Lomonoszov „megálmodta” a róla elnevezett egyetemet
Legfrissebb

- Bemutatkoztak a Fidesz-KDNP jelöltjei

- Testületi döntések

- Szabó Péter: gyarapodó jövőt építhetünk Szent István örökségéből

- Bemutatkoztak a Deák Ferenc Egyesület jelöltjei

- A Paksi Képtár felírható receptre

- Valótlanok a Duna vízének felmelegedéséről szóló hírek

- Könyvben a város jelene, jövőképe

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Nem jelent biztonsági kockázatot a vízhőmérséklet

- Szezonnyitó sajtótájékoztató a Paksi Fc-nél

- Október 13-ra tűzték ki a választásokat

- A klímavédelmi célkitűzéseket Paks II-vel lehet teljesíteni

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Lomonoszov „megálmodta” a róla elnevezett egyetemet

2018. augusztus 04. 21:14:32  nyomtatási kép
 

Szekszárd, 2018. augusztus 4., szombat (PAKS-PRESS) - Jubileumi, tizedik előadásuk ősbemutatóját tartották az "atomkölykök" Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban. A Roszatom gyermekművészeti projektjében, a Lomonoszov pergamenje című musical két korban játszódó detektív történet.

 

A történetben Nil Garinnak és Zójának meg kell oldaniuk a rejtvényt, amelyet Lomonoszov egy tekercsben rejtett el. Egyre több segítséget kapnak a megoldáshoz, de vannak, akik el akarják lopni e tekercset Niltől. Végül Zója elárulja Nilt és megpróbálja megölni, lelövi, de Nil túléli és tovább keresi a megoldást. Közben megmutatják Lomonoszov életének fontos részeit is. Végül Nil Garinnak sikerül megfejtenie a rejtvényt. Az egyik tekercsben a Lomonoszov egyetem rajza volt, amit a tudós 250 évvel előbb megálmodott, úgy, hogy nem is tudott arról, hogy az milyen lesz.

 

Mihail Vasziljevics Lomonoszov (Gyenyiszovka, 1711. november 19. – Szentpétervár, 1765. április 15.) világhírű orosz polihisztor. Legalább egy tucat művészeti és tudományos ág tudósa volt, de legfőképp a fizika, a kémia, a prózaírás és a költészet területén alkotott maradandót. Erzsébet cárnő az ő kezdeményezésére alapította és később róla nevezték el a világ egyik legnevesebb egyetemét, a Moszkvai Állami Egyetemet. 

 

A kiváló polihisztor legalább egy tucat diszciplína területén jeleskedett, így a kémia, a fizika, az ásványtan, a bányászat, a kohászat, a csillagászat, a meteorológia, a jog, a történelem, a földrajz, a filozófia, az irodalom és a nyelvészet kutatásában egyaránt kimagasló teljesítményt nyújtott. Elévülhetetlen érdemeket szerzett az elektromossági kísérletek, a hőelmélet, az optika, a mágnesesség, a fénytan, a légköri jelenségek vizsgálatával.

 

Dr. Kovács Antal a paksi atomerőmű kommunikációs igazgatója a bemutatón azt mondta a közönség előtt, hogy az atomkölykök előadásában az a legértékesebb, hogy láthatjuk benne az összefogást, a gyerekek három hét alatt képesek voltak egy ilyen értékes előadást megvalósítani. - Tanulni lehet a fiataloktól, abban a tekintetben, hogy amikor Paks készül az új blokkok építésére, ilyen nagyszerű összefogásra van szükség.

 

A jubileumi, tizedik előadásban a több, mint hetven résztvevő többsége Oroszország városaiból, Moszkvából, Szentpétervárról, Jekatyerinburgból, Nyizsnyij-Novgorodból, Cseljabinszkből, Krasznojarszkból, Zelenogorszkból, Zseleznogorszkból, Volgodonszkból, Novovoronyezsből, Kurcsatovból, Szosznovij Borból és Angarszkból érkezett. 


A magyar résztvevők mellett Nagy-Britanniából, Kínából, Indiából, Törökországból, Egyiptomból, Bangladesből, Belaruszból, Kazahsztánból, és Horvátországból érkezett gyerekek is felléptek, Paksról két gyermek szereplő is volt, Krivonoszova Júlia és Krickij László, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói.

 

Az augusztus 4-i szekszárdi bemutató után két további város következik az oroszországi Cseljabinszki területen. Az ozjorszki bemutatóra augusztus 9-én, a másik előadásra Sznyezsinszkben augusztus 12-én kerül sor, a moszkvai gálaelőadást augusztus 15-én és 16-án tartják az Et Cetera színházban. Egy előadást pedig az elmúlt tíz évben a projektben részt vett egykori atomkölykök tiszteletére rendeznek, akiket meghívtak az előadásra.

 

Képünkön:

Külső borító: Nil Garin megfejti Lomonoszov tekercsének titkát.

Belső kép: A jubileumi, tizedik előadás ősbemutatójának záróképe Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban, 2018. augusztus 4-én.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű