Még öt évre szóló munkát vállal a múzeum igazgatója
Legfrissebb

- Bemutatkoztak a Fidesz-KDNP jelöltjei

- Testületi döntések

- Szabó Péter: gyarapodó jövőt építhetünk Szent István örökségéből

- Bemutatkoztak a Deák Ferenc Egyesület jelöltjei

- A Paksi Képtár felírható receptre

- Valótlanok a Duna vízének felmelegedéséről szóló hírek

- Könyvben a város jelene, jövőképe

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Nem jelent biztonsági kockázatot a vízhőmérséklet

- Szezonnyitó sajtótájékoztató a Paksi Fc-nél

- Október 13-ra tűzték ki a választásokat

- A klímavédelmi célkitűzéseket Paks II-vel lehet teljesíteni

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Még öt évre szóló munkát vállal a múzeum igazgatója

2018. július 25. 12:44:04  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. július 25., szerda (PAKS-PRESS) – Ma újra kinevezi az önkormányzat testületi ülésén dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna múzeumigazgatót. A Paksi Városi Múzeum vezetői helyére szóló pályázatát a grémium elfogadta, a döntés már június 27-én megszülethetett volna, ha a kinevezéshez az államtitkári hozzájárulást jelentő aláírás időben megérkezik.

 

Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna 1994. május 1-je óta dolgozik a paksi múzeumban. Első munkaadója dr. Rosner Gyula volt, aki régész-múzeológusként foglalkoztatta. 1998-ban kapta első vezetői kinevezését a paksi önkormányzattól. Az eltelt húsz év alatt a múzeum teljeskörűen ismert lett, nevéhez fűződik többek között a Paksi Képtár, a Lussonium munkálatainak irányítása, a Deák Ház átalakítása. 1998-ban hat-hét munkatárs dolgozott az intézményben, ma a létszám eléri a harmincat.

 

Irányítása alatt számos kiállítást nyitottak meg, folyamatos volt a lussoniumi régészeti munka, ahol az egyik Európa-szerte is ismertté vált császárlábat is megtalálták. A múzeum-pedagógiai eredmények is jelentősek, ilyen jellegű kiadványok először itt jelentek meg az országban. Újkor-történeti, néprajzi kiállítások gazdagították a múzeumi kínálatot, kamatozónak bizonyult az együttműködés, a közös programokban az Atomerőmű Múzeumával.

 

Ami a jövőt illeti, Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna szeretné elérni, a jobb raktározási lehetőségeket, megújulna a két intézmény, a múzeumi épület és a Deák ház közötti terület, és további új rendezvények megtartásában is gondolkozik. Lussoniumban további rendezettséget kíván, hogy még több látogató kereshesse fel. További öt évben nem gondolkozik, mint mondta, marad feladat majd az utódjának is.

 

Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna az utóbbi két évtized egyik legnépszerűbb intézményvezetője Pakson. A tudományos munkából is kivette a részét, jól lehet nem említette, de tavaly decemberben vált ismertté, hogy kutatási tudományos terület, és az UNESCO által jegyzett világörökség része lesz Lussonium. A paksi múzeum és a pécsi egyetem régészeti tanszéke együttműködési megállapodást irt alá, ezzel Lussonium egyidőben válhat így tudományos oktatás- és kutatás, valamint az új világörökségi helyszíneként Magyarország, köztük Paks idegenforgalmi térképén az egyik legkeresettebb turisztikai célponttá.

 

Dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna önmagában is jelenség, láthattuk már munkásruhában az ásatásokon, estélyiben, tudományos előadóként és a századforduló ruháiban, „paksi polgárként”. Mostani, megerősített kinevezésével talán nincs is paksi ember, aki nem értene egyet.


Az utódjának, majd öt év múlva nehéz dolga lesz, amikor elköszön, amit sajnos megerősített.


De még addig, minden bizonnyal, nagyon-nagyon sokat tesz majd Paksért, a város kulturális értékeinek megőrzéséért és népszerűsítéséért.


 

Képünkön: dr. Váradyné Péterfi Zsuzsanna a Paksi Városi Múzeum Igazgatója, Prof. Dr. habil. Bereczkei Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja és Dr. habil. Nagy Levente a Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézet, Régészeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a gyakorlati, elméleti, oktatási feladatok ellátásra, közös kutatási programok kialakítására, pályázatok és kiállítások megvalósítására írt szerződés aláírása után, a Paksi Városi Múzeumban, 2017. december 7-én. (Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű