Atomenergia - a zöld energia világában
Legfrissebb

- E-taxik állnak forgalomba Pakson

- Tábor, Cseresznyésben

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Süli János: hasznos tapasztalatok

- Miklósa Erika szabadtéri koncert Pakson

- Egy vendég, Moszkvában

- Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

- Gastroblues - Woodstock 50. évfordulója jegyében

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Atomenergia - a zöld energia világában

2018. december 04. 20:09:10  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Budapest, 2018. december 4., kedd - Az a célunk, hogy a biztonsági szempontok elsődlegessége mellett építsük meg az új paksi blokkokat, amelyek az ellátás biztonságát, a gazdaságosságot és a klímavédelmi célokat szolgálják – mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, építéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter egy budapesti konferencián, kedden.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:

 

Süli János a Budapest Energy Summit konferencia második napján, „Az atomenergia szerepe a zöld energia világában - Paks 2 helyzete” című panelbeszélgetésen szólalt fel.

 

Szavai szerint a Mavir adatokból egyértelműen kiderül, hogy egy folyamatos villamos-energiaigény növekedéssel kell számolnunk, miközben átlagosan 30 százalékos importra szorulunk. Hozzátette, volt olyan időszak is az évben, amikor 50 százalék feletti volt az áramimport.

- Azt látjuk, ha nem építjük fel az új paksi blokkokat 5-10 éven belül, akkor komoly ellátási gondokkal fogunk szembesülni, de azt is látni kell, hogy a két új paksi blokk mellett további 3500-5000 MW egyéb erőművi kapacitásra is szükségünk lesz – fejtette ki.

 

Mint mondta, a tervek szerint 2000-3000 MW megújuló kapacitás építésével számolunk, vagyis nem igaz, hogy nem fér el egymás mellett a megújuló energiaforrás és az atomenergia. Az új blokkok építésénél pedig a leglényegesebb, hogy a biztonsági szempontok elsődlegessége mellett épüljenek meg. Az, az elvünk, hogy akkor adjuk be az engedélyezési terveket, amikor alkalmasnak tartjuk a jóváhagyásra, és ebben az orosz fél is partner – hangsúlyozta a miniszter.

 

- Az atomerőművek átlagosan 8000 óra/év, sőt esetenként ennél is magasabb kihasználtsággal működnek, szemben a naperőművek 2000 órás kihasználtságával. Vagyis négyszeres kapacitással kellene naperőműveket építeni és akkor még nem beszéltünk az energiatárolás problémájáról, mert a naperőművek és a szélerőművek alaperőmű nélkül képtelenek biztosítani az energiarendszer működését – tette hozzá Süli János. Úgy fogalmazott, hogy a legalább ilyen fontos a klímavédelem kihívásának a kezelése is.

 

Hangsúlyozta, egyszerre kell megfelelni az ellátás biztonság, a gazdaságosság és a klímavédelem kérdéseinek. Mindezt figyelembe véve pedig nincs más lehetőség, mint az atomenergia használata.

 

A beszélgetésen Kovács Pál, az MVM nukleáris igazgatója többek között a globális klímavédelmi és ellátás biztonsági kérdése fontosságáról beszélt, de kitért arra is, hogy az atomerőművek fűtőanyaga könnyen és biztonságosan beszerezhető és tárolható, Pakson is több éves készlettel rendelkeznek a jelenlegi blokkok üzemeltetéséhez.

 

- Ne feledjük - tette hozzá -, hogy a paksi atomerőmű esetében hazai energiatermelésről beszélünk, ami az ellátás biztonságának alapja.

 

A Budapest Energy Summit konferenciát december 3-6-a között tartják Budapesten. A rendezvény kiemelten foglalkozik a tiszta energiával és az innovációval. 

Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb energetikai eseményén napjaink energetikai trendjei, a zöld energiával kapcsolatos legfontosabb kérdések, az energiaipari innovációk és az energetikai cégek női vezetői külön-külön napot kaptak a programban.


Az idei négynapos konferenciasorozaton 25-nél több országból, 300-nál is több energiaipari vezető, szakértő és elemző vesz részt.

 

A kép a szerző felvétele.  +++


20181204 yer/sp/

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű