Élet a fogságban
Legfrissebb

- E-taxik állnak forgalomba Pakson

- Tábor, Cseresznyésben

- Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

- Süli János: hasznos tapasztalatok

- Miklósa Erika szabadtéri koncert Pakson

- Egy vendég, Moszkvában

- Tények az atomenergiáról – házhoz szállítva

- Gastroblues - Woodstock 50. évfordulója jegyében

- A Paks II. a létesítési engedélyre készül

- Paks, nem Csernobil

- Süli János tárca nélküli miniszter a Belarusz Atomerőműben

- Ifjú fizikusok az atomerőmű múzeumtáborában

Atomenergia
Paks
Közélet
Kultúra
Sport


Élet a fogságban

2019. április 24. 08:30:27  nyomtatási kép

 

Orosz és osztrák-magyar hadifoglyok az első világháborúban: az élet a frontvonal ellentétes oldalain

 

(PAKS-PRESS) Paks, 2019. április 24., szerda -  Az első világháborúban, orosz és osztrák-magyar hadifoglyok életéről nyílik kiállítás Csengey Dénes Művelődési Központban, 2019. május 6-án.


A kiállítás az I. világháború 100. évfordulójára készült, melynek témája: élet a fogságban. Az első világháború volt az eddigi legnagyobb háború az emberiség történetében az érintett országok és a hadifoglyok számának tekintetében. Az Osztrák-Magyar Monarchia 50 hadifogoly-táborában mintegy 2,2 millió, az orosz birodalom 410 hadifogoly-táborában pedig mintegy 2,9 millió embert tartottak fogságban.


Míg a Habsburg Birodalomban a hadifoglyok fő problémáját az élelmiszer hiánya és a különböző betegségek jelentették, Oroszországban főként súlyos éghajlati viszonyok és fertőző betegségek jelentettek gondot a viszonylag jó étkezés ellenére.


Mindazonáltal a nehéz körülmények között élő emberek megpróbálták az életüket úgy alakítani, hogy az legalább egy kicsit emlékeztesse őket hazájukra: tanultak, sportoltak, zenéltek, színházi előadásokat tartottak, és hitéletet éltek. 


A hadifogságból hazatérvén sokan közülük hazájukban a kommunista mozgalmak tevékenységéből vették ki a részüket, illetve az 1950¬es évekre többen országuk vezetésében töltöttek be jelentős szerepet. Nevükre ma is emlékeznek. Érdekes, hogy esetükben mindez a hadifogoly-táborokban kezdődött.


A kiállítás előkészítésében részt vettek a magyarországi orosz közösségek, a Dialóg Egyesület, Paksi Orosz Klub Egyesület, az oroszországi és magyarországi múzeumok munkatársai, valamint önkéntesek.


A kiállítás megnyitóját 2019. május 6-án 17. órakor tartják a Csengey Dénes Művelődési Központban.+++
FACEBOOK

Paksi Atomerőmű