Paks kiváló példa a megújulók és atomenergia alkalmazására
Legfrissebb

- A paksi atomerőmű a Tudományok Fővárosában

- A növekvő energiaigény miatt szükség van a Paks II.-re

- Indul a lakótelepi központi park rekonstrukciója

- Orosz tanácsadó program paksi szakembereknek

- Hernádi Norbert és Hetzmann Albert tájékoztatója

- Hosszú távon szükség van az atomenergetikára

- Kudorné Szanyi Katalin és Barnabás István tájékoztatója

- Felelős döntés az atomenergia hosszútávú alkalmazása

- Tina

- Heringes Anita polgármester-jelölti terveiről beszélt

- Antóni Józsefné és Kovács István sajtótájékoztatója

- Új kutyamenhely épül Paks-Hegyespusztán

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks kiváló példa a megújulók és atomenergia alkalmazására

2019. március 07. 12:52:40  nyomtatási kép


 

(PAKS-PRESS) 2019. március 7., csütörtök - Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az atom- és a megújuló energia egymást kiegészítő felhasználása teheti biztonságossá, olcsóvá és környezetkímélővé Magyarország villamosenergia-ellátását – fogalmazott Süli János miniszter annak kapcsán, hogy átadták az atomerőműtől néhány kilométerre megépült naperőművet.

 

A Paks határában megvalósult naperőmű-építés jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben – mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter annak kapcsán, hogy elkészült az atomerőmű közelében az ország legnagyobb fotovoltaikus erőműve.

 

– Paks, ahol egymás szomszédságában fog működni a két új atomerőművi blokk és az ország legnagyobb naperőműve jól példázza, hogy a két technológia együtt képes erősíteni hazánk energetikai infrastruktúráját – mutatott rá a miniszter.

 

Kifejtette, hogy az ellátásbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükség van olyan alaperőművekre, amelyek az időjárástól függetlenül képesek télen-nyáron és éjjel-nappal, minden másodpercben villamos energiát termelni. Az új paksi blokkok ezt a célt fogják szolgálni. Amíg az atomerőmű az úgynevezett zsinóráramot biztosítja, a megújulók elégíthetik ki a további igényeket.

 

Süli János emlékeztetett rá, hogy a Paksi Atomerőmű 37 éve klímabarát módon szolgálja hazánk biztonságos villamosenergia-ellátását. Ennek is köszönhető, hogy az Európai Unióban Magyarországon az egyik legolcsóbb az áram, a lakossági fogyasztók villamosenergia-költségei Európában a legalacsonyabbak közé tartoznak.

 

Hibás az a megközelítés, amely szembe állítja az atomenergiát és megújulókat, hiszen a klímavédelmi célok elérése érdekében azokat okosan kombinálva kell alkalmazni az energia-mixben. Mivel az atomerőmű szén-dioxid-mentes termelőként állít elő nagy mennyiségben villamos energiát, a klímapolitikai küzdelem egyik fontos eszköze világszerte és az Európai Unióban is.

 

Stratégiai cél, hogy a hazai lakosság és a gazdaság számára hosszú távon olcsó, folyamatosan rendelkezésre álló és biztonságos villamos energia álljon rendelkezésre miközben a klímavédelmi követelmények is teljesülnek. Ez csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetőek, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása, a két új blokk megépítése mellett.

 

– Paks II. évente 19 terrawattórányi energiát állít majd elő, és nagyjából 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet megspórolni azzal, hogy atomerőmű termeli ezt az energiát károsanyag-kibocsátás nélkül. Ha nem épülne Paks II., akkor a Paksi Atomerőmű jelenleg üzemelő négy blokkjának leállítása után fosszilis energiahordozó használatára kellene áttérni, ami nagyjából 36 százalékkal növelné meg Magyarország szén-dioxid-kibocsátását – részletezte a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

 

Rámutatott: a jövő magyarországi energiakosarában az atomenergia és megújuló energiaforrások egymás mellett kell, hogy helyet foglaljanak a globális felmelegedés megállítása érdekében. +++ (x)
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű