Szabó Péter: a fejlődés látható éve lesz 2019
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Szabó Péter: a fejlődés látható éve lesz 2019

2019. január 06. 14:40:50  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. január 6., vasárnap - Már 2019-ben már látható arcot ölt számos jelentős beruházásban a 2018-as évben megtervezett fejlődés – jelentette ki Paks polgármestere a Csengey Dénes Kulturális Központban tartott esten, szombaton. Szabó Péter évértékelőjében kitért a város előtt álló további feladatokra is.

 

- Átalakítottuk 2018-ban a helyi szociális bérlakásprogramunkat, így 2019-től több városunkban szolgáló rendőr, tűzoltó, pedagógus, orvos és egészségügyi dolgozó juthat Pakson bérlakáshoz, könnyebb letelepedéshez, jelentős forrásokkal támogattuk tavaly az Atomerőmű Sportegyesületet és a Paksi Sportegyesületet – és tesszük ezt idén is –, hogy gyermekeink, fiataljaink hasznosan, értelmesen töltsék el szabadidejüket – emelte ki.

 

Rámutatott arra is, hogy az önkormányzat megemelte a támogatást azoknak, akik fiatal házasként Pakson vásárolnak lakást és hosszú távon itt tervezik a biztos jövőt. Hozzátette, fontos segítség a kisgyermekes családok számára a Kápolna utcai bölcsőde idei kivitelezésének elindulása, és természetesen arról sem tehetünk le, hogy a közeljövőben egy olyan övezetet hozzunk létre, ahol kedvezményes árú építési telkeket tudunk kialakítani a fiatal családok számára.

 

- Fontosnak tartjuk a fiatalokat és a fiatal családokat, ami egész évben megmutatkozott megújuló, egyre inkább a családokat előtérbe helyező városi rendezvényeinken is. Talán ezért is kaphatta meg 2018-ban önkormányzatunk a családbarát önkormányzat kitüntetést – fűzte hozzá Paks polgármestere.

 

Beszédében hangsúlyt adott annak a ténynek is, hogy az új erőművi blokkok építéséből fakadó, városunk jövőjét meghatározó változások tervezésén, rengeteg tárgyaláson, minisztériumokban lefolytatott sikeres egyeztetéseken van túl a városvezetés.

 

– A városon belül több kritika is megfogalmazódott, melyek azt próbálták sugallni, hogy az önkormányzatban és a városvezetésben nem folyik érdemi munka – mondta el. Ezt cáfolva mutatott rá arra, hogy több mint 400 millió forintot költöttek el a városban és a csatolt településrészeken, út és járda felújításokra, végrahajtották a paksi orvosi rendelők teljes körű renoválását, bútorzat és eszközcseréjét, közvilágítás-fejlesztést, valamint több nagy értékű beruházást, és megtörtént a Paks-Dunakömlőd kerékpárút teljes körű tervezése is.

 

- Tizenöt százalékkal megnöveltük a hivatalban dolgozó köztisztviselők illetmény alapját, megemeljük a háziorvosoknak nyújtott önkormányzati kiegészítő támogatást. A tiszta környezetünkért vállalt felelősségünk mutatkozik meg abban, hogy jelentős forrásokat biztosítottunk az elektromos közösségi közlekedés feltételeinek megteremtésére – mondta Szabó Péter, aki a továbbiakban rámutatott:

 

- A felelősségtől vezérelve álltunk egész évben bátran a lakosság elé is. A 2018-as évben – kis túlzással – szinte minden két hétre jutott egy-egy lakossági fórum. Ahol néha kaptunk hideget-meleget. Persze megértjük, hogy mindenki a maga érdekeit védi a demokrácia eszközeivel és ezért mi az önkormányzat törvényes lehetőségeivel a legtöbb lakossági kérést, észrevételt figyelembe is vettük. Ennek talán legsikeresebb példája a tehermentesítő út nyomvonalának átterveztetése, ami alapvetően nem volt önkormányzati hatáskör, de a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elfogadta a lakossági kérésre történt változtatási igényünket – emelte ki Szabó Péter.

 

A polgármester arról is beszélt, hogy december végén, hosszú egyeztetések eredményeként, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztérium előterjesztése alapján, több mint nyolcmilliárd forintot bocsátott az önkormányzat rendelkezésére a kész városfejlesztési tervek megvalósítására Magyarország kormánya.

 

Mint az a beszéd további részében elhangzott, 2019-ben már látható arcot is ölt számos jelentős beruházásban. Elkezdődik az ASE csarnok előtti útszakasz, az Anna utca, a Kömlődi utca, az Ősz utca és Völgy utca faltól-falig történő felújítása, a Vácika utca teljes körű kivitelezése, a lakótelep központi parkjának rehabilitációja, valamint a Polgármesteri Hivatal épületének teljes felújítása.

 

Ebből az összegből elkezdődhet az új városközponthoz szükséges területek tulajdonrendezése, jut a Paks és Dunakömlőd közötti kerékpárút megépítésére, és arra is, hogy a lakótelepen tovább folytatódjon a tömbbelsők felújítása.

 

Tovább folytatjuk idén a nagy forgalmú és rossz állapotban lévő útjaink aszfaltozását is, befejezzük a Vörösmarty utcai és Munkácsy utcai tagóvodák udvar-rekonstrukcióját és a Csengey Dénes Kulturális Központban a kamaramozi-terem kialakítását.

 

Szabó Péter az év két, várható választási eseményre is kitért. – Tavasszal az Európa-parlamenti választásokon elmondhatjuk véleményünket arról, hogy mit gondolunk európai jövőnkről és az unió mostani vezetőiről, ősszel pedig önkormányzati választások lesznek, amelyen arról szavazhatnak majd a polgárok, hogy a közös, fejlődő jövőnkért a paksi polgárokkal és a kormányzattal is hatékonyan együttműködni tudó, felelősségteljes városvezetés, vagy egy másik értékrend megvalósítói kapják kezükbe a város jövőjének szolgálatát a következő öt évre – fogalmazott.

 

Szabó Péter végezetül megköszönte a város alpolgármestereinek, jegyzőjének, a Polgármesteri Hivatal, a városi cégek és intézmények dolgozóinak, az oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális intézmények, a rendvédelmi szervek, a katasztrófavédelem, a magáncégek, a civilszervezetek, az egyházak és minden paksi polgár 2018-ban elvégzett munkáját, megtett szolgálatát, áldozatát.

 

Az est zárásaként Bana János alpolgármester pohárköszöntőt mondott. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű