Intézkedések Pakson, a Duna alacsony szintje miatt
Legfrissebb

- E-taxik állnak forgalomba Pakson

- Tábor, Cseresznyésben

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Süli János: hasznos tapasztalatok

- Miklósa Erika szabadtéri koncert Pakson

- Egy vendég, Moszkvában

- Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

- Gastroblues - Woodstock 50. évfordulója jegyében

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Intézkedések Pakson, a Duna alacsony szintje miatt

2018. október 17. 20:28:40  nyomtatási kép

 

Paks, 2018. október 17., szerda (PAKS-PRESS) – A késő délutáni órákban elrendelték a hármas fokozat életbe lépetését és a szükséges beavatkozások végrehajtását a paksi atomerőműben.

A Dunán a folyó alacsony vízszintje miatt, a bajai és a paksi kikötőkben eddig az éves átlagforgalom fele teljesült, ez miatt jelentősen csökkenhet idén az áruszállítás is.

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint szerdán tovább csökkent a Duna vízszintje, Budapestnél 43-44 centiméterre. Az alacsony vízszint rekordja már megdőlt Adonyban, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban. Ez várható csütörtökön Bajánál és Mohácsnál is. Az OVF szerdán hajnalban megtiltotta a teherhajóknak a folyón való közlekedést.

 

Az alacsony vízállás valamennyi dunai kikötőt súlyosan érintette, a hajókat a szokásos, kétméteres merüléshez képest 1,2-1,5 méteres merüléssel lehetett megrakodni - mondta Szalma Béla, a Magyar Dunai Kikötők Szövetségének elnöke.

 

A hazai dunai kikötők az utóbbi évtizedek egyik legrosszabb évüket zárhatják, forgalmuk összességében legalább 30 százalékkal csökkenhet - tette hozzá.

A dunai kikötők Magyarországon évente átlagosan 6-8 millió tonnás forgalmat bonyolítanak le, amelyből mintegy 2-3 millió tonna gabona. A mostani, kisebb forgalom miatt a kikötők raktárai is telítettek - jegyezte meg a szövetség elnöke az MTI kérdésére adott válaszában.

 

Az elrendelt 3. intézkedési fokozat nem befolyásolja az atomerőmű működését – írja a paksi atomerőmű, honlapján. Mint közölték, a korábban előrejelzetthez képest némileg előbb éri el a rekord alacsony vízszintet a Duna, Paksnál.

 

Várhatóan az éjszaka folyamán megközelíti és eléri az alacsony-vizes intézkedési terv 3. fokozatát jelentő szintet, ezért a szakemberek már a késő délutáni órákban elrendelték a hármas fokozat életbe léptetését és a szükséges beavatkozások végrehajtását.

 

Ennek keretében az atomerőmű és az illetékes vízügyi igazgatóság szakemberei a holnapi nap folyamán megkezdik a biztonsági rendszerek folyamatos hűtővíz ellátásához szükséges kisegítő szivattyúk telepítését, amit abban az esetben is végrehajtanak (ekkor már védelmi gyakorlattá minősítve), ha a Duna vízszintje az előrejelzéseknek megfelelően pénteken visszaáll a 3. fokozat elrendelése előtti, tehát 2. (kisvizes) szintre.

 

A 3. intézkedési fokozat elrendelése az atomerőmű működését nem befolyásolja – áll a paksi atomerőmű közleményében. +++

 

 


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű