elhangzottakat. Újságírók előtt Bánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke hangsúlyozta: az új blokkok létesítésére szükség van, a Paks II. projekt megvalósítása nemzeti és nemzetbiztonsági érdek.

 

Mint mondta, fontos, hogy mind a hazai gazdaság, mind a lakosság áramigényét hazai erőművekben megtermelt, olcsó villamos energiával lehessen fedezni. Hozzátette, az import aránya tartósan 30 százalék körüli, de idén volt már olyan időszak, amikor meghaladta az 50 százalékot is.

Süli János a bizottsági ülésen elhangzottakat illetően kiemelte, hogy a transzparencia, az átláthatóság kiemelt fontosságú a projekt kapcsán, ezért is került sor a kihelyezett ülésre és az atomerőmű látogatásra.

 

Képünkön: Mittler István kommunikációs igazgató, Süli János miniszter és Bánki Erik a parlament gazdasági bizottságának elnöke a bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón, az Erzsébet Nagy Szálló, Jámbor termében, 2018. július 5-én.

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű