Süli János: engedélyezhető tervek készülnek
Legfrissebb

- Lezárult a paksi atomerőmű tízéves biztonsági felülvizsgálata

- Megváltozhat az elkerülő út tervezett nyomvonala

- Szerződéskötés – az Ősz és a Völgy utca felújítására

- Paks II. a biztonságos áramellátás garanciája

- Szeptemberben indulhat a katolikus óvoda

- Továbbra is Paks termeli a legtöbb áramot

- Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül

- Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

- Mintegy kétezer nevezés érkezett az Alkotó Energia pályázatra

- Külföldi nyelvi kurzus

- Tizenöt év alatt legalább 4000 megawatt pótlása szükséges

- Szerződés a Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítéséről

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Süli János: engedélyezhető tervek készülnek

2018. november 13. 19:50:15  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2018. november 13., kedd – A rendszeres tájékoztatás jegyében adunk megbízható információkat mindazoknak, akik a beruházásról érdeklődnek  - mondta Süli János miniszter  a Paksi Energetikai Kerekasztal (PEK) találkozója előtti sajtótájékoztatóján a Csengey Dénes Kulturális Központban, 2018. november 13-án.

 

Mint ismeretes, a Paksi Energetikai Kerekasztal többnyire atomerőműves szakemberek tanácskozási fóruma. Süli János fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a hiteles tájékoztatás a Paks 2. projekttel kapcsolatban nem minden médium erénye, mint az a napokban megjelent, 2032-es esztendőről írtak, de mint fogalmazott, az újságíró a dátumot összekeverte valószínű az egyes blokk várható leállásának idejével.

– Fontos, hogy naprakész információkat adjuk, mind a Parlamentben, a szakbizottságokban és az embereknek – fogalmazott. Hozzátette, hogy a közeli jövőben a térség polgármesterei is első kézből kapnak információt.  

 

- A tájékoztatás mellett dolgozunk, de a legfontosabb, hogy olyan tervek készüljenek, amelyek engedélyezhetők és megépíthetők legyenek, és a blokkok üzemeltethetőek legyenek majd 60 évig – tette hozzá.

 

A felvonulási területen 80 létesítmény készül, a harmadik épület engedélyezése van folyamatban – mondta el Süli János. A hatóságnak 15 hónap áll majd rendelkezésre, a tervek bírálatakor, tehát időigényes folyamatról van szó, „nem az a lényeg, hogy hordjunk össze egy nagy dombot, aztán itt van” – mutatott rá.

 

Utalt arra is, hogy kormányokon átívelő, hosszabb folyamat az új blokkok megvalósítása és tény az is, hogy a paksi atomerőmű is két részletben készült el, aminek az volt a pozitív hozadéka, hogy a 3-4-es blokkok már műszakilag is jobbnak bizonyultak a korábbiaknál.  

 

– A „késés” miatt azok izgulnak, akik nem szeretnék, hogy elkészüljenek az új blokkok. De amikor két ország vezetője mondta el, hogy megépül, elegendő garancia kell, hogy legyen – tette hozzá Süli János.


A helyi sajtó munkatársainak adott interjú után a miniszter kötetlen beszélgetést folytatott a PEK résztvevőivel. +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű