Továbbra is biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények
Legfrissebb

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

- Megkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése

- Eredményes tanulók a Parlamentben

- A Hulladékudvarban kötnek ki a szabálytalanul tárolt autók

- A rózsaszín csokitól az argentin tangóig

- Testületi döntések

- A lakosság is tehet a szúnyoginvázió ellen

- Egyre hangosabbak a német atomstop ellenzői

- Városi fotópályázat – eredményhirdetés

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Továbbra is biztonságosak a hazai nukleáris létesítmények

2019. január 10. 11:07:29  nyomtatási kép


Az Országos Atomenergia Hivatal vezetőinek sajtótájékoztatója Budapesten

 

(PAKS-PRESS) Budapest, 2019. január 10., csütörtök – A hazai nukleáris létesítmények biztonságosan üzemeltek, 2019-ben az új blokkokkal kapcsolatban is további jelentős feladatokra számít a nukleáris hatóság, a nemzetközi felülvizsgálatokon jól vizsgázott Magyarország. Fichtinger Gyula főigazgató (képünkön) kitért a blokkok hűtésének ügyére is az Országos Atomenergia Hivatalnak, a szervezet székházában tartott évindító sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

 

Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója írja:

 

Magyarországon az atomenergia alkalmazása az elmúlt évben is minden területen az előírásoknak megfelelően történt. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 1816 ellenőrzést végzett és 1601 engedélyt adott ki, miközben a hazai létesítményekben 25 jelentésköteles esemény történt – hangzott el az évértékelő sajtótájékoztatón, Budapesten.


A tavalyi év egyik legnagyobb érdeklődést kiváltott kérdéséről szólva Fichtinger Gyula főigazgató hangsúlyozta, hogy a Duna alacsony vízállása és a nyári magas hőmérséklet együttesen sem volt hatással a Paksi Atomerőmű nukleáris biztonságára.

Az atomerőmű a nukleáris biztonsági követelményeket mindvégig betartotta. Mindamellett fontos hangsúlyozni, hogy olyan tartalékok és technológiák állnak rendelkezésre, amelyek biztosítják, hogy a tavalyi szélsőségesebb időjárási viszonyok - rendkívüli meleg, alacsony vízállás - között is garantált a Paksi Atomerőmű biztonsága. - Egyébként - tette hozzá a főigazgató - a vízhőmérsékletre vonatkozó korlátok betartása környezetvédelmi kérdés.


Az új blokkok előkészületeiről a főigazgató jelezte, hogy a felvonulási épületek engedélyezése folyik. A Paks II. Zrt. kérelmére módosították az erőmű beruházási központra vonatkozó építési engedélyt, valamint két felvonulási épületet engedélyeztek, továbbá egy harmadik eljárás is folyamatban van. Az új blokkok építési munkálatait a jelenleg érvényes jogszabályok szerint a létesítései engedély birtokában lehet majd megkezdeni. 


A jelentős terjedelmű, várhatóan mintegy 300 ezer oldalas engedélykérelem elbírálására legfeljebb 15 hónap áll majd rendelkezésre.


A Hivatal munkatársai az év során két közmeghallgatást is tartottak, a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló, valamint a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója ügyében.


Fichtinger Gyula kérdésre válaszolva jelezte, hogy az OAH-nak nincs ráhatása az új blokkokkal kapcsolatos engedélykérelem beadására, ez a Paks II. Zrt. hatásköre. A Hivatal akkor kezdi majd vizsgálni a dokumentumokat, erre 12 + 3 hónap, vagyis legfeljebb 15 hónap áll rendelkezésükre. Ez a maximális határidő, de természetesen a beadott megalapozó dokumentumok minőségétől függ majd a tényleges vizsgálati idő.


Ugyancsak kérdésre válaszolta a főigazgató, hogy a Paksi Atomerőmű négy blokkjára vonatkozó jelenlegi 20 éves üzemidő hosszabbítás további élettartam hosszabbításnak két korlátja van. Egyrészt a jelenleg hatályos jogszabályok szerint az üzemidő hosszabbítást egy alkalommal lehet elvégezni - ez megtörtént -, valamint nagyon lényeges, hogy ezt követően milyen állapotban lesznek az erőmű műszaki berendezései. Ennek igazolása  az üzemeltető, vagyis a Paksi Atomerőmű feladata.


Az OAH felügyeleti körébe tartozó nukleáris létesítmények – a Paksi Atomerőmű, a paksi telephelyen létesítendő új atomerőművi blokkok, a Budapesti Kutatóreaktor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Oktatóreaktora, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, valamint radioaktívhulladék-tárolók – a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló és a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló.


Fotó: PAKS-PRESS/Kiss G. Péter.

FACEBOOK

Paksi Atomerőmű