A Malomhegy komfortzónája
Legfrissebb

- E-taxik állnak forgalomba Pakson

- Tábor, Cseresznyésben

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Süli János: hasznos tapasztalatok

- Miklósa Erika szabadtéri koncert Pakson

- Egy vendég, Moszkvában

- Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

- Gastroblues - Woodstock 50. évfordulója jegyében

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


A Malomhegy komfortzónája

2018. augusztus 21. 12:14:04  nyomtatási kép

Paks, 2018. augusztus 21., kedd (PAKS-PRESS) - Közel húsz felvetést, kérdést tartalmaz az a beadvány, amelyet ma kézbesítettek a Malomhegy lakóközössége nevében Szabó Péter polgármesternek és Girst Ádámnak a körzet képviselőjének. A lakossági indítvány nevet viselő négyoldalas irat melléklete ötvennyolc aláírást tartalmaz arra vonatkozóan, hogy társasházakat ne alakítsanak ki a területen. Az indítvány több alkalommal említi az itt lakók „komfortérzetét.”

 

Az ügy előzményhez tartozik, hogy Szabó Péter polgármester 2018. augusztus 14-én sajtótájékoztatót tartott arról, hogy lakógyűlést terveznek a Malomhegyen élők a Bezerédj Iskolában, szerdán és ezen, annak ellenére részt vesz, hogy nem hívták meg. Mint elmondta, a terület egy részét kiemelt fejlesztési övezetnek nyilvánították, mert a tehermentesítő út egy szakasza érinti ezt a részt, és a kormányrendelettel támogatott út építésének felgyorsítását kívánták ezzel elérni.

 

– Amennyiben az út megépül, ezt követően sor kerülhet a telekialakításokra. Ezen a területen azonban nem épülhetnek társasházak, csak családi házak építhetők – fogalmazott.

 

Az augusztus 15-i, szerdai lakógyűlés részleteiről a helyi média munkatársai nem tudtak beszámolni, mert a résztvevők közül többen elküldték az újságírókat, mondván, hogy a „lakógyűlés nem sajtónyilvános.”

 

Azon túlmenően, hogy nyilvánvalóan nem magánügyekről van-volt szó, szándékos félreértelmezése ez a nyilvánosság kritériumainak. Miután a helyi képviselő, Girst Ádám meghívta a rendezvényre az újságírókat, munkájuk akadályoztatása felveti azt a kérdést, hogyha őszinte szándékokról van szó, abban az esetben lenne-e bármi titkolni való.

 

A lakógyűlésen egy „benyújtott partnerségi kérelem” kivonatként kiosztott szórólapon lényegében hasonló megfogalmazások olvashatók, mint a Liget utca esetében, konkrétan a közlekedés, a területi befogadóképesség. Természetesen, nem utolsó sorban az ingatlanok jelen értéke és annak megőrzésének kérdése. Amiről „szemérmesen” nem beszélünk.

 

Az augusztus 21-én átadott lakossági indítvány már átfésültebb: úgy fogalmaznak, hogy „keresni kell azokat a megoldásokat, amelyek a lakóövezet kibővítése mellett nem rontják a kialakult komfortérzetet, nem rontanak a jelenlegi életkörülményeken, és tudatosan védik a lakókörnyezet kialakításakor azokat a feltételeket, amelyek elsősorban az itt élők igényeinek biztosítanak harmonikus építési és lakhatási feltételeket.”

 

Miután a malomhegyi „lakógyűlésen” olyan emberek is részt vettek, akik a Liget utcai problémakörben érintettek, nem kizárt, hogy egyfajta érdekszövetséget alakítanak ki, és képviselnek a saját területük „védelmében”. A problémakör is tiszta: ha csak lehet, ne telepítsenek a területeikre új, társasházi lakásokat. Az új, esetleg családi házak száma pedig legyen korlátozott. Az új lakásokat tőlük messze, például a Pollack Mihály útra tervezzék.

 

A sajtótól való távolságtartás szándéka a most megismert lakossági indítvány tükrében a résztvevők arctalanságának megőrzése lehet. Ezt támasztja alá, hogy a ma átadott iratot jóllehet egy helyi lakos hozta be a polgármesteri hivatalba, de közismert, jelenleg a helyi médiában már nem dolgozó újságíróról van szó, aki ért a kommunikációhoz.

Ezért ma a Városházán ismét nem találkozhattak az újságírók azokkal a lakosokkal, akik a résztvevői voltak a lakógyűlésnek, az újságírók így kérdéseket sem tehettek fel nekik, miközben a résztvevők feltehették a mindenre kiterjedő írásbeli kérdéseiket. Dávid Ildikó szűkszavúan mondta el azt, ami eddig is már tudott volt.

 

Szabó Péter polgármester ígéretet tett arra, hogy a lakossági indítvány felvetéseire, kérdéseire válaszol.

 

Bármiképpen is alakulnak a továbbiak, egyelőre az kezd kirajzolódni, hogy a bővítést nagyon sokan szeretnék, de nem szeretnének új lakókat, új lakásokat, vagy lehet ugyan néhány új családi ház, csak sok ne legyen.

 

A Liget utca-Malomhegy tengely esetleges kialakulása „érdekes” üzenete lehet a paksi felkészülésnek. Most már csak az kérdés, hogy mire. Hogy mire szól a nem, azt már tudjuk. +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű