Ismét politikai terepen a paksi bővítés ügye
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Ismét politikai terepen a paksi bővítés ügye

2018. október 11. 06:32:10  nyomtatási kép

Budapest, 2018. október 10., szerda (PAKS-PRESS) - Továbbra sem közeledtek az álláspontok a Paks II. projektet támogatók és ellenzői között. Erre volt ismételt példa a Stádium 28 Kör szervezésében, a budapesti Makadám mérnök klubban megrendezett, „Paks II.” című fórum, szerdán.

 

- A Stádium 28 Kört azzal a szándékkal hozta létre az MTA tudósainak egy csoportja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak a hazai társadalmi viszonyokkal kapcsolatos tudományos igényű vizsgálatok eredményei és a torzulások lehetséges orvoslására születő javaslatok – írja a szervezet honlapján. Hozzáteszik, „tevékenységünk a problémák feltárására, majd a közvélemény számára történő bemutatására irányul, mivel számos olyan jelenséget észlelünk, amelyek hazánk közép- és hosszútávú fejlődését súlyosan korlátozhatják.”


A felvetésre akár példa is lehet, a Stádium 28-nak 2018. szeptember végi tiltakozása a tudományok művelőit érintő „véleménynyilvánítás szabadsága” ellen. A tudomány és a politika, illetve a politizálás ilyen mixéből tisztán olvashatók a kormányzat elleni propagandaelemek, miközben a tevékenységbe minél több értelmiségit kívánnak bevonni.

  

Ebbe műhelybe hozott társadalom – közügyek fejezet állomása volt a Paks II. folyamatosan megkérdőjelezett és politikai napirenden tartott ügye, amelyben Ámon Ada és Aszódi Attila szólaltak meg.

Az Energiaklub volt elnöke már az első mondatában jelezte, hogy arról szeretne beszélni, miért nem szabad megépíteni az atomerőművet. A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy nem az Energiaklub forgatókönyveinek megvalósításáról kíván beszélni, hanem az energiaellátás kérdéseit és az ellátás biztonságát szeretné bemutatni.

 

A korábbi, hasonló típusú érveket megismétlő előadásokat követő kerekasztal beszélgetésen ugyancsak nem közeledtek az erőművet pártoló és ellenző álláspontok. A résztvevők között jelen volt Felsmann Balázs, főmunkatárs (BCE Gazdálkodástudományi Kar), Ilinyi János, szakértő (Magyar Mérnöki Kamara), Sz. Bíró Zoltán, főmunkatárs (MTA BTK Történettudományi Intézet), Székffy Klára, közgazdász (EVN AG, Ausztria), Valki László, az MTA doktora (ELTE ÁJK). A beszélgetés moderátora  Ónody‐Molnár Dóra újságíró volt.


 Az egymásnak feszülő vélemények miatt jelentősen elhúzódó vita nem igazán nyerte meg a szépszámú közönség érdeklődését, többször közbekiabálták, hogy „tudjuk, „tudjuk”, inkább kérdezni akarunk, ám erre végül nem került sor.


A szervezők azzal szakították meg a fórumot, hogy már lejárt az eredetileg kétórásra tervezett idő, amire megkapták a helységet -, így kurtán-furcsán fojtották a beszélőkbe a szót, a vitát berekesztve, hazaküldték a megjelenteket.


Képünkön: Aszódi Attila beszél. +++ 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű