Paks II.: sikeres bírálatra készülnek
Legfrissebb

- Paks Város, negyvenedik évforduló

- Bérkorrekció, műszaki fejlesztések az ESZI-ben

- Rászorulóknak gyűjtöttek a Paks II. Zrt. dolgozói

- Folytatódik az aláírásgyűjtés

- Árulják az egykori Flórián házat

- Szocsi: Fődíj a paksi "Alkotó Energia programnak"

- Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

- ATOMEXPO 2019

- Paks II. arculata a Vigadó Galériában

- Aláírásgyűjtés

- Járosi Márton és Hetzmann Albert csörtéje Mártha Imréről

- Budapesten tölti a hetet a Paks II. interaktív kamionja

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Paks II.: sikeres bírálatra készülnek

2019. március 19. 18:27:41  nyomtatási kép


Mayer György, a Paks-Press budapesti tudósítója jelenti:


(PAKS-PRESS) Budapest, 2019. március 19., kedd - Pakson jelenleg mintegy százötven mérnök dolgozik azon, hogy az engedélykérelmek olyan állapotban legyenek, amikor már beadhatóak lesznek az Országos Atomenergia Hivatalhoz - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter egy budapesti konferencián, kedden.


Az Energiagazdálkodás a XXI. században, a HG Média konferencián az átalakuló hazai energetikai piac tervei, kihívásai voltak terítéken. Süli János a bővítés ütemtervének csúszásával kapcsolatban kifejtette, hogy az orosz tervek komoly átdolgozást igényelnek, és a magyar fél úgy kívánja azokat benyújtani az Országos Atomenergia Hivatalnak, hogy 99 százalékban biztosak lehessenek az engedélyeztetés sikerében. 

- Ehhez a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség hozzávetőleg száz szakértőjének véleményét is kikérik – mondta el.


Hozzátette, azért is tart ilyen hosszú ideig az előkészítés, mert csak akkor akarják az engedélykérelmet beadni, amikor gyakorlatilag biztosra vehető a sikeres elbírálás.


A Paks 2 projekttel kapcsolatban 2009 óta, időközben szétfoszlott a többpárti támogatás, ellenszélben dolgozunk – fogalmazott.


Szavai szerint azóta sem változott a helyzet, az atomerőmű új blokkjaira szükség van. - Az erőműparkunk elavult, cserére érett az erőművek jelentős része, miközben a villamosenergia-igény nagyjából évi 1,5 százalékkal növekszik és a napi csúcsterhelés is jelentősen megnövekedett.


A Paks 2 projektről szólva kitért arra, hogy az építéshez nagyjából 6000 engedélyre van szükség, ebből mintegy 320-al már rendelkeznek. A létesítésiengedély-kérelem beadásán folyamatosan dolgoznak, a jelentős terjedelmű (várhatóan mintegy 300 ezer oldalas) engedélykérelem elbírálására és a megalapozott döntés meghozatalára az Országos Atomenergia Hivatalnak  legfeljebb 15 hónap áll majd rendelkezésre.


A fogyasztói igényeket a hazai termelés mellett átlagosan 30 százalék importtal együtt lehet biztosítani, de volt olyan téli időszak, amikor 54 százalék volt az import részaránya.


- Mindeközben azt is látni kell, hogy az európai erőműpark is hasonló helyzetben van, mint a hazai, vagyis jelentős része szintén elavult és nem biztos, hogy hosszú távon is biztosítani tudjuk a szükséges importot – fűzte hozzá Süli János.


A miniszter nyitóelőadását követően a résztvevők az energiatermelés, az energiaportfólió és a hálózat kapacitásának optimalizálása minden szereplőt érintő témákról tanácskoztak a konferencián. +++FACEBOOK

Paksi Atomerőmű