Nem indokoltak a változások az új blokkoknál
Legfrissebb

- Suzuki Barta: tízmilliókat fizetünk a város költségvetésébe

- Önkormányzat, nagyadózói fogadás

- Paks II.: sikeres bírálatra készülnek

- Süli János miniszter ünnepi beszéde Borjádon

- Szabó Péter: sikeres várost építünk

- Átadták a Paksi Atomerőmű újságírói díjait

- Az elkerülő út sok fejtörést okoz

- Rövidesen elkezdi idei országjáró körútját a Paks II.

- A tiszta, okos és megfizethető energiára alapoz az új nemzeti energiastratégia

- Új feketególyapár foglalta el a bekamerázott gemenci fészket

- Letartóztatásba helyezték a szekszárdi kislány megölésével gyanúsított férfit

- Egy 19 éves férfit gyanúsítanak a szekszárdi kislány megölésével

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nem indokoltak a változások az új blokkoknál

2018. október 20. 12:27:53  nyomtatási kép

 

Fadd, 2018. október 20., szombat (PAKS-PRESS) – A elmúlt hónapok magas hőmérséklete, illetve a Duna vízhozamának az utóbbi hetekre jellemző, jelentős csökkenése sem indokolja, hogy az új paksi blokkok tervezésében, vagy a környezetvédelmi engedélyében változtatásokat hajtsunk végre, de új tapasztalatokat szereztünk - mondta a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Faddon, szombaton.

 

Süli János erről paksi újságírók előtt beszélt, amikor a Tolna megyei roma kisebbségi önkormányzatok vezetői számára szervezett konzultáción vett részt.

Szavai szerint az elvárható műszaki gondosság jegyében áttekintenek számításokat, de semmi nem indokolja, hogy hűtőtornyokat, vagy más eszközök tervezését fontolgassák. Hozzátette, hogy a hűtővizet szolgáltató Duna vízszintje még ilyen alacsony nem volt, ugyanakkor megerősítette, hogy a szintben van még tartalék.

 

A paksi atomerőműnél az intézkedési terveknek megfelelően a hármas fokozat van érvényben, de a vízszint csökkenés megállt, így a működésben továbbra sem várható fennakadás. - A paksi blokkok jelenleg is rendben üzemelnek – erősítette meg.

 

Süli János felhívta a figyelmet arra, hogy az ötös-hatos blokkok esetében a szívócsonkok a mostani kritikus vízszintnél két méterrel mélyebben tervezettek, mint négy blokk esetében, elegendő, ha 350 m3/s értéket ad a Duna vízhozama. 

- Megnézzük a számításokat, elemzéseket, de semmi nem indokolja a kérdés újra felvetését, a nyári és az őszi tapasztalatokat áttekintjük, tanulságokat vonunk le – jelentette ki.

 

A melegvíz-kibocsátással kapcsolatos felvetésekre válaszul elmondta, hogy az új blokkoknál szükség esetén a kibocsátható víz hőmérsékletét utóhűtőkkel is szabályozhatják.   

Felidézte, hogy más iparágakban is gondot jelent a természet, melegedő jelensége, példaként hozta fel más erőművek, vagy a gazdaság más szektorainak hasonló gondjait.  

 

Újságírói kérdésre válaszolva kitért a blokkok tervezett határidejének megtartására is. Kijelentette, hogy a Paks 2. projekt esetében nem beszélhetünk csúszásról, jóllehet a részidőkben történhetnek változások.

– Akkor haladunk tovább, ha minden rendben van – fogalmazott Süli János.

 

Az atomerőmű beruházás számos szakipari munkát igényel, ezért is fontos, hogy a roma kisebbséggel is fenttartsuk a kapcsolatot – utalt a mai faddi programjára a miniszter. A szakképzett munkaerő mellett szükség lesz a nem képzett munkaerőre is, ennek érdekében egy integrátori feladatot ellátó szervezetet felállításban gondolkoznak. Emlékeztetett arra, hogy a roma kisebbségnek elsősorban nem segélyeket, hanem munkát kívánnak adni az építkezés idején.

 

A munkaerő szükségletek kielégítésére átképző központokat hoznak létre, nemcsak a munkások, hanem a mérnökök foglalkoztatására, ebben  számos egyetem közreműködésére is számítanak. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű