Paks II. a kieső erőművi kapacitás pótlását szolgálja
Legfrissebb

- A paksi atomerőmű a Tudományok Fővárosában

- A növekvő energiaigény miatt szükség van a Paks II.-re

- Indul a lakótelepi központi park rekonstrukciója

- Orosz tanácsadó program paksi szakembereknek

- Hernádi Norbert és Hetzmann Albert tájékoztatója

- Hosszú távon szükség van az atomenergetikára

- Kudorné Szanyi Katalin és Barnabás István tájékoztatója

- Felelős döntés az atomenergia hosszútávú alkalmazása

- Tina

- Heringes Anita polgármester-jelölti terveiről beszélt

- Antóni Józsefné és Kovács István sajtótájékoztatója

- Új kutyamenhely épül Paks-Hegyespusztán

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks II. a kieső erőművi kapacitás pótlását szolgálja

2019. március 08. 13:27:48  nyomtatási kép

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. március 8., péntek – A gazdaság fejlődése az energia-hatékony megoldások ellenére az áramigény növekedésével jár. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának megépítését azonban elsősorban nem ez, hanem a meglévő áramtermelő kapacitások kiesése teszi szükségessé – mondta Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár.

 

A magyar gazdaság erősödésének egyik jele, hogy emelkedik az áramfogyasztás. A villamosenergia-felhasználás nő, hiába terjednek az energiatakarékos eszközök. Magyarországon tavaly olyan sok áramot fogyasztottunk, amennyit korábban még soha, ráadásul a rendszerterhelési rekord idén már több alkalommal is megdőlt – vázolta Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár.

 

– Téves elképzelés, hogy ha az épületek hőszigetelésére fordítanánk a Paks II-re szánt pénzt, a beruházás szükségtelenné válna. Hozzátette: a villamosenergia-fogyasztást a digitalizáció, az elektromos autók terjedése, az „okosvárosok” előretörése tovább növeli. 

 

Kovács Pál hangsúlyozta, hogy az ellátásbiztonság érdekében olyan hazai forrásokra kell támaszkodnunk, amelyek az időjárástól függetlenül, éjjel-nappal képesek nagy mennyiségben villamos energiát előállítani. Az államtitkár kifejtette: a Nemzeti Energiastratégia nagyban épít az atomenergiára és a megújulókra, mint karbonmentesen termelő forrásokra. Hozzátette: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss tanulmánya szerint a megújulók arányát gazdasági és technológiai szempontból legfeljebb 30%-ban javasolt alkalmazni az energiakosárban.

 

Az államtitkár felhívta a figyelmet a MAVIR közelmúltban megjelent kapacitáselemzésében két fontos tényre. Az egyik az, hogy az előrejelzések szerint 2033-ra a hazai energiakapacitás megfeleződik. Tehát nem az a kérdés, hogy szükség van-e Paks II-re, hanem az, hogy még milyen további erőművek épülnek. A másik, hogy a hazai erőműpark legjobban teljesítő egysége Paks „kihasználtsága” évek óta 90% körül vagy afelett van.

 

A hazánkban termelt villamos energia felét, a hazánkban elfogyasztott villany harmadát a jelenleg működő atomerőmű biztosítja. Ennek élettartama 2032-37 között lejár. A két új paksi blokk a leálló atomerőmű pótlására hivatott.

 

Az új blokkokkal Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonsága nő, hisz az áram forrása az országhatáron belülről lesz biztosítható – összegezte az államtitkár. Hozzáfűzte: Paks II. nemcsak ellátásbiztonsági és szuverenitási kérdés, hanem klímapolitikai is, hiszen az atomerőművek képesek csak nagy mennyiségben, szén-dioxid-kibocsátás nélkül áramtermelésre. (x)

 

(Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter.) +++


FACEBOOK

Paksi Atomerőmű