Süli János közleménye az Európai Unió Bíróság döntéséről
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Süli János közleménye az Európai Unió Bíróság döntéséről

2018. július 12. 16:17:52  nyomtatási kép

 

Paks/Brüsszel/Luxembourg, 2018. július 12., csütörtök (PAKS-PRESS) - Az Egyesült Királyság, támogatást nyújthat atomerőmű építéséhez - a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter közleményben üdvözli az Európai Unió Bírósága alatt működő Törvényszék mai döntését.

 

A Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter üdvözli az Európai Unió Bírósága alatt működő Törvényszék mai döntését, amely három éves átfogó vizsgálatot követően megerősítette a brit atomerőmű-projekt uniós jóváhagyását.

 

Az Európai Unió Bíróságának határozata szerint támogatást nyújthat az Egyesült Királyság a Hinkley Point C atomerőmű építéséhez, ezzel a bíróság jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, és elutasította Ausztria keresetét.

 

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának tájékoztatása szerint a csütörtöki határozat megerősíti, hogy az Egyesült Királyság a tengerparti Somersetben elősegítheti új atomenergia-termelő kapacitások létrehozását. Az erőművet a tervek szerint 2023-ban helyezik üzembe, és várhatóan 60 éven keresztül működik majd.

 

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a támogatások összeegyeztethetőek a belső piaccal, a versenytorzulás veszélye korlátozott. Ausztria később a határozat megsemmisítését kérte.


Luxemburg Ausztria kérelmeinek támogatása mellett, míg Csehország, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és az Egyesült Királyság a bizottság mellett avatkozott be az eljárásba.

 

- Az Európai Bizottság álláspontját támogatva az eljárásba tagállami szinten Magyarország is beavatkozott, így az Európai Unió Bíróságának mai döntése ennek kapcsán a magyar támogató álláspont elfogadását is jelenti – hangsúlyozza a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Kormány.hu oldalon megjelent közleményében.

 

Süli János a dokumentumban arra is felhívja a figyelmet, hogy a Törvényszék azzal, hogy Ausztria keresetét elutasította, igazolta, hogy az atomenergiának fontos szerepe van és lesz is az Európai Unióban, megőrizve azt az alapelvet, hogy a tagállamoknak szuverén joga dönteni a villamosenergia-ellátás biztonságát és a klímavédelmet célzó energiapolitikai céljaik megvalósításához atomerőművek létesítéséről.

 

Határozatában a Törvényszék rögzítette, hogy az Egyesült Királyságnak joga van ahhoz, hogy az atomenergia fejlődésének előmozdítását közérdekű célkitűzésként határozza meg, még akkor is, ha e célkitűzést nem követi az összes tagállam. Továbbá a határozat kiemeli: az időjárásfüggő megújuló energiaforrások (pl. szélenergia) nem alternatívái az atomenergiának, azok bizonytalan, időszakos rendelkezésre állása miatt.

 

A brit állásponthoz hasonlóan a Paks II. projekttel hazánk célja nukleáris termelőkapacitásaink hosszútávú fenntartása, és szén-dioxid-kibocsátástól mentes, folyamatosan rendelkezésre álló, olcsón termelő erőművel hozzájárulni a villamosenergia-ellátás biztonságához, fogalmaz a miniszter.

 

- Az Európai Unió Működéséről szóló szerződés értelmében minden tagállamnak joga van arra, hogy meghatározza saját energia-mixét, ennek alapja az egyes országok természeti adottságainak különbözősége. A Magyar Országgyűlés 2009-től kezdve mindegyik parlamenti ciklusban megerősítette, hogy egyetért a jelenlegi atomenergia-termelés részarányának hosszú távú fenntartásával, hiszen így biztosítható a magyar lakosság és ipar számára az olcsó és biztonságos villamosenergia-ellátás - emlékezet Süli János. 


Fotó: Hinkley Point, businessadvice.co.uk


Melléklet:

https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2018-07/cp180104hu.pdf
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű