Nukleáris reneszánszról kell beszélnünk
Legfrissebb

- Közmeghallgatás, költségvetés, menhely, közlekedés

- RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

- Franciaország és Magyarország nukleáris megállapodásokat kötött

- Bursa Hungarica, karácsonyi csomag, tűzifa

- Védelmi gyakorlat a Paksi Atomerőműben

- Az InnoEnergy stratégiai partnere lett az MVM

- Megdőlt a hazai áramfogyasztási rekord

- Meghalt Hirt Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció tagja

- Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

- A Paks II: Magyarországnak nincs hiteltartozása

- Az atomenergia a stabil áramellátást szolgálja

- Atomenergia - a zöld energia világában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Nukleáris reneszánszról kell beszélnünk

2018. november 06. 17:29:52  nyomtatási kép
 

Budapest, 2018. november 6., kedd (PAKS-PRESS) - Semmiféle kockázatot nem okoz a Duna ingadozó vízállása az új paksi blokkok üzemeltetésében. A Paks 2 blokkjaihoz tartozó szivattyúk 2 méterrel mélyebben lesznek a jelenlegi blokkok hűtővízét biztosító szivattyúkhoz képest – mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára a Portfolio Energy Investment Forum 2018 című konferencián, kedden.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:

 

Aszódi Attila előadásában rámutatott, hogy a Duna minimális és maximális vízszintje között mintegy 10 méter a különbség. Augusztusban 10 centiméterrel volt alacsonyabb a vízszint, mint korábban bármikor, ám október végén még ennél is 30 centiméterrel alacsonyabb volt a Duna.  

 

Szavai szerint az erőmű működése szempontjából három jelentős kérdést kell vizsgálni, a vízhozamot, a vízállást és a vízhőmérsékletet. A sokéves átlag alapján a Duna vízhozama 2300 köbméter/másodperc, ez nyáron jelentősen csökkenhet, mintegy 900-1000 köbméterre, miközben a jelenlegi blokkok hűtővíz igénye 100 köbméter/másodperc, az új blokkoké pedig 130 köbméter/másodperc lesz. Vagyis a hűtővízigényt tekintve kellő tartalék állt rendelkezésre nyáron is, ám ennek ellenére az ingadozó vízszint miatt az új blokkok szivattyútelepe mintegy 2 méterrel mélyebben lesz, mint a jelenlegi, így garantált, hogy zavartalanul biztosítható lesz minden körülmény között a szükséges hűtővízigény.

 

Hozzátette, a környezeti hőterhelés kapcsán figyeltek már a tervezéskor arra, hogy a Duna vízhőmérséklete a referencia szelvényen belül sehol se érje el a meghatározott 30 Celsius fokot.

 

Aszódi Attila kitért arra is, hogy Európában, de a közép-kelet-európai régióban, így hazánkban is az erőműpark jelentős része 30-40, sőt több esetben 50 éves, leginkább széntüzelésű erőmű, amelyeket rövidesen le kell állítani, ez pedig jelentős kapacitáshiányt vetít előre.

 

Vagyis új erőművekre lesz szükség, és arra is külön felhívta a figyelmet, hogy a nukleáris energiának, vagyis az atomerőműveknek jelentős szerepe lesz a klímavédelmi célok megvalósításában, abban, hogy sikerüljön a klímaváltozást okozó felmelegedést a különböző előjelzéseknek megfelelőn 1,5 Celsius fokon belül tartani. Mindez azt jelenti, hogy a globálisan jelenleg meglévő 10 százalékos nukleáris áramtermelési részarány vélhetően még bővülni is fog.

 

Bács Zalán, a Roszatom Central Europe magyarországi fióktelepének igazgatója ugyancsak a klímavédelmi célkitűzéseket hangsúlyozta, kiemelve, hogy ennek elérésében nélkülözhetetlen az atomenergia. Mint mondta, a nukleáris reneszánsz egyértelműen látszik, a mostani tervek alapján 2040-re mintegy 700 GW atomerőművi kapacitás épül.

 

A Budapesten megrendezett Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferencia középpontjában az európai és hazai energiaszektorban tapasztalható új konszolidációs folyamat, és annak a magyar energiacégek szempontjából legfontosabb következményei álltak. Az energiavállalatok számára legrelevánsabb és legaktuálisabb jelenségekről, változásokról és trendekről a résztvevők rangos szakértőktől juthattak értékes és részletes információkhoz.

 

Képünk a konferencia kerekasztal beszélgetésén készült. A szerző felvétele. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű