Jöttek, láttak, méricskéltek
Legfrissebb

- E-taxik állnak forgalomba Pakson

- Tábor, Cseresznyésben

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Süli János: hasznos tapasztalatok

- Miklósa Erika szabadtéri koncert Pakson

- Egy vendég, Moszkvában

- Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

- Gastroblues - Woodstock 50. évfordulója jegyében

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Jöttek, láttak, méricskéltek

2018. augusztus 29. 15:25:23  nyomtatási kép


Paks, 2018. augusztus 29., szerda (PAKS-PRESS) - A paksi bővítésnél a kormány nem számolt a klímaváltozással, címmel, méréssel egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a paksi atomerőműben.


Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese, Dr. Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt kommunikációs igazgatója, és Baranyi Krisztina, IX. kerületi önkormányzati képviselő a klímaváltozással összefüggő kérdésekről, álláspontjukról tájékoztatták a sajtó képviselőit az atomerőmű Látogató Központjában, 2018. augusztus 29-én.

 

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójának kedden kiadott közleménye szerint azonban nem történt szabályszegés, a Duna vizének hőmérséklete pedig 29,83 Celsius fokos volt, vagyis határérték alatt maradt.


Az elmúlt napokban számos cikkben foglalkozott a sajtó a Duna magas hőmérsékletével összefüggésben a Paksi Atomerőmű működésével. A Paksi Atomerőmű blokkjainak hűtése a Duna vizének felhasználásával történik, szigorú előírások és hatósági felügyelet mellett.

 

A legfőbb szabály – írja a nukleáris hatóság, hogy a melegvíz-csatornából a Dunába visszaömlő víz hőmérséklete (a beömlés helyétől, az úgynevezett bukógáttól számított 500 méterre lévő szelvény bármely pontján, a melegvíz-csóvában) nem haladhatja meg a 30 Celsius fokot (a korlát meghatározásakor több tényezőt kell figyelembe venni: pl. a folyó sebessége, vízmennyisége, élővilága).

 

Ennek a korlátnak megfelelt a Paksi Atomerőmű. Amennyiben a Duna hőmérséklete a hidegvíz csatornánál (ez vezeti a Duna vizét az erőműbe) meghaladja a 25 Celsius fokot, akkor az erőmű személyzete fokozott ellenőrzést végez az 500 méterre lévő szelvényben. A 30 Celsius fokos korlát elérése előtt (megelőző intézkedésként) az erőmű teljesítményét csökkenthetik. A hőmérsékletkorlát elérésekor az erőmű villamos teljesítményét a kezelési utasítások szerint 20 MW-tal kötelező csökkenteni.

 

A Duna vízhőmérsékletének korlátait minden esetben a környezetvédelmi hatóság határozza meg, az Országos Atomenergia Hivatal a korlátok betartását célzó, a Paksi Atomerőmű működésére vonatkozó szabályzatok végrehajtását ellenőrzi.

 

Fokozott ellenőrzési programot indítottak a hőhullám idején a Paksi Atomerőműnél, de nem tapasztaltak szabályszegést, ezt nyilatkozta a HírTv-nek az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, miután a Demokratikus Koalíció vizsgálatot követelt.

 

Az ellenzéki párt szerint a múlt heti kánikula idején a Duna vize Paksnál melegebb volt a megengedett harminc foknál, mégsem csökkentették az atomerőmű hűtővize okozta hőtermelést, ami veszélye lehetett az élővilágra. Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint azonban nem történt szabályszegés, a Duna vizének hőmérséklete pedig 29,83 Celsius fokos volt, vagyis határérték alatt maradt.

 

A nukleáris biztonsági követelmények és a zavartalan termelés érdekében a négy blokk hűtéséhez 100, leállított blokkok esetén legalább 10 köbméternyi biztonsági hűtővízre van szüksége másodpercenként. A Duna átlagos vízhozama Paksnál 2300 m3/mp, aszály idején átlag 650-660 m3/mp – magyarázta Fichtinger Gyula a 24.hu-nak.

A vízhőmérsékletre vonatkozó korlátok túllépése miatt az eddigiekben hatósági beavatkozásra nem volt szükség.

 

Ha tehát a vízszint alacsony, biztonsági intézkedések lépnek életbe. Július 30. környékén vált olyan kritikussá a helyzet, hogy elrendelték az első intézkedési szintet, ami a vízkivételi berendezések fokozott ellenőrzését jelenti – jelenleg is ez van érvényben. Augusztus közepén néhány napra kettesfokozatú készültségre váltottak, ami fenti intézkedések szigorítását tartalmazza – írja a 24.hu.

 

A szerdai tájékoztatón Baranyi Krisztina az Együtt korábbi képviselője, környezetvédelmi szakértője és Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese a Duna melegedésének okán elismételte azokat a korábbi érveket, amelyek szerint a Paks II.-t nem kellene megépíteni, állításuk szerint az új blokkok esetében nem számoltak az erős melegedéssel és az alacsony vízszinttel – álláspontjuk szerint ennek környezeti és gazdasági hatásai lehetnek.

 

Az ügyhöz, kedden a Demokratikus Koalíció közleményben csatlakozott. A paksi bővítést ellenző politikai baloldal most a Duna védelmének jelszavával indított akciót, ennek folytatása volt a szerdán megrendezett, sajtótájékoztató is. Mint részükről elhangzott, az országgyűlés ismét felvethetné azt a kérést, hogy szükség van-e a paksi bővítésre.

 

A sajtótájékoztatón résztvevő Dr. Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója azt mondta, az atomerőmű a nyitottság jegyében bárkit szívesen fogad, ha a működést illetően kérdéseket tenne fel. Megjegyezte, hogy a vízhőmérséklet okán még soha nem fordult elő, hogy le kelljen állítani az atomerőművet, jóllehet ezekben a melegebb napokban a hatásfok csökkent, a mérések eddig is az előírásoknak megfelelően történtek, biztonsági intézkedésre nem volt szükség, mint ahogyan az erőmű leállítására sem. A Duna vízhozama elegendő a nemcsak a paksi atomerőmű, hanem az új blokkok megfelelő hűtésére is – mondta el.

 

Újságírói kérdésre válaszolva Schmuck Erzsébet elmondta, hogy a paksi atomerőműben, ebben az esetben is teljesen együttműködő magatartást tanúsítottak, amikor méréseket végeztek. Szavai szerint talán mégsem annyira a napokban történtek a fontosak, hanem az, hogy megfelelő tanulságokat levonjanak, a bővítés nem rentábilis – mondta, azokkal az ismert állításokkal együtt, amelyeket már évek óta hangoztat a párt: nincs szükség rá, a megújulókat kell szorgalmazni.

 

Ami az LMP energia-stratégiát illeti, abban nincs atomenergia, csak zöld – és persze a takarékosság. Akkor, amikor egyre több energia fogy, télen-nyáron. Erre az ellentmondásra egyelőre azonban nincs még megfelelő LMP magyarázat, tessék kevesebbet fogyasztani az áramból.

 

Dr. Kovács Antal azt mondta még, hogy korábban is előfordult, hogy kevesebbet termelt az atomerőmű, de azt az atomerőmű akár egy évre előre képes megmondani, mennyit termel, addig ezt a megújulók nem tudják garantálni. Az olcsó, megbízható ellátásbiztonság nem erőssége az itt szorgalmazott energia-termelésnek, ezzel szemben már az atomenergia bizonyított.

 

Képünkön: vízhőmérsékletet mér Baranyi Krisztina és társa a paksi atomerőmű területén. Bodajki Ákos felvétele. +++

 

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű