Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga
Legfrissebb

- Idén is sok látogatót fogadott a Város napján a Paks II interaktív kamion

- Teltház a Paks II. kamionjában, a Város Hete rendezvényein

- Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

- Szabó Péter: biztonságos, fejlődő, békés életet Paksnak

- Állásbörzén keres szakembereket az MVM Csoport

- Hidvégi: július 1-től elérhető lesz a babaváró támogatás

- Indul a Paks II. Akadémia

- Építésfelügyeleti hatósági vizsgálat

- Tudományos örökség és új megoldások a fizikaversenyen

- Szálka - Horog Étterem & Delicatesse

- A régió is szerephez jut a Paks II. projektben

- EP-választás: Kövér László, lakossági fórum

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks II. az olcsó villamosenergia-termelés záloga

2019. február 14. 06:59:31  nyomtatási kép
 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. február 14., csütörtök - Javított helyezésén és a második helyre került Magyarország az európai uniós tagállamok azon rangsorában, amely a lakossági áramárakat hasonlítja össze. Csupán Bulgáriában volt olcsóbb a villamos energia, a legtöbbet pedig Dániában és Németországban kellett fizetni a villamos energiáért 2019 januárjában – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb, januári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

 

Az év első hónapjának energiaárait összevető felmérés szerint Budapesten a lakossági fogyasztók 37 forintot fizettek egy kilowattóra villamos energiáért. Az európai uniós tagállamok közül csak Szófiában volt olcsóbb az áram – tájékoztatott honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A földgáz a svéd fővárosban, Stockholmban a legdrágább és továbbra is a magyar fővárosban a legolcsóbb, 10 forint kilowattóráért.

 

– A MEKH február elején publikált elemzése is alátámasztja, hogy azokban az országokban, ahol meghatározó az atomenergia részaránya olcsó, megfizethető árú villamos energia áll rendelkezésre – mondta Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

 

Mint kifejtette, az év első hónapjának energiaárait összevető felmérés szerint ugyanis Magyarországon, ahol a villamosenergia-felhasználás harmadát biztosítja a Paksi Atomerőmű, 37 forintot fizettek a lakossági fogyasztók egy kilowattóra áramért, ezzel szemben a több mint 30%-os arányban megújuló energiát használó Dániában 99, az atomenergiát elutasító Németországban pedig 98 forintot, azaz közel háromszor annyit, mint a magyar fogyasztók.

 

Az elmúlt évi villamosenergia-felhasználási adatai igazolják, hogy a hazai áramfogyasztás nő, az igényeket azonban nem tudják kielégíteni a hazai erőművek, ezért magas az import aránya. Hazánk importfüggősége Luxemburg és Litvánia után a harmadik legnagyobb az unióban. Tavaly a felhasznált áram 31,6%-át vásároltuk külföldről – emlékeztetett Mittler István. Azt mondta, Magyarországnak szüksége van Paks II.-re ahhoz, hogy ne külföldi erőművekből, ne importból biztosítsuk hazánk biztonságos áramellátását.

 

Mittler István kiemelte: stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre folyamatosan, ennek a garanciája a két új paksi blokk.

 

Az atomerőművek nemcsak szén-dioxid kibocsátástól mentesen, hanem az időjárás alakulásától függetlenül működnek, ami a biztonságos áramellátás érdekében elengedhetetlen, összegezte Mittler István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. (x) +++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű