Rendezzük a várost
Legfrissebb

- E-taxik állnak forgalomba Pakson

- Tábor, Cseresznyésben

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Süli János: hasznos tapasztalatok

- Miklósa Erika szabadtéri koncert Pakson

- Egy vendég, Moszkvában

- Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

- Gastroblues - Woodstock 50. évfordulója jegyében

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Rendezzük a várost

2019. február 05. 10:17:16  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. február 5., kedd – Számos, egyéni tulajdonban álló telkek módosításával kapcsolatos kérelem, észrevétel jut el az önkormányzathoz, amelyet most egy csokorba kötve próbálnak meg az építészek egyeztetni, ezekről fórumot tartottak a Polgármesteri Hivatalban, hétfőn.

 

Horváth András főépítész elmondta, a fórumot azért hívták össze, hogy azokat a lakossági észrevételeket, kérelmeket megtárgyalják, amelyek az elmúlt években vagy közeli időkben jelentek meg. Ennek száma napjainkra meghaladta a félszázas mennyiséget. A településtervezők a különféle módosításokat területvédelmi szempontok szerint is megvizsgálják, több esetben kiderül azonban, hogy a kérelemnek vagy nincs jogalapja, vagy a többség érdekét nem szolgálja.

 

A városrendezési javaslatok karbantartása, elbírálása folyamatos feladat, tekintettel vannak a területhasznosításra vonatkozó javaslatok elbírálásakor arra is, hogy jelentős terület változott meg, lehetségesek bizonyos változtatások, vannak nem beépíthető területek, de a vitáknak helye van és ennek nyomán a szabályozási terv módosulhat.

 

A Településszerkezeti Terv és a Helyi Építési Szabályzat módosítása ügyében összehívott lakossági fórumra a megjelentek azért jött el, hogy a maguk által kezdeményezett területmódosítási kérelmeket egyeztessék, de mint a főépítész hangsúlyozta, a tervezők nem mindig tudnak megfelelni ezeknek az igényeknek.

 

A fórumon az egyik legtöbb időt kapott felvetés volt ismét a Liget utcai építkezés, ahol Nős Bálint a terület közelében élők nevében felvetette, úgy látja, hogy a legújabb módosítás szerint a nem lakáscélú építmények létesítésének engedélyezése további építkezésre adnak lehetőséget, amely tovább ronthatja az ott élők komfortzónáját. Olyan épületeket húzhatnak fel, amelyek irodaházak lehetnek, ezért kérte, hogy az egyéb rendeltetésű egységeket ne lehessen építeni. Ezt a lehetőséget ezen a területen ugyan kizárták, de a szabályozást újra megnézik.

 

A továbbiakban kisebb-nagyobb területmódosítási kérelmeket tekintettek át, ilyen volt például egy pincéhez kapcsolódó telekmódosítás, olyan párbeszédek hangzottak el, hogy „ne legyen pince telek, de pincét akar építeni”, lehet, hogy "így akarják a tervezők, de nekem nem tetszik”, akkor lakótelek legyen vagy pincetelek…

 

Természetes, hogy mindenki a saját érdekeinek megfelelő álláspontot képviseli, az egyeztetési anyagok tetemes mennyisége meglehetősen nagy feladat elé állítja a tervezőket, tekintettel arra, hogy akár egy négyzetméteren is folyhat polémia.


A párbeszéd folytatódik, és mint Horváth András fogalmazott, a későbbiekben is lesz lehetőség a lakossággal a párbeszédre. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű