RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


RHK Kft: felelősségteljes megoldások a hulladékkezelésben

2018. december 12. 19:22:39  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2018. december 12., szerda – A 2018-ra kitűzött feladatainkat a biztonsági mutatók figyelembevételével elvégeztük és jónak értékelhetjük - fogalmazott dr. Kereki Ferenc a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft, évvégi találkozóján, Pakson, szerdán. A Társaság 20 éves fennállásának évfordulós találkozóján jelen voltak a TETT és a létesítmények körüli települések polgármesterei, kommunikációs munkatársak és a helyi sajtó képviselői. 

 

Az Társaság ügyvezető igazgatója a nagyobb létesítményeket sorra véve összegzett az elmúlt évben végrehajtott feladatokról.

 

Dr. Kereki Ferenc szavai szerint a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT), a társaság intézményi eredetű (a mezőgazdaságból, oktatásból, egészségügyből) származó radioaktív hulladékok tárolására szolgáló létesítményében folytatódott a nagyszabású biztonságnövelő program előkészítése. Ennek keretében készült el 2018. augusztus végére egy új könnyűszerkezetes csarnoképület, amely majd magában foglal egy belső biztonsági épületet az úgynevezett konténmentet. A beruházási munkák befejezése, illetve a teljes rendszer üzembe helyezése Püspökszilágyiban, 2019 közepére várható. Ezt követően az új építmény kettős biztonsági rendszerének védelmében megkezdődhet az úgynevezett történelmi hulladékok kitermelése, újrafeldolgozása, majd a hulladékcsomagok visszatöltése, és a tárolómedencék lezárása.


- Ez a program jónéhány éves időtartamot ölel fel, tette hozzá az igazgató.

 

A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT) 9307 kiégett fűtőelem biztonságos tárolása valósul meg. 2018-ban 300 darab kiégett fűtőelemet helyztek el – közölte az igazgató. Mint mondta, a modulszerűen bővíthető tároló a paksi atomerőmű igényeinek megfelelően folyamatosan növelhető. A legújabb tárolókamrák építése tavaly fejeződött be, azonban a szakemberek már az új tároló egységek építésének előkészületein dolgoznak, hiszen egy újabb rész építése hosszú időt vesz igénybe. A fejlesztés eredményeként a kiégett fűtőelemek elhelyezésének költségét az RHK Kft. számottevően csökkentette.

Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) telephelyén ún. kitekintő fúrásokat mélyítettek az év első negyedévben. Ezek során két ponton magfúrásokat végeztek a szakemberek.

- Eddig 6536 hordót szállítottunk balesetmentesen és biztonságosan a telephelyre, ebből 4833 darab került, vasbeton-konténerekbe ágyazva, a felszín alatt 250 méterre található egyes kamrába – mondta el a Társaság vezetője. Kiemelte, hogy az új tárolási koncepciót, a melyet az NRHT második kamrájában megvalósítanak, már eszerint történik a harmadik-negyedik kamra bányászati kialakítása.

 

A Nyugat-Mecsek térségében az idei évben nem mélyült újabb kutatófúrás, ugyanakkor az elkövetkező esztendőkben három darab létesítését is tervezi a Társaság. A térségben évtizedekre visszanyúló kutatás folyik. A Nyugat-Mecsekben zajló kutatási program végső célja továbbra is az, hogy minden lehetséges körülményt figyelembe véve kijelenthessék, hogy a Bodai Agyagkő Formáció megfelelő képződmény egy – a nagy aktivitású radioaktív hulladékoknak és a kiégett fűtőelemeknek szánt – tároló befogadására.

Egyöntetű véleményen vannak mind a hazai, mind a külföldi szakemberek, abban a tekintetben, hogy a nagy aktivitású vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladék elhelyezését egy megfelelő befogadó kőzetben kialakított mélységi geológiai tárolóban lehet biztonságosan megoldani.

 

A Társaság vezetője kitért a lakossággal történő kapcsolatépítésre, a közvélemény megismerésére, és az ezzel kapcsolatos párbeszédre, a kommunikációs tevékenységre is. Mint mondta, a 2018-ban zajló közvélemény-kutatás megerősítette, hogy a Társaság tevékenységének társadalmi elfogadottsága továbbra is magas, a nyílt, őszinte párbeszéd jóvoltából, amely elengedhetetlen ebben az iparágban.

 

A lakossági kapcsolatok terén kapott ismételten kedvező visszajelzés köszönhető annak, hogy az összes, a tevékenységünk által érintett minden területen aktív kapcsolatot tartunk fenn a helyi önkormányzatok által alapított térségi társulásokkal, melyek a lakosság folyamatos tájékoztatásában is segítik a munkánkat, erről már Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs önálló osztályának vezetője beszélt.

 

Mint az a tájékoztatón elhangzott, az RHK Kft. programjainak végrehajtásához a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (KNPA) nyújt fedezetet, melynek legnagyobb befizetője az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A KNPA-tól kapott támogatásból a Társaság 2018-ban mintegy 2,6 milliárd Forint értékű beruházást hajtott végre.

 

Képünkön: Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató tart értékelést a RHK Kft. programjainak végrehajtásáról, a paksi Fabro Pincészetben tartott évértékelőn, 2018. december 12-én. Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter. +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű