Paks lehetőség a Kelet és Nyugat közötti pragmatikus együttműködésre
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks lehetőség a Kelet és Nyugat közötti pragmatikus együttműködésre

2018. október 03. 17:00:12  nyomtatási kép

 

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

 

Moszkva, 2018. október 3., szerda (PAKS-PRESS/MTI) - A nemzeti energiamix, az energiaforrások összetételének összeállítása a nemzeti kompetenciához tartozik, amit tiszteletben kell tartani - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Moszkvában, az Oroszországi Energiahét elnevezésű konferencián elmondott felszólalásában.

 

- Nagyon világosan ki kell jelentenem, hogy a nemzeti energiamix összeállítását a nemzeti kompetencia kérdésének tekintjük - mondta a miniszter. "Mindenkitől elvárjuk, hogy tartsa tiszteletben ezt a kompetenciát minden ország esetében" - hangsúlyozta.


Hozzátette: "a magyar kormányzat sohasem kommentálja a nemzeti energiamixeket, és elvárják másoktól is, hogy így tegyenek, és ne ítélkezzenek a magyar energiamixszel kapcsolatban, "amelyben a nukleáris energia meghatározó szerepet fog játszani".

Elmondta, hogy Magyarországon, ahol jelenleg a villamos energia csaknem felét Paks állítja elő, 2030-ra 90 százalékra fog emelkedni széndioxid-kibocsátástól mentes energiatermelés.


Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország számára az energiabiztonság a nemzeti szuverenitás kérdése, ezért az energia-ellátásnak tisztának, biztonságosnak és olcsónak kell lennie. Rámutatott, hogy Közép-Európában az energiaellátás diverzifikálása jelentős infrastrukturális beruházásokat igényel főleg észak-déli irányban.

 

Aláhúzta, hogy a nukleáris energiát nem szabad negatívan diszkriminálni, és hogy Magyarország növelni szeretné ennek súlyát a nemzeti energiamixben.

A Paks-2 beruházással kapcsolatban elmondta, hogy a magyar kormány erre nemcsak úgy tekint, mint az orosz-magyar együttműködés zászlóshajójára és az ország legnagyobb gazdaságfejlesztési projektjére, hanem úgy is, mint lehetőségre a Kelet és Nyugat közötti pragmatikus együttműködés helyreállítására.

 

A Paks-2 fő kivitelezője a Roszatom, de az alvállalkozók között nyugat-európai és amerikai cégek is vannak, és a szerződés értelmében a beruházást 40 százalékban magyar vállalatoknak kell megvalósítaniuk - közölte a politikus.

 

A miniszter a fórumon újságíróknak elmondta: arra számít, hogy az erőmű két blokkja a legközelebbi jövőben megkapja az engedélyt, aminek nyomán azonnal megkezdődik építésük.

Szijjártó Péter kifejezte reményét, hogy a Paks ellen benyújtott osztrák keresetet el fogják utasítani, és úgy vélekedett, hogy a szomszédos ország jogi lépése nem fogja késleltetni a munkát.

 

Szijjártó Pétert, aki az orosz fővárosban mások mellett megbeszélést folytatott Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával.

 

Külső kép: yandex.ru

Belső kép: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter. +++

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű