Rendezzük a várost
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Rendezzük a várost

2019. február 05. 10:17:16  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. február 5., kedd – Számos, egyéni tulajdonban álló telkek módosításával kapcsolatos kérelem, észrevétel jut el az önkormányzathoz, amelyet most egy csokorba kötve próbálnak meg az építészek egyeztetni, ezekről fórumot tartottak a Polgármesteri Hivatalban, hétfőn.

 

Horváth András főépítész elmondta, a fórumot azért hívták össze, hogy azokat a lakossági észrevételeket, kérelmeket megtárgyalják, amelyek az elmúlt években vagy közeli időkben jelentek meg. Ennek száma napjainkra meghaladta a félszázas mennyiséget. A településtervezők a különféle módosításokat területvédelmi szempontok szerint is megvizsgálják, több esetben kiderül azonban, hogy a kérelemnek vagy nincs jogalapja, vagy a többség érdekét nem szolgálja.

 

A városrendezési javaslatok karbantartása, elbírálása folyamatos feladat, tekintettel vannak a területhasznosításra vonatkozó javaslatok elbírálásakor arra is, hogy jelentős terület változott meg, lehetségesek bizonyos változtatások, vannak nem beépíthető területek, de a vitáknak helye van és ennek nyomán a szabályozási terv módosulhat.

 

A Településszerkezeti Terv és a Helyi Építési Szabályzat módosítása ügyében összehívott lakossági fórumra a megjelentek azért jött el, hogy a maguk által kezdeményezett területmódosítási kérelmeket egyeztessék, de mint a főépítész hangsúlyozta, a tervezők nem mindig tudnak megfelelni ezeknek az igényeknek.

 

A fórumon az egyik legtöbb időt kapott felvetés volt ismét a Liget utcai építkezés, ahol Nős Bálint a terület közelében élők nevében felvetette, úgy látja, hogy a legújabb módosítás szerint a nem lakáscélú építmények létesítésének engedélyezése további építkezésre adnak lehetőséget, amely tovább ronthatja az ott élők komfortzónáját. Olyan épületeket húzhatnak fel, amelyek irodaházak lehetnek, ezért kérte, hogy az egyéb rendeltetésű egységeket ne lehessen építeni. Ezt a lehetőséget ezen a területen ugyan kizárták, de a szabályozást újra megnézik.

 

A továbbiakban kisebb-nagyobb területmódosítási kérelmeket tekintettek át, ilyen volt például egy pincéhez kapcsolódó telekmódosítás, olyan párbeszédek hangzottak el, hogy „ne legyen pince telek, de pincét akar építeni”, lehet, hogy "így akarják a tervezők, de nekem nem tetszik”, akkor lakótelek legyen vagy pincetelek…

 

Természetes, hogy mindenki a saját érdekeinek megfelelő álláspontot képviseli, az egyeztetési anyagok tetemes mennyisége meglehetősen nagy feladat elé állítja a tervezőket, tekintettel arra, hogy akár egy négyzetméteren is folyhat polémia.


A párbeszéd folytatódik, és mint Horváth András fogalmazott, a későbbiekben is lesz lehetőség a lakossággal a párbeszédre. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű