Pekárik Géza: jelenről, jövőről kell gondoskodnunk
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Pekárik Géza: jelenről, jövőről kell gondoskodnunk

2018. augusztus 22. 12:42:20  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. augusztus 22., szerda (PAKS-PRESS) – A paksi atomerőmű biztonságosan, olcsón, környezetbarát módon, állítson elő villamosenergiát közmegelégedésre - ez a küldetésünk – mondta Pekárik Géza a paksi atomerőmű közel egy hete kinevezett vezérigazgatója, amikor interjút adott a média munkatársainak az atomerőmű Látogató Központjában.

 

A paksi atomerőmű a Paks II. múltja, a Paks II. pedig a most működő atomerőmű jövője – fogalmazott a vezérigazgató. Szavai szerint a projekt előre haladása egyre több feladatott jelent, az előttünk álló időszakban 15-20 évre kell tervezni, mondta el. Pekárik Géza az atomerőmű előtt álló feladatok összefoglalójában az időhosszabbítás és leszerelés kérdésével kapcsolatos teendőkről és technológiák alkalmazására is kitért.

 

A személyét érintő kérdésekben utalt arra, hogy megtiszteltetésnek tekinti, hogy azok közé a kevesek közé tartozhat, akik a magyar atomerőművet vezethetik. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, kinevezésével kapcsolatban teljes konszenzus volt. Pekárik Géza elmondta, hogy a vezérigazgatói kinevezést követő átadás-átvétel a szokásos rendben, jegyzőkönyv aláírásával rendben megtörtént, és segítségére volt az a tény is, hogy az atomerőműben dolgozó műszaki vezérigazgató-helyettesként folyamatában ismerte az egyes szakterületeken végzett munkát.

 

Az első döntések, feladatok között volt egy munkavállalói fórum megtartása, az társaságcsoporton belüli óradíjas szerződések aláírása volt, továbbá felülvizsgáltuk az MVM OVIT szakipari óradíjakat, illetve a műszaki szolgáltatási napidíjakat – mondta el. Ami személyi kérdéseket, esetlegesen szükségessé váló változtatásokat illeti, úgy fogalmazott, hogy minden vezető fenntarthatja magának a jogot erre, valamint a műszaki vezérigazgató-helyettesi poszt is megüresedésével kapcsolatban is döntésnek kell születnie.  

 

A Paks II. projekttel való további együttműködést természetes feladatnak tekinti Pekárik Géza. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik legfontosabb feladat az ötös, hatos blokk megépítése, amely csak közösen vihető sikerre. Az atomerőműben az eltelt évtizedek alatt kialakult a szakmai-vállalati kultúra, amely a hatalmas feladathoz megfelelő felkészültséget, hátteret ad. Ugyanakkor fontosnak nevezte, a szakember gárda folyamatos képzését, az utánpótlás nevelését. A több elsősorban fizikai munkás, szakmunkás területen érezhető szakemberhiány csökkentéséről piacképes bérek alkalmazásával is gondoskodni kell, fejtette ki.

 

Kitért az atomerőmű bázisiskolájának az Energetikai Szakgimnáziumnak a szerepére. Örvendetesnek nevezte, hogy a szakember utánpótlás ügyében az ESZI megfelelő úton jár, megkezdődik az erősáramú technikus képzés. A főiskolai képzés viszont az egyetemi portfólió és nem valószínű, hogy a mai viszonyok között decentralizációba kezdene a műszaki egyetem.

 

Pekárik Géza Paks város és az atomerőmű hagyományos, jó kapcsolatára is kitért. Szükségesnek nevezte ennek fenntartását, a városnak fizetett adók a fejlődést szolgálják – erősítette meg. Ugyancsak a folyamatosságot jelölte meg a civil -és társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartásban, a térségfejlesztésben egyaránt.

 

Az elmúlt 15 évben helyes úton járt az atomerőmű, megfelelünk ennek a feladatnak: a paksi atomerőmű biztonságosan, olcsón, környezetbarát módon, állítson elő villamosenergiát közmegelégedésre - ez a küldetésünk – tette hozzá Pekárik Géza. 


Pekárik Géza (53, erőgépész üzemmérnök, reaktortechnikai szakmérnök) 1987 óta dolgozik a Paksi Atomerőműben. Az elmúlt három évtized során széleskörű nukleáris tapasztalatra tett szert: a létesítmény valamennyi műszaki területén dolgozott, többféle beosztásban. 2005-től az atomerőmű műszaki igazgatója, 2017-től műszaki vezérigazgató-helyettese. Munkájáért 2011-ben megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű