Duna-part – indul a tervező munka
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Duna-part – indul a tervező munka

2018. október 01. 13:16:32  nyomtatási kép
 

Paks, 2018. október 1., hétfő (PAKS-PRESS) – Az Anna utcai átjárótól az Erzsébet szállón túli területig megújuló Duna-part fejlesztési elképzeléseiről tartott tájékoztatót a  helyszínen, Szabó Péter polgármester és Klenk Csaba tervező. Közel egy milliárdos önkormányzati és pályázati pénzekből újul meg Paks egyik legkedveltebb része.

 

Klenk Csaba tervező a magával hozott látványterveket mutatta meg az újságíróknak, és magyarázatot is fűzött hozzájuk. Szavai szerint egy teljes, minden szakágra kiterjedő építészeti alkotás képe rajzolódik ki, ebben megtalálhatók a tájépítészet, a közmű, és a Kömlőd felé haladó kerékpárút minden részlete.

 

A tervezés előtti koncepció szerint a volt kikötőépület helyén egy új épületegyüttes készül. Itt a csónakház funkció megtartása mellett lesz kávézó, az emeleten városi rendezvényterem és egy nagy terasz kap helyet.

 

A tervező arról is beszélt, hogy sikerül visszaállítani a régi térszerkezet, miután majd a korábban ide épített kis dombot és a régi épületet felszámolják – ezek után visszaáll a térszint és egybefüggő tér és terület alakulhat ki.  

 

A szélességen nem változtatnak, egy egybefüggő a városi sétatér épül, ugyanakkor a rendezvényhajó területe marad, amilyen jelenleg. A sétaútvonal csatlakozik majd a lépcsősor széléhez, és a Gesztenyesor is marad, természetesen, sőt a hiányzó fákat is pótolják és bővítés is szerepel a tervekben. A kerékpárút a Gesztenyesorban halad, a vasút marad, és a hatos út is, mivel ezek megkerülhetetlen adottságai ennek a városrésznek.  

 

Az aluljáró megmarad az Erzsébet szállónál, de az új épület jobb pozícióba hozza, mert az aluljáró térszintje azonos lesz a kialakítandó térszinttel, a burkolatot pedig újra gondolják. Klenk Csaba tervező szerint a jővő tavasz végére készülhetnek el a kiviteli tervek, a munkához majd ezek után látnak.  

 

Szabó Péter azt mondta újságírók előtt, hogy legalább 20-25 éves adósságot törleszt az önkormányzat. A rehabilitáció ideje elérkezett, a városvezetés szeretné vissza adni a Duna-partot a lakosságnak, amelynek régi és jogos igénye ez.

Az elnyert pályázatból 200 millió forint van, az önkormányzat 800 millió körül tesz hozzá. Meg kell venni a vasúti megállót a MÁV-tól, és a halászati épületet is.  

 

A terveket a közbeszerzési eljárás követi, azt szeretné az önkormányzat, hogy minél hamarabb elkészüljön, és a kivitelezéstől függetlenül, következő augusztus 20-i ünnepet már itt szeretnék megtartani.

 

Szabó Péter azt mondta, hogy a látványtervek, elképzelések megnyerték a tetszését, miután a tervezőiroda munkatársai a lehető legtöbbet „kihozták” a rekonstrukciós lehetőségekből. A tervekről már további véleményezést nem tartanak.

 

Az önkormányzat a kiemelt fejlesztési területté nyilvánítással kifejezte azt az akaratát, hogy Paks Duna-partja minél hamarabb elnyerje méltó képét, használhatóságát, élhetőségét – fűzte hozzá Szabó Péter. 


Képünkön: Szabó Péter polgármester és Klenk Csaba tervező (b.-j.) a területen.

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű